Haberler

"İnsanlarımız Depremi Unuttu, Binaların Katları Artmaya Başladı"

Güncelleme:

ÖMER FARUK CEBECİ - Düzce'de 16 yıl önce 12 Kasım'da meydana gelen deprem sırasında Belediye Başkanı olan Ruhi Kurnaz, "İnsanlarımız, o günleri unuttu, binaların katları tekrar artmaya başladı. Deprem bize rastlamaz belki ama çocuklarımız veya torunlarımıza rastlayabilir. Bina yaparken çocukları düşünerek kat çıkmalıyız" değerlendirmesini yaptı.

Kurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara depreminin ardından sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin ve yaşlıların deprem olacak kaygısı taşımalarının kendilerini korkuttuğunu anlattı. Düzce'de yaşanan depremin ilk anlarında insanların sokaklarda ne yapacağını bilmeden koşturduğunu söyleyen Kurnaz, şöyle devam etti:

"Depreme karşı devletimizin ve vatandaşımızın bilinçsiz olmasıyla o an en büyük sıkıntımız çaresizlikti. Elektrik, su yok, telefonunuz çalışmıyor, hiçbir şey yok. Ulaşamamazlık vardı, haberleşme sıkıntısı vardı. Kimseye dediğinizi anlatamıyorsunuz. Devletin sizden, sizin de devletinizden haberiniz yok. Yani yıkılmışlığın ortasında, sokaklarda, enkaz altında bağıran insanlarla çaresizlikle baş başasınız. Bir belediye başkanı olarak kendi ailenizi unutuyorsunuz. Çare aramak için sağa sola koşturmaya başlıyorsunuz ama size yardım edebilecek hiç kimse yok. Böyle bir depremi yaşadık. Kurtarmak için değil deneyimli eleman kimseyi bulamıyorsunuz. Herkes kendi yakınlarının derdine düşmüş durumda. Herkes, şok içinde."

"İlk yardıma koşan Ankara Büyükşehir Belediyesi oldu"

Kurnaz, deprem olduktan yaklaşık 3 saat sonra kente ilk Ankara Büyükşehir Belediyesinin yardım ekibinin geldiğini belirterek, "Deprem olduğuna dair net bilgi olmadan geldiler. Yaralılara ilk müdahaleyi, Ankara itfaiyesi yaptı. Biz, yeme içmeyi unuttuk. Onlar, bize sıcak çorba ikram ettiler. İlk yardım eli, onlardan geldi. Ben, Ankara Büyükşehir Belediyesi personelini görünce kendime geldim" şeklinde konuştu.

"Gelecekte kaybedeceğiniz yavrularınız olacaktır"

Kurnaz, Düzce depreminden kısa bir süre sonra kentin il olduğunu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Düzce'nin il olması bizim yaramızı tamamen saramadı, bize moral oldu. Bu bilgiyi, enkazların üzerine kocaman bir bezin üzerine 'Düzce 81. vilayet oldu' yazarak verdik. Biz, daha önceden il olsaydık belki tedbirler alınabilirdi. Şimdi depremin üzerinden 16 yıl geçti. İnsanlarımız, o günleri unuttu, binaların katları tekrar artmaya başladı. Deprem bize rastlamaz belki ama çocuklarımız veya torunlarımıza rastlayabilir. Bina yaparken çocukları düşünerek kat çıkmalıyız. Bugünkü kazancı düşünmemeliyiz. Gelecekte kaybedeceğiniz yavrularınız olacaktır."

Türkiye'de deprem konusunda bir bilinçlenmenin olduğunu ancak tedbir alma noktasında sıkıntılar yaşandığını ifade eden Kurnaz, olası deprem riski içeren kentlerin başında İstanbul'un geldiğini savundu. Kurnaz, şunları söyledi:

"Tedbirler alınıyor, kararlar uygulanıyor mu, burada biraz düşünmek gerekiyor. Eski binaların tamamının artık kaldırılması lazım. Yönetmeliğe uymayan binaların tekrar elden geçirilmesi gerekiyor. Bunun tasarrufla falan alakası yok. İnsan hayatı söz konusu burada. 12 Kasım'da depremin insanları öldürmediğini, cehaletin öldürdüğünü hep birlikte gördük. İnsanları, bilinçli yapılmayan binalar, öldürdü. Deprem yönetmeliğine uygun, sağlıklı binalar yapılması lazım."

Kaynak: AA / Yerel

Ruhi Kurnaz Marmara Düzce Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title