Haberler

İngiltere'den Rusya'ya ve Çin'e Çağrı

Güncelleme:

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, "Tüm devletler, özellikle Rusya ve Çin, Esed rejimine BM kararının uygulanmasıiçin baskı yapmalı" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Rusya ve Çin'in Birleşmiş Milletler kararını uygulaması için Esed rejimine baskı yapması gerektiğini bildirdi. William Hague, Amerikan "Huffington Post" haber sitesi için kaleme aldığı makalesinde, Suriye'deki krizin sonlandırılması için tek yolun siyasi çözüm olduğunu vurgulayarak, bunun sağlanması için İngiltere ve müttefiklerinin çabalarını yoğunlaştırdığını kaydetti.

"ULUSLARARASI TOPLUMUN SORUMLULUKLARINI HATIRLAMASI GEREK"

Hague yazısında, 20 yıl önce 100 gün içinde 800 bin kişinin öldürüldüğü Ruanda soykırımıyla ilgili anma törenine katılmak için bugün bu ülkeyi ziyaret ettiğini belirterek, bugünün sadece anma günü olarak değil, insanların çektiği acının tekrarlanmasını engellemek için uluslararası toplumun sorumluluklarının ve tecrübelerden alınan derslerin hatırlanmasının gerekliliğini vurguladı. Ruanda soykırımı ve Balkan savaşlarında yaşananların uluslararası toplumu şoke ettiğini hatırlatan Hague, bunların çatışmaya bakış açılarını değiştirdiğini kaydetti.

"AFRİKA BİRLİĞİ AKTİF OLARAK ÇATIŞAMALARA YANIT VERİYOR, ÖNLÜYOR"

Hague, "Afrika Birliği bugün aktif olarak çatışmalara yanıt veriyor ve önlüyor. BM barış gücü askerleri sivilleri korumak için daha fazla yetkiye sahip. Uluslararası adalet daha güçlü bir sistemle savaş suçlularını yakalamak, gelecekteki saldırganları caydırmak için çalışıyor" diye yazdı. İngiltere'nin uluslararası sorunlarda ve ülkeler arasında barışın inşasında kritik bir rol üstlendiğini belirten Hague, "Ancak uluslararası toplum bir bütün olarak daha fazlasını yapmalıdır ve yapabilir" dedi. "Temel sorun siyasi isteğin eksikliği" Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan ve Güney Sudan'da sivillerin katledilmeye devam edildiğine işaret eden İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, temel sorunun "siyasi isteğin eksikliği" olduğunu, bu korkuların önlenmesi için hukukun ve kurumların bulunduğunu, ancak çoğu zaman bunları kullanmanın başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi. En acil önceliğin Suriye halkının acılarının hafifletilmesi için herkesin ellinden geleni yapması olduğunu belirten Hague, şu ifadeleri kullandı: "BM Güvenlik Konseyi bir aydan daha önce bir araya gelerek oybirliğiyle Suriye'de rejiminden insani yardımın acilen ulaştırılması ve sivilleri hedef alan varil bombalarının barbarca kullanımı gibi gaddar saldırıların durdurulmasını istedi. Ancak insani yardımın ulaşımı hala reddedilmiş durumda. Üç milyondan fazla insan ulaşımın zor olduğu bölgelerde tutsak, gıda, su ve ilaç malzemelerine ulaşamıyor. Her ay 5 bin sivil öldürülüyor. Mülteci akını Suriye'nin komşularını üzerinde daha da büyük gerginlik oluşturuyor. Tüm devletler, özellikle Rusya ve Çin, Esed rejiminden kararın uygulanmasını talep etmek için baskı yapmalı ve tüm hükümetler İngiltere'nin yaptığı gibi yardımlarını arttırmalıdır." Suriye'deki krizi ve insanların acısını sonlandıracak tek sürdürülebilir yolun siyasi çözümden geçtiğini hatırlatan Hague, bunun için İngiltere ve müttefiklerinin çabalarını yoğunlaştırıdığını belirtti.

"HASSAS BÖLGELERE DESTEK VERMEMİZ GEREKLİ"

İlk etapta çatışmanın önlenmesi için çabaların güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Hague, "Caydırıcı etkisini güçlendirmek için uluslararası adalete ulaşmayı sağlamamız, hassas bölgelere destek vermemiz, insan haklarına duyulan saygıyı iyileştirmemiz gerekli. Ben dış politikanın sadece krizlere yanıt vermek olmadığına, insanlığın durumunu iyileştirme hedefi olduğuna derinden inanıyorum" diye yazdı. 

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Rusya Federasyonu William Hague Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title