Haberler

İnsanlar ve Hayvanlar Aynı Çeşmeden Su İçiyor!

Güncelleme:

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı bir köyde su kaynaklarının kuruması sebebiyle insanlar ve hayvanlar yıllardır aynı yerden su içiyor.

Yüksekova ilçesine 35 kilometre mesafede İran sınırında bulunan Gedikli mezrasında daha önce kurulan depodaki su kaynağının kurumasının ardından insanlar, hayvanların da su içtiği köydeki tek çeşmeden su ihtiyacını gidermeye çalışıyor.

İNSANLAR ve HAYVANLAR AYNI ÇEŞMEDEN SU İÇİYOR

Otuz haneli 350 nüfusun yaşadığı köyde 20 yıl önce yayladan getirtilen su hattından kurulan tek çeşmede gündüz hayvanlar, akşam da insanlar su içiyor. Gün ortasında yaklaşık 800 küçükbaş hayvanın su içtiği köy meydanındaki tek çeşmede, iftar saatinin yaklaşmasıyla beraber köydeki kadınlar yanlarında getirdikleri bidonlarda sırayla su alıyor.

EVLERİNDEKİ ÇEŞMEDEN SU AKMIYOR

Çeşme başında uzun kuruklar oluşturan kadınlar, yıllardır köyde su sıkıntısı yaşadıklarını belirterek, evlerindeki çeşmelerden içme sularının akmadığını aktardı.

Su sıkıntısı nedeniyle evde bulunan çamaşır makinalarını yıllardır çalıştıramadıklarını belirten Songül Ayhan isimli kadın, "Bu köy yıllardır su sorunu yaşıyor. Evlerimizde sularımız akmıyor. Bu nedenle iftar saatine doğru gelip burada suyumuzu almaya çalışıyoruz. Bazen uzun kuyruklar oluşuyor ve su alamıyoruz. Banyo için bile bu çeşmeden su taşıyoruz. Çeyizimde alınan çamaşır makinam su akmadığı için evde ve hala kullanamadım" dedi.

HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR

Köy sakini İhsan Ayhan ise, hayvanların da su içtiği çeşmeden su ihtiyaçlarını karşıladıklarını aktararak, "Hem insanların hem de hayvanların bu çeşmeden su içmesi zaman zaman hastalıkları da beraberinde getiriyor. Daha önce köydeki birçok çocuk hastalandı. Zaten havalar da ısınmaya başladı. Bu da beraberinde yeni hastalıkları beraberinde getirecek. Bunun yanında bazen gece saatlerinde su içmek için yukarıdaki mahalleden bu çeşmeye gelerek su içebililyoruz. Hayvanlarımız yayladan buraya geri gelmek zorunda kalıyor. Bu çeşmeden olukları doldurarak hayvanlarımızın su ihtiyacını karşılıyoruz. Bu çeşme de artık eskisi gibi akmıyor. Bu su artık köyümüze yetmiyor. Gündüz sadece hayvanlar içebiliyor. Akşam da biz gelip su alıyoruz. Bizler yetkililerin yardımıyla bu su sorunumuzu hal etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Yüksekova Hakkari Çeşme İran Yaşam Güncel Haberler

500

Yorumlar (9)

c5mobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Hayvanlara yazık bunlarla aynı yerden su içiyormuşlar.

13
51
yanıtYanıtla
cnnmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Polis taşlarkenki hallerini düşününce artık acımıyorum.

15
6
yanıtYanıtla
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENEMobil-IOS:

Onlara çok bile yapılan yatırımları yakıp yıkıyolar beter olsunlar

9
9
yanıtYanıtla
farukmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Yetkililer saray kulliye cami yaptiriyor kardesim ne gerek var boyle yuzlerce koy var suyu yolu okulu olmayan allah islah etsin vicdansizlar

9
8
yanıtYanıtla
kafkas kartalımobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

HAİN. HDPKK ÜLKEYİ KARIŞTIRACAGINA. TAKSİMDE TOPLARA DESTEK VVERECEĞİNE. GİTSİN OY ALDIGI HALKINA HİZMET GÖTÜRSÜN.

14
1
yanıtYanıtla
mesut yaşarmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

illa bi çaresi bulunur yazık insanlara bu nasıl bir durum .umarız yetkililer bişeyler yapar . allah yardımcınız olsun.

14
1
yanıtYanıtla
TürkMobil-IOS:

Orada insan yaşamıyor hepsi hayvan

6
8
yanıtYanıtla
....mobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Yetki verdikleri vekilleri ağalık ederek sorunlarını çözer

11
2
yanıtYanıtla
ÖzturkmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Neden doğuda herşey haber oluyor nesı var sımdı bu öeşmenın insanları okula değil dağa gomderırsenız suyuda boyle içerler işte

3
5
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title