Haberler

İngiliz Basını: Köy Korucuları İntikamdan Korkuyor

Türkiye'de 1980'lerde başlayan ve bugün 80 bin kadar kişinin dahil olduğu "köy koruculuğu sistemi"nin çözüm süreci ile sona ereceğini savunan İngiliz Independent gazetesi, korucuların endişelerine yer verdi.

Türkiye'de 1980'lerde başlayan ve bugün 80 bin kadar kişinin dahil olduğu "köy koruculuğu sistemi"nin çözüm süreci ile sona ereceğini savunan İngiliz Independent gazetesi, korucuların endişelerine yer verdi. Gazete, köy koruyucuları için "ihanetten korkuyorlar" diyor.

Independent gazetesi, köy koruculuğu sistemi ve "çözüm süreci" sonucunda sistemin kaldırılması olasılığını irdelediği haberinde "Türkiye'de köy korucusu olan ve PKK isyancıları ile mücadele etmiş Kürtlerin sistemin sona erdirilmesi durumunda ihanetten korktuklarını" belirtirken "On binlerce kişi, sık sık ağır devlet baskılarının altında Kalaşnikofları kabul edip kendi insanlara karşı savaşmaya başladılar" savlarını öne sürdü.

Habere göre, Mardin'in Midyat ilçesindeki korucuların ana merkezi olarak hizmet veren küçük bir binada konuşan Midyat Köy Kurucuları Derneği Başkanı Şehmus Akbulut'un, silahlarını kolay kolay bırakmayacaklarını ifade etmesi ve "Gerçek bir barış olana kadar silahımı teslim etmeyeceğim. Herkes için barış" sözleri dikkat çekti.

İsmini vermek istemeyen bir korucunun ise, "Barış istiyoruz, ama güven içinde olmak da istiyoruz, eğer herhangi biri bizden intikam almak isterse ne olacak? Kendimizi savunabilmek için silahlarımızı tutmak zorundayız" dediği aktarıldı.

-"KORUCU OLMAK İSTEMEYENLERİN KÖYLERİ YAKILMIŞTI"-

Haberde, 1990'larda korucu olmak istemeyen Kürtlerin, "bunun bedelini, köylerinin yakılması ve şehirlere göç etmeye zorlanmalarıyla ödediği, korucu grubuna girmeye zorlananların ise, isteyerek devletin verdiği silahları alan koruculardan hoşlanmadığı ve onları hain olarak gördüğü" iddia edilirken, Akbulut'un bunu yalanladığının altı çizildi. Akbulut' un "Kürtler üstünde herhangi bir baskı yok, Devlet baba bize karşı her zaman iyidir" sözlerine yer verildi.

-TÜRK AKADEMİSYENLER: BÖYLE BİR SİSTEMİN DEMOKRASİDE YERİ YOK-

Ayrıca, Türk akademisyen Nesrin Uçarlar'ın "Böyle bir sistemin demokraside yeri yok" sözlerinin yansıtıldığı haberde, sistemin kaldırılmasının, bölgede yaratabileceği işsizlik gibi sorunlar yüzünden zor olduğuna işaret edildi. Bu arada, barış sürecinin başlamasından bu yana korucuların sayısının arttığı iddiaları da dile getirildi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Türkiye Midyat Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title