Haberler

    İngiltere'nin AB'den Çıkması Türkiye'yi Nasıl Etkileyecek

    Güncelleme:

    Avrupa Birliği ile yola devam mı? İngiltere seçmeni bu konudaki kararını verdi. Sandıktan 'Evet' de çıksa 'Hayır' da çıksa, karar Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerini etkileme potansiyeline sahipti. 'Evet' çıkarsa Türkiye, AB ilişkilerinde nispeten bildik bir rotada devam edecekti. Ancak sandıktan 'Hayır' çıktı ve Türkiye açısından artık risk daha yüksek.

    Sonucu sadece İngiltere'yi değil Avrupa Birliği'nin tamamını etkileyecek olan referandumun ana tartışma konularından birini Türkiye'nin olası üyeliği oluşturdu. İngiltere'deki referandumun Türkiye'nin AB macerasına ilişkin olası etkileri ise Türkiye'de hemen hemen hiç tartışılmadı. Referandumdan çıkan "AB'den ayrılalım" kararı Türkiye'nin Brüksel'le olan ilişkilerini ciddi şekilde etkileme potansiyeli taşıyor.

    "ETKİ KAÇINILMAZ"

    Anketlere yansıyan rakamların şekillenmesinde Türkiye'nin tartışma malzemesi yapılmasının da etkisi azımsanmayacak düzeyde oldu. Üst düzey bir AB yetkilisi, Brexit taraftarlarının Türkiye'yi günah keçisi yapmalarının aslında kampanyanın tez sıkıntısı içinde olduğunun göstergesi olduğunu belirterek, "Gerçekten argüman bulmakta zorlanıyor olmalılar. Bu yaklaşım karşısında AB'de kalmayı savunan kamptan da saçmalık düzeyi yüksek açıklamalar geldi" dedi. Aynı diplomatın, referandumun sonucunun Türkiye'nin sürecini nasıl etkileyeceği yönündeki soruya, "'Evet olursa şu olur', 'Hayır olursa bu olur' diye şimdiden net bir şema çizmek pek mümkün değil. Kesin olan tek unsur her iki sonucun da belli şartlar oluşması durumunda belli bir aşamada etki yaratacağı" cevabını verdi.

    'EVET' DAHA SAĞLAM

    Türkiye'nin referandum sonucu olarak öncelikli tercihi İngiltere'nin AB'de kalmasından yanaydı. Bunun nedenini sorduğumuz üst düzey bir diplomatın yanıtı, "İngiltere, referandum kampanyası başlayana kadar Türkiye'nin yanında yer alan bir yaklaşım sergiledi. AB içindeki ağırlığı Fransa ve Almanya gibi ülkeler karşısında Türkiye için denge unsuru niteliğinde. Buna ek olarak AB'de kalması kurallarını bildiğimiz ve işleyişine hakim olduğumuz yapının devamı anlamına gelecek" oldu.

    İngiltere'den AB'ye 'Evet' çıkmasının tercih edilmesinde 'bilinenlerin' daha fazla olması güvenli opsiyon olma niteliğini pekiştiriyor. Bir AB diplomatı, İngiltere'nin kalması durumunda uzun vadede de olsa ister istemez bazı yapısal değişikliklerin gündeme gelme ve daha esnek bir yapıyla karşı karşıya kalma olasılığının 'sıfır' olmadığını belirterek, "İngiltere, Brüksel'le bunun pazarlığını referandum tarihini açıklamadan yaptı. Bugünden yarına olacak bir şey değil ama olması halinde oyunu kendi kurallarıyla oynamayı tercih ettiği izlenimi veren Türkiye açısından da örnek oluşturacak bir tablo ortaya çıkabilir." demişti.

    'HAYIR' FIRSAT DA OLABİLİR

    Brexit, AB'deki taşları radikal şekilde yerinden oynatma potansiyeli taşıdığından Türkiye açısından 'bilinmeyenleri fazla, riski daha yüksek' bir opsiyon olmayı sürdürüyor. Brexit durumunda İngiltere ile AB arasında kurulacak ilişkinin şekli ve derinliği Türkiye tarafından da benimsenebilecek bir örnek oluşturabilir.

