Haberler
BBC

İngiltere'de Müslüman Aileler Çocuklarını Katolik Okullarına Yoluyor

Güncelleme:

İngiltere'de 26 binden fazla Müslüman öğrenci Katolik okullarına gidiyor.

Katolik okullarında yıllık sayım ilk defa başka bir dine mensup öğrenci sayıları hakkında bilgi topladı.

Katolik olmayan öğrencilerin oluşturduğu en büyük grup, diğer Hıristiyanlık mezheplerine bağlı öğrenciler, ancak bu öğrencilerin neredeyse 10'da 1'i Müslüman ailelşerden geliyorlar.

Hükümet, bu tür ücretsiz okulların daha çok sayıda açılmasını teşvik için planlara sahip.

Bu analize göre, Katolik okullarındaki 850 bin öğrencinin neredeyse 3'te 1'i Katolik değil. Bu sayı 290 bini buluyor.

Bu durum bir açıdan yerel demografik yapıdaki değişimi göz önüne seriyor; Katolik okullar gittikçe azalan bir şekilde Katolik ailelerin yaşadıkları bölgelerde hizmet veriyorlar.

Müslüman öğrenciler, hiçbir din mensubu olmayan 63 bin aileden gelen öğrencilerin haricinde, Katolik okullarında Hıristiyan olmayan en büyük öğrenci grubunu oluşturuyor.

Finnuala Nelis, ülkenin ortasındaki Sheffield kentinde bulunan St Patrick Katolik Gönüllü Akademisi'nin müdürü. Bu okulda öğrencilerin yarısı Katolik değil.

Nelis, yerel popülasyonda değişiklik olduğunu söylüyor.

Okul, Afrika kiliselerine bağlı Hıristiyanların yanı sıra Müslümanlar tarafıdan da rağbet görüyor.

Nelis, okulda düzenli olarak camiye giden ama aynı zamanda okuldaki Katolik dini servislere de katılan öğrencilerin olduğunu söylüyor.

Müslüman çocuklar okuldaki dini kutlamalara katılmak zorunda değil, buna rağmen aileler çocuklarının bu törenlere katılmalarını istiyor.

Nelis "Bu konuları çocuklarla ya da aileleriyle konuşmak rahatsız edici değil" diyor.

Müslüman aileler, Kurban Bayramı gibi İslam dinine ait kutlama zamanlarında çocuklarını okuldan alabiliyorlar.

Nelis'e göre Katolik olmayan aileler bu okulları hem "etik ve değerler sistemi" nedeniyle hem de Katolik okulların "iyi bir eğitim standardına sahip olmaları" nedeniyle seçiyor.

Şu an, inanç grupları tarafından idare edilen ücretsiz okullar öğrencilerin sadece yarısını dini inancı baz alarak seçebiliyor, ancak bu kuralı hükümetin kaldırması bekleniyor.

Hükümet Katolik okullarının sayılarını artırmayı planlıyor ve bu okulların yüksek standart ve etnik çeşitliliği birleştirdiğini savunuyor.

Katolik ilk okullarındaki öğrencilerin yüzde 37'si etnik azınlıklardan oluşuyor, bu oran ulusal ortalamanın üzerinde.

Ancak muhalifler dini gruplar tarafından idare edilen okulların sayısının artmasının sosyal bölünmeyi artıracağını savunuyor.

Katolik okulların Müslüman aileler tarafından tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise devlet sisteminde az sayıda Müslümanlara özgü okulun olması.

Devlet okul sisteminde inanç grupları tarafından idare edilen 6 bin 800 okul arasında sadece 28 Müslümanlara özgü okul var, iki tanesi de yolda.

BBC

Eğitim Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title