Haberler

"İngiliz Atlarında Atası Türkmen Atı"

(ESOGÜ) Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç.Dr."Bugün, İngiliz atlarının yüzde 90'ına yakınında, 17'nci yüzyılda Osmanlı Devleti'nin Avusturya'nın Buda kentindeki kuşatmasında seyisiyle kaçırılıp İngiltere'ye getirilmiş Türkmen atının"...

Deniz Açık - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi

(ESOGÜ) Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan,

"Bugün, İngiliz atlarının yüzde 90'ına yakınında, 17'nci yüzyılda Osmanlı Devleti'nin Avusturya'nın Buda kentindeki kuşatmasında seyisiyle kaçırılıp İngiltere'ye getirilmiş Türkmen atının kanı var" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki atçılık kültürünün Türk kökenli olduğunu kaydetti.

Yurt dışında, yabancıların bazı bölgelerdeki az sayıdaki at populasyonlarını bulup tescillemeye çalıştıklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, şöyle konuştu:

" Türkiye'de maalesef var olanı hınıs atı gibi bir çok bölgesel at ırklarımız var. Bu ırkları tescillemiyoruz ve korumuyoruz. Bugün, İngiliz atlarının yüzde 90'ına yakınında, 17'nci yüzyılda Osmanlı Devleti'nin Avusturya'nın Buda kentindeki kuşatmasında seyisiyle kaçırılıp İngiltere'ye getirilmiş Türkmen atının kanı var. Bütün Arap Yarımadası'na hakim Osmanlı atları, Arap atı gibi algılanıyor. Atın yetişmesi için bozkıra ihtiyaç var. Arap Yarımadası da dahil olmak üzere atları bu seviyede yetiştirip besleyecek kaynak olduğunu düşünmüyorum. Atın menşesi, oralara başka kaynaklardan inmiş. Bu, Orta Asya bozkırlarından at evcilleştirildikten sonra Memluklüler ile Arap Yarımadası'na indiği görülüyor. Memluklüler üzerine yapılan araştırmada bunların izlerine rastlıyoruz."

-" Türkiye, yurt dışına at satmadan atçılığını geliştiremez"-

Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, "Arap atı" denilince tanımlanmış bir durumun söz konusu olduğuna işaret ederek, Türkmen atlarının nereye gittiğini söylemekte zorlandıklarını bildirdi.

Dünya atçılığında Türk atlarının son derece etkin olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Çalışkan, şunları söyledi:

"Jeremy James'in 'Byerley Turk' adlı kitabında Türkmen atlarının durumunu ve nitelikleri detaylı şekilde anlatıyor. Bunlar, bugünkü Arap atlarına benzemiyor. Artık geçmiş geçmişte kalmış. Kendi atlarımızı tescilleyip dünyaya tanıtmalıyız. Bir şekilde ülkemiz atçılığını gelecek nesillere aktarmalıyız. Türkiye, yurt dışına at satmadan atçılığını geliştiremez. Bölgesel at ırklarımız var. 'Gemlik atı' diye bir at var. Türk Silahlı Kuvvetleri Süvari Birlikleri'ne bağlı birimlerde görev yapan personel bu atı yetiştiriyor."

Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Mahmudiye Avusturya Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title