Haberler

İngiltere'de Ulusal Siber Güvenlik Merkezi

İngiltere'de, hükümetin dijital iletişim ve istihbarat kurumuna (GCHQ) bağlı ve ülkeye yönelik siber saldırılara karşı savunma üssü olarak çalışacak Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) açıldı.

İngiltere'de, hükümetin dijital iletişim ve istihbarat kurumuna (GCHQ) bağlı ve ülkeye yönelik siber saldırılara karşı savunma üssü olarak çalışacak Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC) açıldı.

NCSC, başkent Londra'daki binasında düzenlenen törenle İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından açıldı. Açılış törenine, 2. Elizabeth'in yanı sıra kraliçenin eşi Edinburg Dükü Prens Philip, İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, İçişleri Bakanı Amber Rudd, Savunma Bakanı Michael Fallon, İngiltere Kültür, Medya ve Spor Bakanlığında Dijital ve Kültürden Sorumlu Devlet Bakanı Matt Hancock ile NCSC'nin Başkanı Ciaran Martin katıldı.

İngiliz hükümetine bağlı GCHQ'nun bir parçası olarak çalışacak NCSC'nin resmi açılışı bugün yapılırken, kuruluş ekim ayından bu yana faaliyetteydi.

Kuruluş, İngiltere'ye yönelen siber saldırıları önlemenin yanı sıra öncelikle devlete ait internet sitelerinin güvenlik taramalarını yapacak, siyasi partilere ve milletvekilleri gibi önemli makamlarda bulunan kişilere hassas bilgilerini nasıl korumaları gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulunacak.

Merkez, devreye aldığı Aktif Siber Savunma programıyla da ülkeye yönelik siber saldırıları yarı otomatik bir şekilde engellemeyi hedeflerken, özel sektörle işbirliği halinde olması öngörülüyor.

NCSC, Siber Değerlendirme Merkezi (CCA), Birleşik Krallık Bilgisayar Acil Müdahale Ekibi (CERT UK) ve Ulusal Altyapıyı Koruma Merkezi (CPNI) adlı üç kuruluşu da çatısı altında birleştirdi ve yerlerini aldı.

NSCS Başkanı Ciaran Martin önceki gün The Times gazetesine verdiği demeçte, İngiltere'nin son üç ayda 188 ciddi siber saldırının hedefi olduğunu açıklamıştı. Saldırıların bir çoğunun "ulusal güvenlik tehdidi" niteliğinde olduğunu belirten Martin, bunların arkasında da özellikle devlet destekli Rus ve Çinli hackerların olduğunu ileri sürmüştü.

GCHQ, ülkenin siber bağlantıları ve altyapısının güvenliğinden, MI5 terörizm, kundaklama ve casusluk gibi konularda ulusal güvenliği korumaktan, MI6 ise dış istihbarattan sorumlu bulunuyor.

Siber güvenlik için 1,9 milyar sterlinlik bütçe

İngiltere'nin ayda ortalama 60 ciddi siber saldırıyla karşı karşıya kaldığı bildirilirken, ülkede siber güvenlik, alanında uzman 58 bin çalışanı ile en hızlı büyüyen sektörler arasında yer alıyor.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, bu ay başında yaptığı bir konuşmada, Rusya'yı hedef alarak, bu ülkenin Batı ülkelerine karşı siber saldırılar düzenlediğini ileri sürmüştü.

"NATO'nun kendisini siber dünyada da havada, karada ve denizde olduğu gibi etkin bir şekilde savunması gerekiyor ki siber silahları kullananlar bunun bir bedeli olacağını bilsinler." diyen Fallon, özellikle Rusya'nın Batı ülkelerinde kritik altyapılar ve demokrasiyi hedef aldığını savunmuştu.

İngiliz istihbarat teşkilatı MI5'ın Başkanı Andrew Parker da Guardian'a verdiği röportajda, "Rusya'nın giderek daha agresif bir tutum aldığı, bu ülkenin İngiltere'ye karşı casusluk faaliyetleri ve siber saldırılarda bulunabileceği" uyarısında bulunmuştu.

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond da geçen kasımda, siber saldırılara karşı güvenlik önlemlerinin artırılması için 2020 yılı sonuna kadar yaklaşık 1,9 milyar sterlinlik bütçe ayrılacağını duyurmuştu.

İngiliz hükümetinin siber güvenlik planlaması kapsamında, ülke polisi içerisinde online hacker gruplarla mücadele biriminin genişletilmesi ve bütçenin bir kısmının siber güvenlik alanında eğitim için kullanılması planlanıyor. Eğitim alanında, 14 yaş ve üzerindeki öğrencilere okullarda siber güvenlik dersleri veriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Edinburg Londra Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title