Haberler

İnegöl'de 45 Köy Doludan Zarar Gördü

Güncelleme:

Bursa'nın İnegöl Kaymakamı Ali Akça, ilçede 45 köyde arazilerin doludan zarar gördüğünü söyledi.

Bursa'nın İnegöl İlçesi Kaymakamı Ali Akçay, AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Bülent Temelli, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ve Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ile birlikte Ortaköy Mahallesi'ne giderek, mahsulleri doludan zarar gören çiftçilerle görüştü. Kaymakam Ali Akça, ilçede 45 köyde arazilerin doludan zarar gördüğünü söyledi.

Akça, "İnegöl'de çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı 4 bin 500 tane çiftçimiz var. Mayıs ve haziran ayında yağan dolu, bizim ön tespitlerimize göre 45 mahallemizde etkili oldu. ÇKS'ye kayıtlı yaklaşık bin 250 çiftçimizin etkilendiğini düşünüyoruz. Hasar tespit çalışmalarımıza başladık. Mayıs ayı içerisinde çıkan kararnameyle, 2014 yılı içerisinde meydana gelebilecek afetler veya çiftçilerimizi etkileyecek olumsuz durumlarla ilgili parsel bazında yüzde 30 ve üzeri hasar varsa, borçlarla ilgili düzenleme getirildi. Bursa ili de bu düzenleme kapsamında. Çiftçi kardeşlerimize TARSİM sigortalarını hatırlatmak istiyorum. Devlet sigortaların yüzde 50'sini de destekliyor. Kirazdaki çatlamayı sigorta karşılaşmıyor, ama doluyu direk kapsama alanına alıyor" dedi.

Üreticilere sigorta yaptırmalarını tavsiye eden Akça, "Sigorta size ciddi teminat veriliyor. Afetler başımıza gelmeden tedbir almamız gerektiğini düşünüyorum. Tekrar geçmiş olsun. 3 bin 500 adet parselin sigorta yaptırıldığını biliyorum. Ancak İnegöl'de sigorta bizim arzu ettiğimiz seviyelerde değil. Genelde zaten meyveci köylerimiz sigorta yaptırıyor" şeklinde konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, "TARSİM sigortasını destekliyoruz. Ama çatlayan kirazın desteklenmesini istiyoruz. Bunun TARSİM bünyesine alınması gerekir. Yağmurların kiraz hasadına denk gelmesiyle, 6 yıldır kiraz hasadı yapamaz hale geldik. TARSİM'den talebimiz yağmurdan çatlayan kirazın sigorta kapsamına alınması. Mısır, ayçekirdeği ve buğday gibi ürünlerde sigorta çok ucuz. Bunların yeniden belirlenmesini istiyor, çiftçilerimize geçmiş olsun diyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sezai Çelik Ali Akça İnegöl Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title