Haberler

İngiltere Protesto Olaylarının Şokunda

Üniversite Öğrencilerinin Protestosunda Çıkan Olaylar Ülke Gündemindeki Önemini Koruyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Londra'da üniversite öğrencilerinin protestosunda çıkan olayları kınayarak, polisin olaylarla ilgili soruşturma başlatacağını açıkladı.

İngiltere'de mayıs ayında yapılan genel seçim sonucu göreve gelen Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin planına göre, 3,290 sterlin (yaklaşık 7 bin TL) olan yüksek öğrenim harçları, 2012'den itibaren yıllık 9 bin sterline (yaklaşık 21 bin TL) kadar yükseltilecek.

İngiltere'nin başkenti Londra'da Trafalgar meydanında toplanarak, hükümetin üniversite harçlarını artırma tasarısını protesto ederken Başbakan Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin genel merkezinin bulunuğu "Milibank Tower"ın önüne geldi. Burada ellerindeki pankartları yakarak, binanın kapısını ve camlarını kıran bir grup kalabalık, daha sonra binanın üst katlarına ve çatısına çıktı.

Parti çalışanları olaylar başlamadan önce binadan çıkarılırken, polisin barikat kurması ve binaya girenleri çıkarmasıyla, protesto sona erdi.

Bina etrafında toplanan kalabalıktan bazıları yüzlerine seçim kampanyası döneminde üniversite harçlarının artırılmayacağı vaadinde bulunan, koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Partinin lideri ve Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'in maskesini takarak, ellerinde Clegg'in "Harçları artırmak yanlış" sözlerinin yazılı olduğu pankartlar taşıdı.

Protestoyu düzenleyen Ulusal Öğrenci Sendikası (NUS), "Olay çıkaranları kınıyoruz. Bazı kişilerin barışçıl bir şekilde protesto yapmaması hayal kırıklığı yarattı" açıklamasında bulundu.

Başbakan Cameron, 51 kişinin gözaltına alınması ve 14 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayların "kabul edilemez" olduğunu yineledi. Londra polis müdürü Sir Paul Stephenson da olayların "utanç verici" olduğunu vurgularken, yaralanan 14 kişiden 7'sinin polis memuru olduğunu bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title