Haberler

İngiltere Dışişleri Bakanı Lübnan'da

Güncelleme:

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Lübnan'da, Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile görüştü.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Lübnan'da, Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Başbakan Necip Mikati ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşmelerde bulundu.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklama yapan Hague, Lübnan ordusunun bölgedeki istikrarı korumada hassas bir konuma sahip olduğunun belirterek, "Bu hassasiyete binaen, askeri eğitim ve ortak etkinlikleri artıracağız ve önümüzdeki sene 2 bin Lübnan askerini eğiteceğiz" dedi.

Lübnan'ın, İngiltere'nin bölgedeki "hayati ortağı" olduğunu belirten Hague, "Lübnan, çeşitli etnik ve dini grupları barındırması, demokrasisi ve bölgedeki rolü bakımından önemli bir ülke. Biz de mevcut sorunların giderilmesi ve bölgedeki barış ve istikrarın sağlanması için yapılan çalışmalarda Lübnan'ın yanındayız" diye konuştu.

Hague, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile de bir araya geldi. Lübnan iç siyaset meselelerinin tartışıldığı görüşmede, Ortadoğu barışına yönelik çabaların artırılması görüşü ağır basarken, Hague, İngiltere'nin Bulgaristan'da meydana gelen İsrailli turistlere yönelik saldırıyla ilgili soruşturmalarda işbirliği için hazır olduğunu ifade etti.

-"Lübnan'daki istikrarı destekleme konusunda kararlıyız"-

William Hague, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ile görüşmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında ise İngiltere'nin Lübnan'daki istikrarı destekleme konusunda kararlı olduğunu anlatarak, Lübnan'ın yaşadığı siyasi krizlere rağmen, ekonomi alanında şaşırtıcı fırsatlara sahip bulunduğunu dile getirdi.

İngiltere, AB ve uluslararası toplumun Suriye'deki krizin diyalog ve siyasi girişimlerle sonlandırılması için çaba göstermesi gerektiğine de değinen Hague, Lübnan'ı, Suriyeli sığınmacılar krizinin çözümünde gösterdiği azimden dolayı tebrik etti.

Hague, İngiltere yönetiminin, Lübnan'a umut olacak yatırımlarda bulunmaları için İngiltereli şirketleri teşvik etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

-Lübnan'da sismik araştırmalar-

Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Lübnan Enerji ve Su Bakanı Cibran Basil arasında Lübnan'da petrol ve gaz keşfi için sismik araştırmaların başlaması konuları görüşüldü.

Toplantının ardından açıklama yapan iki bakan, Lübnan'da petrol ve gaz keşfi için ortaklaşa sismik araştırma faaliyetlerini başlatacaklarını kamuoyuyla paylaştı.

Bakan Basil, İngiliz "Spectrum" şirketi ile Lübnan'da petrol ve gaz aramaları için ortaklaşa sismik araştırmalarda bulunacaklarını ve bu anlaşmadan dolayı memnun olduklarını ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, temaslarını tamamlamasının ardından Lübnan'dan ayrıldı.

Muhabir: Vesim Seyfeddin / Ömer Faruk Şimşek / Mustafa Yıldız

Yayıncı: Tarkan Demir - BEYRUT

Kaynak: AA / Güncel

Mişel Süleyman William Hague Lübnan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title