Haberler

İngiltere ve AB Arasındaki 2,1 Milyar Avroluk Ödeme Krizi

Güncelleme:

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İngiltere'nin ödemeyeceğini açıkladığı 2,1 milyar avroluk ortak bütçe faturasının ertelenmesinin bile "çok zor" olduğunu duyurdu.

Bütçeden Sorumlu AB Komiseri Jacek Dominik, basına yaptığı açıklamada, İngiltere'nin yeni faturayı şaşkınlıkla karşılamaması gerektiğini çünkü AB Komisyonu'nun, üye ülkelerin belirlediği kriterlere göre hesaplama yaptığını ve bu kapsamdaki ön toplantılarda İngiliz diplomatlardan hiçbir itirazın gelmediğini söyledi.

Dominik, "(Cameron tarafından gösterilen) tepki beni şaşırttı çünkü bu rakamla ilgili bir sorunları olduğunun sinyalini vermemişlerdi" dedi.

Bütçe Komiseri Dominik, soruna siyasi bir çözüm bulunabileceğini sanmadığını çünkü AB bütçesine üye ülkelerin yapacakları katkıyı hesaplama kriterlerini değiştirmenin yeni yasal düzenleme gerektireceğini ve pandoranın kutusunun açılması anlamına geleceğini kaydetti. Dominik, İngiltere'nin ödemeyi geciktirmesi durumunda "AB Komisyonu'nun vadesi dolan miktarın üzerine ceza uygulamaya başlayacağı zamanın geleceği" uyarısında da bulundu.

AB Komisyonu, üye ülkelerin ortak bütçeye yapacakları katkıyı geçen hafta yeni ekonomik verilerle farklı bir sistemle yeniden hesaplamış ve İngiltere'den 1 Aralık'a kadar 2,1 milyar avro ödemesini talep etmişti.

İngiltere Başbakanı David Cameron, 23-24 Ekim'deki AB Zirvesi'nin ardından Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, "Faturayı 1 Aralık'ta ödemeyeceğim" ifadesini kullanmıştı.

Cameron, "Derhal çek defterini alıp 2 milyar avro yazmayacağız, bu olmayacak" diyerek AB Komisyonu'ndan bu faturayı izah etmesini isteyeceklerini ve bunu engellemek için Brüksel'in ilave fatura gönderdiği Hollanda, İtalya ve Yunanistan gibi diğer üye ülkelerle hareket edeceklerini belirtmişti.

İngiltere ve Hollanda zararlı, Almanya ve Fransa karlı çıktı

AB'nin üye ülkelerin milli gelirlerini hesaplama yöntemini değiştirerek kayıt dışı ekonomiyi ve Ar-Ge yatırımlarını daha fazla dikkate alması nedeniyle İngiltere ve Hollanda ağır faturalarla karşılaşırken Almanya, Fransa, Danimarka, Polonya ve Avusturya bundan karlı çıkan üye ülkeler arasında yer almıştı.

AB kurallarına göre 1 Aralık'a kadar ödenmesi gereken, üye ülkelerin ortak bütçeye katkıları güncelleyen faturadan İngiltere'nin payına 2 milyar 125,3 milyon avro ve Hollanda'nın payına 642,7 milyon avro düşmüştü.

Komisyon ayrıca İtalya'dan 340,1 milyon avro, Yunanistan'dan 89,4 milyon avro, Kıbrıs Rum kesiminden 42,4 milyon avro, Malta'dan 13,1 milyon avro, Bulgaristan'dan 7 milyon avro, İrlanda'dan 6,5 milyon avro ve Letonya'dan 6,5 milyon avro talep etmişti.

AB Komisyonu buna karşılık ortak bütçeden Fransa'ya 1 milyar 16,3 milyon avro ve Almanya'ya 779,2 milyon avro geri ödeme yapacağını açıklamıştı.

Komisyonun hesaplamalarına göre ortak bütçeden iade alacak diğer üye ülkeler arasında 321,4 milyon avroyla Danimarka, 316,7 milyon avroyla Polonya, 294,3 milyon avroyla Avusturya, 180,5 milyon avroyla Finlandiya, 170,5 milyon avroyla Belçika, 168,9 milyon avroyla İspanya, 132,8 milyon avroyla İsveç, 90,9 milyon avroyla Lüksemburg, 60,2 milyon avroyla Slovakya, 32,5 milyon avroyla Hırvatistan, 32,4 milyon avroyla Macaristan, 31,4 milyon avroyla Romanya, 21,6 milyon avroyla Çek Cumhuriyeti, 18,2 milyon avroyla Litvanya, 17,9 milyon avroyla Slovenya, 6,4 milyon avroyla Estonya ve 0,5 milyon avroyla Portekiz bulunuyor.

İngiltere'nin önünde iki seçenek bulunuyor

AB faturasını ödememek için İngiltere'nin önünde iki yol bulunuyor.

AB'nin ilave fatura yolladığı 9 üye ülke birlikte hareket ederek ek bütçenin onaylanmasını kilitleyebilir. AB Konseyi'nde kararları bloke etmek için 93 oy gerekiyor. İngiltere, İtalya, Hollanda, Yunanistan ve Bulgaristan'ın birlikte hareket etmesi bunun için yeterli fakat diğer ülkeler İngiltere'yi yanlız bırakabilir.

Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, dün yaptığı açıklamada, eğer uygulanan kriterler ve veriler doğruysa 643 milyon avroluk ilave faturayı ödeyeceklerini söyledi. Benzer şekilde İrlanda Başbakanı Enda Kenny, her zaman kurallara uyan bir ülke olduklarını belirterek, 6,5 milyon avroyu ödeyeceklerini taahhüt etti.

İtalyan ve Maltalı yetkililer ise kendilerine düşen faturaların doğruluğunu tartışacaklarını dile getirseler de ödeme yapmama konusunda bağlayıcı ifadeler kullanmaktan kaçınıyorlar.

İngiltere AB içinde gerekli desteği sağlayamasa da ödemeye itiraz edip süreci uzatabilir. Bu durumda AB Komisyonu, İngiltere'ye yıllık yaklaşık 200 milyon avro ceza yazabilir ve ödenmeyen miktara aylık yüzde 2,5'tan başlayıp artan faiz oranları uygulayabilir. Bu şekilde hızla kabaracak faturanın geleceği Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı kararına kalabilir ya da siyasi çözüm arayışları hızlanabilir. - Brüksel

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Hollanda Brüksel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title