    Bazı yetkililer, yüksek riske rağmen şartların oluşması ve iyi idare edilmesi halinde Türkiye açısından yeni bir fırsat penceresi oluşabileceği görüşünde. İngiltere'nin AB'den kopması başka ülkeleri de benzer adımlar atmaya itebileceğinden yıllardır kağıt üstünde tartışılan 'çok çemberli AB' yaklaşımının daha hızlı şekilde devreye sokulma ihtimali söz konusu.

    Siyasi boyutu daha geri planda olması beklenen bu ihtimale yönelik değerlendirmeleri, "Başka bir yapı oluşacak ve yepyeni bir kurguyla karşı karşıya kalınacak. Tüm politikaları tam olarak uygulayan bir çemberin yanında daha esnek yapıya sahip bir ya da daha fazla çember olacak. Esnek olacağından merkez çember dışındaki çemberlere üyelik daha kolay olacak ve bu üyelik kamuoyu açısından daha az rahatsız edici olacak" ifadeleriyle özetlemek mümkün.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Avrupa Birliği Brüksel Türkiye Dünya Haberler

    Bakmadan Geçme

    Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
    500

    Yorumlar (18)

    kapkara:

    HIRISTİYAN BİRLİĞİ İNŞALLAH DAĞILIR TARUMAR OLUR . . .

    26
    10
    yanıtYanıtla
    Mahmut:

    Kurun artık şu türk birliğini TÜRKİYE ; AZERBAYCAN ;KAZAKİSTAN ; TÜRKMENİSTAN ÖZBEKİSTAN KIRGIZİSTANve diğer tüm ÖZERK TÜRK CUMHURİYETLERİ. . .

    28
    3
    yanıtYanıtla
    Prometheus:

    O saydığın ülkelere hiç gittin mi? Ha sahi, bazılarına gidemezsin, seni o pasaport ile almazlar haberin olsun.

    yanıt0
    yanıt0
    xxx:

    rahmetli erbakan 30 yıl önce demişti bu hiristiyan birligi dagılacak diye

    27
    1
    yanıtYanıtla
    yusuff:

    elin gavuru ab den ayrılr benim ülkemde altın yükselir kafam almıyor anlamiyom bu siyasetten

    22
    2
    yanıtYanıtla
    M.Polat:

    Ayrılması veya kalması Türkiyeyi niye etkiliyor ya , bu kadar kazmısınız siz, Türkiye Avrupa ülkesi değil üyede değil, ingiltere Başbakanı değilmiydi daha üç gün önce Türkiye 3000 yıl sonra anca girer diye, Türkiye ile ne ilgisi var ayrılmasının diğer üye ülkeler düşünsün. hem artık bu birliğin hiç bir değeri kalmadı, hiç bir işede yaradığı yok sadece kendilerini kandırıyorlar, Türkiye yi etkileyecek hiç bir konu yok.

    20
    3
    yanıtYanıtla
    KAKAÇ:

    Yıllardır Avrupa, Avrupa diye yaygara koparan çok bilmişler, alın size Avrupa. Asırlar içersinde oluşmuş milletler ve sınırlar sen istedin diye değişmez. Bir Yunanistan ile bir İsveç, bir İngiltere, bir Almanya aynı parayı kullanacak, hadi be sende!

    16
    1
    yanıtYanıtla
    Mert:

    Ben öğrenciyim devlet bizi bıraktı suriye diye geziyor. Kusura bakmasın ama bu ülkede olmuş. Kendi halkına değer vermeyip. Dünyaya biz mülteci aldık iyiyiz. Falan ayakları yapacaksa yok olsa daha iyi. İnsanına değer vermeyen millet daima yıkılmaya mahkumdur.

    13
    3
    yanıtYanıtla
    atakan:

    Dış politikada gösterilen üstün başarı eminim bu sürecide iyi analiz edecektir:D

    12
    2
    yanıtYanıtla
    Selanik-Iskece:

    Birakin Allah askina. Nasilsa bizi hicbir zaman almaya niyetleri yok. Avusturya acikca söylüyor. portekiz bile girdiginden beri kendini kaz daginda görüyor. Ancak biz angaryalarinla kendimizi kaziklatiyoruz.

    13
    0
    yanıtYanıtla
    Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title