Haberler

İngiltere'de Orta Asya Edebiyat Festivali

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Orta Asya Edebiyat Festivali, Yunus Emre Enstitüsü'nün desteği ve ev sahipliğinde İngiltere'de başladı.

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Orta Asya Edebiyat Festivali, Yunus Emre Enstitüsü'nün desteği ve ev sahipliğinde İngiltere'de başladı.

Festival, kapılarını, Yunus Emre Enstitüsü'nün desteğiyle Hertfordshire Yayınevi tarafından başkent Londra'daki Yunus Emre Enstitüsü'nde gerçekleşen etkinlikle açtı. Etkinliğe, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Kırgızistan'ın Londra Büyükelçisi Gülnara İskakova, Birleşik Krallık'ta yerleşik Türkçe konuşan toplumun temsilcileri, edebiyat severler ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada konuşma yapan Büyükelçi Bilgiç, festivalin açılışına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, festivalin organizatörlerini, geniş bir coğrafyanın seçkin isimlerini böylesine bir etkinlikte bir araya getirdiği için kutladı.

Bilgiç, bu festivali, Orta Asya edebiyatının daha geniş kitlelere ulaştırılması bakımından dolayı önemli gördüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Orta Asya edebiyatı, Türk, Arap, Pers ve Rus emsalleri de dahil, çeşitli etkilerin altında gelişti. Ancak bu çoğu çalışma, geniş bir okuyucu kitlesine ulaşamıyor. Geleneksel ve modern çalışmaların yeteri kadar çevirisi bulunmuyor. Yayıncıların ve liderlerin dikkatini Orta Asya edebiyatına çekmek için birlikte yollar bulmalıyız. Bu nedenle Orta Asya edebiyatının burada, Birleşik Krallık'ta tanıtılmasının çok faydalı olacağına yürekten inanıyorum."

Kırgızistan'ın Londra Büyükelçisi Gülnara İskakova da festivale destek ve katkılarından dolayı Türk mevkidaşı Bilgiç ile Yunus Emre Enstitüsü'ne teşekkür etti.

Festival kapsamında Orta Asyalı yazarların İngiliz yayıncılarla bir araya gelerek, tanışıyor olmasının önemini vurgulayan Kırgız diplomat, "Bu etkinlik, insanların karşılıklı anlayışlarına katkı sağlarken, bu tür bir etkinlikle kültürlerin değiş tokuş ediyor olmasının önemi azımsanamaz" dedi.

Açılış etkinliğinde Kırgız yazar Kazat Akmatov'un "Arhat" isimli kitabının tanıtımı da yapıldı. Açılışta ayrıca Londra Uygur Ensemble müzik grubunca müzik dinletisi gerçekleştirildi.

Orta Asyalı yazarlar ile eserlerini Birleşik Krallık'taki okuyucuların dikkatine sunmak ve farklı ülkelerden yazar, şair ve yayıncıları bir araya getirmek amacıyla düzenlenen festival, Yunus Emre Enstitüsü başta olmak üzere İngiltere'nin Londra ve Cambridge kentlerindeki farklı mekanlarda gerçekleşecek etkinliklerle yapılacak. Festival 9 Kasım'da son bulacak.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşik Krallık Londra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title