Haberler

İnsan Dışkısıyla Çalışan Otobüs İlk Seferini Yaptı

Güncelleme:

İngiltere'nin Bristol kentinde insan dışkısından elde edilen yakıt ile çalışan ilk toplu taşıma otobüsü düzenli seferlere başladı.

İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, İngiltere'nin Bristol kentinde insan dışkısıyla çalışan ilk otobüsün düzenli seferlerine başladığını aktarıyor.

KOKUTMADAN TAŞIYOR

Gazetenin haberi özetle şöyle:

"Avrupa'nın 2015 Yeşil Başkenti olan Bristol'da hizmete giren "Bio-Bus" adlı 41 kişilik otobüs İngiltere'de türünün ilk örneği. Üstelik kokmuyor."

"Otobüs sadece şık tasarımı ve esprili dış kaplamasıyla değil, insan dışkısıyla çalıştığı için de görenleri hayrete düşürüyor."

GAZLA ÇALIŞIYOR

"Otobüs aslında kanalizasyondan alınan gazla çalışıyor. Bu gaz saflaştırılıp zenginleştirilerek süper temiz bir yakıta dönüştürülüyor. Kaynağı farklı olsa da otobüste kullanılan biyometan gazını koku olarak doğal gazdan ayırmak mümkün değil. Doğal gaz, ölü organik maddelerden yoğun sıcak ve basınç altında bin yılda oluşan bir fosil yakıt. Oysa biyometan, havasız sindirimle oluşuyor. Oksijensiz ortamda mikro-organizmalar insan dışkısını ve yemek artıklarını parçalayarak metan açısından zengin biyogazı oluşturuyor. Sonra bu gaz karbondioksit ve diğer maddelerden arındırılıyor"

SERA GAZINI AZALTTI

"Otobüs, geleneksel dizel motorlara kıyasla daha az sera gazı -yüzde 80 daha az nitrojen oksit ve yüzde 20-30 daha az karbondiyoksit- çıkarıyor. Üstelik neredeyse hiç zararlı parçacık salımı da yok."

Bu teknoloji yeni değil. Norveç'in başkenti Oslo'da insan dışkısıyla çalışan 100 otobüs var. Ancak üretici firma GENeco bu otobüslerin parlak bir geleceği olduğunu söylüyor.

YAKITINI BÖLGE İNSANI SAĞLIYOR

Şirketin Genel Müdürü Muhammed Saddık, "Gazla çalışan araçların, İngiltere'de kentlerin hava kalitesinin iyileştirilmesinde önemli bir rolü var. Ama Bio-Bus bunun ilerisine geçmiş durumda. Otobüs o bölgede yaşayan insanlardan, muhtemelen de otobüsle seyahat eden kişilerden elde edilen gazla çalışıyor" diyor. (Kaynak: BBC Türkçe)


Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Bristol Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (32)

fatihMobil-ANDROID:

bizim ülkede olsaydı bu otobüs kesin sol şeriti kapatmıştı. bizdeki insan gazı kurufasulye ile katkılı

34
1
yanıtYanıtla
Sakin:

Ülkemizde en çok üretilen malzeme bu, dışarıya bağımlı kalmayız, hatta dışarıya ihraç ederiz.

32
2
yanıtYanıtla
Abraham:

Adamlar dışkısından bile faydalanırlar, bizde hala lağam denize akar.

27
1
yanıtYanıtla
muhammed serok:

Türkiyenin buna ihtiyacı var. :) :)

21
1
yanıtYanıtla
dadassmobilWeb@haberler.com:

yurdum insanı bunada su katar :-P :-P

17
0
yanıtYanıtla
cem yılmaz:

''KAKABÜS'' ! patenti bende, dağılın. . .

17
0
yanıtYanıtla
remzimobilWeb@haberler.com:

Ülkemize lazım büyük kücük ücreti kalkar

15
1
yanıtYanıtla
KARTAL:

EJNEBİ İNSANI NELER İCAT EDİYOR BİZDE İSE OTAÇAĞ ZİHNİYETİ

12
4
yanıtYanıtla
gazman:

Cem Yılmaz''ın KAKABÜS esprisi gerçek olmuş.

12
3
yanıtYanıtla
Janet caksonun:

yorumlara bak dalga konusu olmus bide ilerliycez. . . siz gidin kurtlar vadiisi karadayi yada evlilik programi izleyin . . . televizyon köleleri

13
2
yanıtYanıtla
Tüm 32 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title