Haberler

İngiltere ve Amerika'nın Gizli Pazarlığı Chilcot Raporuna Girdi

Güncelleme:

İngiltere'nin Irak işgali sürecini soruşturan Chilcot raporuna göre ABD ve İngiltere, Irak'taki petrolün kontrolü için kavga etmiş.

İngiltere'nin 2003'te Irak'ın işgaline dahil olma sürecini soruşturan ve yedi yıldır beklenen Chilcot raporunun ayrıntıları, yankı uyandırmaya devam ediyor.

SADDAM'DAN SONRA PETROL PAZARLIĞI

İngiliz Guardian Gazetesi'ne göre rapor, ABD ve İngiltere hükümetlerinin, işgal öncesinde ve Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra Irak'taki petrol rezervlerinin kontrolü üzerine sıkı pazarlıklar yürüttüğünü ortaya koydu.

Rapora göre dönemin İngiltere Baş- bakanı Tony Blair'in dış politika baş danışmanı David Manning, dönemin ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice'la 9 Aralık 2002 tarihinde yaptığı konuşmada, 'İngiliz kuruluşların Irak'taki petrol endüstrisine ve diğer sektörlere erişiminin sağlanmasının önemli olduğunu' vurguladı.

BP'DEN BİLGİ ALMIŞLAR

İşgal başlamadan 2 ay öncesindeyse İngiliz hükümet yetkilileri, İngiliz petrol devi BP'den bir ekibi makamlarında kabul ederek Irak'taki enerji sektörü üzerine beklentilerinin ne olduğu konusunda bilgi aldı.

PETROL ÇIKARMA İZNİ VERİLMİŞTİ

2009 yılında ise şirketin önderliğindeki konsorsiyuma, ülkenin güneyindeki Rumaila petrol sahasında petrol çıkarma izni verilmişti. Guardian'ın görüşlerine başvurduğu BP yetkilileri ise, bu konuda yorum yapmayı reddetti.

BLAİR, BUSH'U UYARMIŞ

Raporda ayrıca, İngiltere Başbakanı Blair'in, işgal başladıktan bir süre sonra dönemin ABD Başkanı George W. Bush'la gerçekleştirdiği bir toplantıda, ABD ve İngiltere'nin Irak'ın işgalini petrol rezervlerine el koymak için gerçekleştirdiği yönündeki söylentilerin bertaraf edilmesi için Bush'u uyardığı da bildirildi. Blair bunun için, Saddam sonrası Irak'ın politik yapısını netleştirmeye ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Saddam Hüseyin Tony Blair Irak Dünya Haberler

500

Yorumlar (10)

KARTAL:

zaten bunca insan neden öldü neden mülteci oldu sonuç nedir alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste inşallah bir birlerini yer bitirirler

9
0
yanıtYanıtla
tarık:

deccal çıkacak ee çıktı işte müslüman toprağında müslümanları öldürme oyunları düzenliyor

4
0
yanıtYanıtla
Adınızı YazınADİL:

bunu bilmeyen mi var. akıllılar sanki amerika yeniden keşfedildi. daha ilk gün herkes bunun petrol işgali olduğunu söyledi. Ama şiiler, kürtler ve bir kısım araplar saddama ihanet etti. ve ülkeyi kendi elleriyle bu alçaklara teslim etti. ama bu gün cezasını hep birlikte ödüyorlar.

4
0
yanıtYanıtla
t.c:

yahu sanki bilinmiyor bunların ne kadar insanlık dısı ülke olduğu aralarında şimdide vardır pazarlıkta bakalım o ne zaman ortaya çıkar.

2
0
yanıtYanıtla
da'' niza daa du'' nıza da bitirdiniz meml:

darısı zarrabın başına

1
1
yanıtYanıtla
lider:

amerika ve ingiltere müslümanları sömürmek için her yolu deniyor zerap ta sucsuz ama parasına el koymkiçin oynanan bir oyun. hala içimizde imgiliz ve amerikaya destek veren hainler var

1
0
yanıtYanıtla
anadolu son vatan!:

ırak 30ekim1918de osmanlı devletinden koparılıp ingiliz sömürgesi yapılmıştır. 1945te amerikan zaferi ile sonuçlanan ikinci dünya savaşı sonrasında ise amerika, ingiliz sömürgesi olan ırak a ortak olmuştur. yaklaşık 100yıldır afiyetle petrolu yemektedirler. kafa kaldıranın kellesini, saddam hüseyin gibi almaktadırlar. müslümanlar biraraya gelmediği müddetçe haçlı seferleri bitmez! ırak işgal edilirken, neden iran, türkiye, suudi arabistan, suriye sesini çıkaramadı. bakın amerika aslan gibi avlıyor.

1
0
yanıtYanıtla
HSK:

Ülkeleri ayakta tutan fen bilimlerine verilen önem deney, bulus kisacasi arge calismalaridir. Politikacilarin ve hükümet temsilcilerinin görevi bu gibi bilim insanlarinin önünü acmak onlara firsat tanimak ve her türlü devlet özel sektör olanaklarini hizmetlerine sunmaktir. Türkiyenin kurtulusu sagda, solda, ortada, dinde imanda degil, calismak, yeni bir seyler üretmek, ürettigi ürün ile gelisen toplumun ihtiyaclarina cevap verebilmektedir. Ihracati 5 katina cikarmanin yolu nedir? Buna kafa yormak lazim.

0
0
yanıtYanıtla
anadolu son vatan!:

dangalak bulsan bile sana yedireceklerini mi zannediyorsun!bak ırak a 30milyon insanı hayvanlar gibi yaşamaya mahkum ettiler. ırak ın zenginliği olan petrolu ise afiyetle çalıp, yiyorlar. batının gelişmiş demokrasi, insan hakları anlayışı bu!1500lü yıllarda amerika, hindistan, afrikayı sömürgeleştirip, oralarda yaşayan insanlara hayvan muamelesi yapıp, köleleştirip, katlettiler. haçlı-batı zihniyeti allah-kitap-hesap günü bilmez, onların bildikleri insanı kanına varıncaya kadar sömürmektir.

yanıt1
yanıt0
vatandaş:

dünyanın kanını emen insan müsvetteleri. . . elbet ölüm gelecek bir gün. . .

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title