Haberler

İmralı Heyeti Ağrı'da

AĞRI (İHA) – Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve Leyla Zana’nın da aralarında bulunduğu İmralı heyeti, Diyadin ilçesinde PKK ile askerler arasında yaşanan çatışmalar sonrası Ağrı’ya geldi.

AĞRI (İHA) – Halkların Demokratik Partisi Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve Leyla Zana'nın da aralarında bulunduğu İmralı heyeti, Diyadin ilçesinde PKK ile askerler arasında yaşanan çatışmalar sonrası Ağrı'ya geldi.

Diyadin ilçesi Yukarı Tütek köyü kırsalında PKK ile askerler arasında çıkan çatışmalar sonrası Hakların Demokratik Partisi Ağrı Milletvekili Adayı Leyla Zana, Hatip Dicle, Ceylan Bağrıyanık ve Pervin Buldan Ağrı'ya geldi. Dörtyol meydanında miting düzenleyen heyet, yaşanan çatışmalarla ilgili incelemeler ve görgü tanıklarıyla görüşmek üzere Ağrı'ya geldiklerini ifade etti. Mitingde Kürtçe konuşan HDP Ağrı Milletvekili Adayı Leyla Zana, "Her zaman üzülmeyi bize layık görmüşler. İnanıyoruz ki bu acımızı kuvvet yapacağız. Biz bu acımızı birlik yapacağız. İnanıyorum ki özgürlüğümüzü 21. yüzyılda tüm dünyaya duyuracağız. Karanlık güçler, hiçbir zaman Kürtlerin mutlu olmasını istemez ama inanıyorum ki birlik olduğumuzda bu karanlık bulutları Kürtlerin üzerinden kaldıracağız" şeklinde konuştu.

Leyla Zana'nın ardından konuşan Pervin Buldan ise, iki gün önce Diyadin'de çok vahim bir şekilde yaşanan provokasyon olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Yaralanan vatandaşlarımız oldu. Burada yaşamını yitiren iki arkadaşımızın ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz, kendilerine Allah'tan rahmet diliyoruz."

İmralı heyeti olarak buraya geldiklerini belirten Buldan, şunları söyledi: "Öcalan'ı temsilen görüşmelere katılan Leyla Zana, Hatip Dicle, Ceylan Bağrıyanık ile birlikte acınızı paylaşmaya geldik. Aynı zamanda iki gün önce burada yaşananlara ilişkin ne olup bittiğini, siz halkımız ve görgü tanıklarından dinlemeye geldik. Bu yaşanan olayları tüm açıklığıyla sizlerden aldığımız bilgi doğrultusunda kamuoyu ve yetkililerle paylaşmak için buraya geldik. Birazdan yaşamlarını yitiren arkadaşlarımızın ailelerine taziye ziyaretinde bulunmak üzere ilçeye gideceğiz. Sonra sizle bir araya tekrar gelip, görgü tanıklarından burada yaşanan olayları tüm açıklığıyla dinlemeye ve bununla ilgili bir rapor hazırlamaya, daha sonra da tüm edindiğimiz bilgileri kamuoyu ve gerekli yetkililerle paylaşacağız."

Öcalan'ın barış ve müzakere sürecini başlatırken hiç kimsenin kanının akmaması için, bundan sonra insanlarımızın yaşamını yitirmemesi için, bundan sonra annelerimizin ağlamaması için bu süreci başlattığını ifade eden Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İki yıldır yaşanan bu süreçte karşılıklı çatışmasızlık ilan edildi. Ama ne yazık ki iki gün önce burada bu süreci bozmak isteyenler, provoke etmek isteyenler, süreci sekteye uğratmak isteyenler ortaya çıktılar ve bir provokasyon gerçekleştirdiler ve iki insanımızın canını aldılar. Bunu kabul etmediğimizi, bunu şiddetle kınadığımızı, bunun tüm açıklığıyla ortaya çıkmasını bir kez daha ifade ediyor ve çağrımızı tüm devlet yetkilileri ve hükümet yetkililerine bir kez daha ilan ediyoruz."

BAŞBAKAN VE AKDOĞAN'I AĞRI'YA DAVET ETTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve çözüm sürecinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ı yaşanan olayları açığa çıkarmak adına Ağrı'ya davet eden Buldan, şunları söyledi: "Değerli arkadaşlar başından beri, bir izleme kuruluna ne kadar ihtiyaç olduğunu hep ifade etmiştik. Bugün izleme kurulu kurulmuş olsaydı, bu mekanizma devre de olmuş olsaydı, yaşanan tüm olaylar, tüm açıklığıyla ortaya çıkarılacaktı. İzleme kurulu olmadığı için bugün buraya biz geldik. Fakat bizim gelmemiz yeterli değil. Devlet yetkililerini, hükümet yetkililerini, Sayın Başbakanı, süreçten sorumlu Sayın Yalçın Akdoğan'ı da buraya davet ediyoruz. Bu olayları açığa çıkarmaya davet ediyoruz. Tüm sorumluların en iyi şekilde cezalandırılması gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz"

Halktan alacakları bilgilere güvendiklerini belirten Buldan, sözlerine şöyle devam etti: "Değerli halkımız sizlerden ayrıldıktan sonra taziyeye gideceğiz. Halkımızdan alacağımız bilgilerin önemli olduğunu ifade ediyoruz. Alacağımız bilgi sürecin ilerlemesi açısından çok önemlidir. Biz halkımızın vereceği bilgilere güveniyoruz. Onların görgü tanıklığına inanıyoruz. Dolayısıyla sizlerden bilgi aldıktan sonra Ankara'ya geçip tüm bilgileri yetkililerle paylaşacağız. Bir kez daha yaşanan bu provokasyon karşısında halkımızı sağduyulu olmaya, halkımızı soğukkanlı olmaya, halkımızı provokasyonlar karşısında el ele, yürek yüreğe vermeye, birlikte olmaya davet ediyoruz"

İmralı heyeti, düzenlenen mitingin ardından Diyadin ilçesine hareket etti. - AĞRI

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Pervin Buldan İmralı Heyeti Leyla Zana Ağrı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title