Haberler

İngiltere, Casusluk Faaliyetlerini Kıbrıs'tan Yürütüyor

Güncelleme:

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, İngiltere'nin Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelere uzanan fiber optik kablolarla casusluk faaliyetleri yürüttüğünü yazdı.

KIBRIS'TAN ORTADOĞU, KUZEY AFRİKA VE AVRUPA'YA...

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayandırılan haberde, "İngiliz hükümetine bağlı iletişim ve istihbarat kurumu GCHQ ajanlarının, Kıbrıs'tan Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrupa'ya uzanan 14 denizaltı kablosuyla, 10 milyonlarca e-postayı, telefon görüşmesini, mesajı ve internet iletişimini izlediği ve dinlediği iddia edildi" ifadesi yer aldı.

UYGU FOTOĞRAFLARINDAN DA RAHATLIKLA GÖRÜLÜYOR

İngiltere'nin Kıbrıs'ın doğusundaki Dikelya Üssü'nde bulunan Ay Nikola'daki istasyondan dinlemeler yaptığını aktaran gazete, uydu antenlerinin üzerinde olduğu dinleme istasyonunun "Google Earth" uygulamasında yer alan uydu fotoğraflarından da rahatlıkla görülebildiğini bildirdi.

"KIBRIS, CASUSLUK ÜSSÜ"

Haberde, "İngiltere'nin yıllardır bilinen Kıbrıs'taki üssünü, Akdeniz ve Ortadoğu'daki yabancı ülkeler ve kişilerle, ayrıca ticari kuruluşlar, büyükelçilikler ve BM ajanslarıyla ilgili casusluk faaliyetleri yürütmek için kullanabildiği" kaydedildi.

Haberin bir kısmı da İtalya'daki haftalık haber dergisi L'Espresso'nun, Snowden'ın sızdırdığı belgelerle ilgili haberine dayandırıldı. Daily Telegraph İtalyan dergisinin, "Denizaltı kablo haritaları, Kıbrıs'ı birçok fiber optik kablo için 'liman' olarak gösteriyor. Bu da Kıbrıs'ı Doğu Akdeniz ve Ortadoğu için doğal bir casusluk merkezi yapıyor" ifadelerine yer verdi.

KABLOLAR TÜRKİYE'YE DE UZANIYOR

İtalyan dergisinin ayrıca, "Birkaç kablo Kıbrıs'ı, İngiliz ve Amerikan casusluk faaliyetlerinin aşikar hedeflerinden İsrali ve Suriye ile bağlıyor. Diğer kablolar Kıbrıs'tan Lübnan, Mısır, Türkiye, Yunanistan ve İtalya'ya uzanıyor" bilgisini aktardığı kaydedildi.

Snowden'ın belgelerini gören bir diğer yayın kuruluşu Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin ise, Amerikan ajanlarının da İngiltere'nin Kıbrıs'taki üssünde bulunduğunu bildirdiği ifade edildi. Ancak Amerikan ajanlarının "turist" gibi giyinmek zorunda oldukları, çünkü İngiltere'nin Güney Kıbrıs'a sadece İngilizlerin dinleme üssünde çalışacağı konusunda taahhüdde bulunduğu ifade edlidi.

Gazete, bu iddialara İngiliz istihbarat kurumu GCHQ'nun yanıtının her zamanki gibi olduğunu, "istihbarat konularında yorum yapılamayacağını" bildirdiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Edward Snowden Kuzey Afrika Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title