Haberler

İnegöllü Mobilyacılara Yalın Üretim Semineri

Bursa’nın İnegöl ilçesinde, mobilyacılara yalın üretim teknikleri anlatıldı.

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, mobilyacılara yalın üretim teknikleri anlatıldı.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ile TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi iş birliğiyle "Ağaç İşleme Makinelerinde Yalın Üretim Teknikleri ile Emniyet ve Güvenlik" konulu seminer düzenlendi. İTSO toplantı salonundaki seminere İTSO Başkanı Metin Anıl, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, yönetim kurulu üyeleri ile sanayiciler katıldı. Anıl, İnegöl'ün üçüncü dünya ülkelerine ihracat yaptığını belirterek, "İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2014-2017 yılları arasında bir stratejik planımız var. Bu stratejik plan çerçevesinde etkinlikler yapıyoruz. Bunlardan bir tanesini de bugün gerçekleştiriyoruz. İnegöl hızla sanayileşiyor, hızla büyüyor. Türkiye'nin örnek sanayi şehirlerinden bir tanesidir. Buna bağlı olarak nüfusu hızla artıyor. Sanayileşmek, büyümek, rekabet edebilmek bunlar çok mühim. Sadece çevre illerle, Türkiye içinde değil, dünyada rekabet edebilmek çok önemli. Türkiye olarak çok üretmeliyiz. Kaliteli ve en ucuza üretmeliyiz. Eğer en kaliteliyi en ucuza üretemiyorsak, rekabet edemeyiz. Bizim dün ihracat rakamlarımız açıklandı. İhracat yaptığımız ülkeler bakıyorum hep Ortadoğu, Kuzey Afrika, üçüncü dünya ülkeleri. Bizim ihracatımızı, dış ticaretimizi Avrupa topluluğu, Amerika, Japonya gibi ülkelerle yapmamız lazım. Eğer katma değerli ürünler üretmez, maliyetlerimizi düşüremezsek, rekabet edemeyiz. O zaman bizim pazarlarımız böyle üçüncü dünya ülkeleri olur ve size para kazandırmazlar. Rekabet etmenin, kaliteli üretim yapmanın yolları var. Bunlardan bir tanesi maliyet hesabıdır. Ben 15 yaşından beri ticari hayatın içindeyim, sanayiciyim, iş adamıyım. Son 2 yıldan beri ince maliyet hesapları yapmaya başladım. Demek ki, ondan önce gerek duymuyormuşum. Yani zaman, rekabet, satış ve pazarlama şartları bizi ince hesaplar yapma mecburiyetinde bıraktı. Oturuyoruz, işçilik, enerji, her türlü teferruatı alt alta sıralayarak maliyetlerimizi hesaplıyoruz. Başka türlü hem iç, hem de dış pazarda rekabet edemiyoruz. Bu seminer, Türkiye'de mobilyada başkent olma yolunda emin adımlarla ilerleyen İnegöl'de, özellikle ağaç ve mobilya sektöründe ince hesapların yapılacağı ve yapılması gerekli konuların anlatılacağı bir seminer olacağını tahmin ediyorum. Verimliliğimizi artırma adına, bunu yaparken, iş güvenliğimizi sağlama adına ve daha kaliteli çalışma şartları yaratmamız adına yapılacak bir seminer. Ben, bu seminere katılan arkadaşlarımızın, seminerin sonunda dünyaya bakış açılarının daha farklı olacağına inanıyorum" dedi.

"KENDİ MÜHENDİSLERİMİZE GÜVENMEMİZ GEREKİYOR"

Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart ise, "Odamız ülkemizin sanayileşmesinden yanadır. Yerli sanayiyi desteklemektedir. Ama yerli sanayinin şu anki durumunu da kabul etmemektedir. Sanayimizin özellikle yerli kaynakların hem malzeme bakımından hem de insan kaynağı bakımından daha fazla değerlendirilmesi, mühendislik katma değerinin daha yüksek ürünler üretilmesi ve markalaşmaya gidilmesini biz arzu ediyoruz. Şuan ki yapımıza bakacak olursak, ciddi problemlerimiz var. Bu sanayideki problemin çoğunluğunun aslında ağırlıklı olarak dışa bağımlı olmamızdan kaynaklandığını düşünüyoruz. Yani dış sermaye yatırımlarının çok fazla olması ve bizim yerli sanayicilerimizi baskılaması neticesinde yeterince kafamızı kaldıramadığımızı düşünüyoruz. Kıpırdanmalar var. Kesinlikle potansiyel var. Gücümüze de güvenmemiz gerektiğini düşünüyorum. İnsan kaynağımız ciddi anlamda var. Mühendislik bilgi birikimimiz otomotivden uçak sanayisine kadar var. Malzememiz var. Bizim daha teknolojik, katma değeri daha yüksek, dünyada rekabet edebilir, dünyada marka değeri olabilir hale gelmemiz zor değil. Her işletmenin ihtiyacı kadar mühendis bulundurması gerekiyor. Artık babadan devirle sanayicilik dönemi bitiyor. Firmaları geliştirecek, büyütecek, markalar oluşturacak olan Mühendislerdir. Kendi mühendislerimize inanmamız, güvenmemiz gerekiyor. Onlara işletmelerde imkanlar sunmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İnegöl Yalın Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title