Haberler

İMKB Başkanından 2011 İçin Halka Arz Tahmini?

İMKB'de 2023 Hedefi: Bin Şirket ve 7.5 Milyon Yatırımcı

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan: "2011'in ilk yarısında biz büyük halka arzların geleceğini düşünüyoruz. Ortamın biraz daha iyileşmesini bekliyorlar. Bu düşündüğümüz büyük şirketler halka arz yaparsa rakamın 10 milyar liranın üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz"

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray:

" Bugün kaptığımızı kapalım diyen kişiler bundan sonra bizim sempatimizi bulamayacaklar. Bu uzun soluklu bir süreçtir. Halka açılan bir firma artık bu dünyaya giriyor.İnsanlar bir kez yanlış yapar ikinci kez yanlış yapmasına izin verilmez "

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasının (İMKB ) kuruluşunun 25. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Borsanın 25. yıldönümü nedeniyle İMKB'de bir basın toplantısı da düzenlendi. Basın toplantısına İMKB Başkanı Hüseyin Erkan ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK ) Başkanı Vedat Akgiray katıldı.

" 25. YIL HAKİKATEN BİZİM İÇİN BİR DÖNÜM NOKTASI "

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, "Biz bu yolculuğa hakikaten SPK ile birlikte çıktık. İlk olarak SPK kanunun çıkarılması arkasından SPK'nın kurulması. İMKB 26 Aralık 1985 yılında resmen kurulmuş oldu. 25. yıl hakikaten bizim için bir dönüm noktası.ö dedi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK ) Başkanı Vedat Akgiray da bir konuşma yaptı. Akgiray, Dünya Ekonomik Forumundaki sonuç bildirgesine değinerek, toplantıda Avrupa ile ilgili endişelerin dile getirildiğini belirtti. Akgiray, "Bir kere Avrupa ile ilgili endişeler dile getirildi. Buna paralel olarak bankacılığın kaybettiği itibardan bahsedildi. Bu itibarı nasıl geri kazandırırız diye bundan bahsedildi. İtibardan çok güven meselesi oldu. Bankalardan ziyade kamu otoritelerinde güvenden bahsedildi. Avrupa'daki hükümetlerin istikrarlı ve güven verici duruşu olmadıkça bu konuyu halletmesi zor gibi görünüyor. "dedi.

" DOĞU BATI DENGESİ OTURMADIKÇA FİNANSAL KRİZ BİTMEZ "

Akgiray, toplantıdan İMKB ile ilgili bir sonuç bildirgesinin çıktığından da bahsetti. Akgiray, "Yani sermaye piyasaları özelinde sermayenin artan önemine vurgu yapıldı. Gelişmekte olan büyük ekonomilerin sermaye piyasalarına özellikle önem vermesi gerektiğini söylendi. Bizim aylardır kendi ülkemiz için söylemeye çalıştığımız gerçekler artık dünyanın gerçeği olarak ortaya çıktı. Bu, güvenimizi arttırdı. İşin gerçeği de bu. Kaynağı bilinmeyen türev enstrümanlara bu işin yürümeyeceği belli. Onlar lazım mı ? Tabii ki lazım ama sadece böyle değil. Battı o fonlar. Batmaya da devam edecek. Finansal kriz doğu batı dengesi yerine oturmadıkça biteceğe benzemiyor" diye konuştu.

SPK BAŞKANINDAN ŞİRKETLERE HALKA ARZ UYARISI

Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığının (EGYO )'nun halka arzıyla ilgili de konuşan Akgiray, "Bugün yapılan halka arz bize güven verdi. Gelen yabancı talep yüzde 75 oldu denildi. 30 bine yakın yeni yatırımcı. Az rakam değil bu.Çok hoş oldu. Demek ki olabiliyormuş Demek ki kısa vadeli menfaat için Emlak Konut 1.60 'tan 1.70'tan satıldı galiba 2 liraya satılabilirdi talep vardı. Bir iki örnekte olduğu gibi 1.70 'ten satılması fevkalade akıllıca oldu. EGYO piyasaya geldiği zaman yine talep bulabilir. Bugün kaptığımızı kapalım diyen kişiler bundan sonra bizim sempatimizi bulamayacaklar. Bu uzun soluklu bir süreçtir. Halka açılan bir firma artık bu dünyaya giriyor.İnsanlar bir kez yanlış yapar ikinci kez yanlış yapmasına izin verilmez. Hem yaygın hem cömert bu bizim için çok iyi.ö dedi.

" ASIL HEDEF 2023'TE BİN ŞİRKET VE ASGARİ 7.5 MİLYON YATIRIMCI "

İMKB Başkanı Erkan, "Kurumumuz hakkında anonim şirketleştirme ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İyi bir model oluşturma çabalarımızı var.Sadece anonim şirket olmak için anonim şirket olmak doğru değil diye düşünüyoruz. "dedi. Erkan, "Önümüzdeki iki sene bizim hazırlık dönemimiz. Binada çok ciddi tadilatların yapıldığı bir dönem olacak. Asıl amacımız doğu ve batı arasında gerçek anlamda bir köprü oluşturmak. "dedi. Erkan halka arz seferberliğinin devam ettiğinden da bahsederek, "2010 yılı bizim yatırımcı seferberliğinin başlatılacağı bir yıl. Halka arz tarafında ciddi bir farkındalık artışı var. Şirketlerin piyasaya girişi artıyor. Talep tarafında da bazı çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bütün kurumlar olarak bu konuda çok ciddi çalışmalar yapacağız Kitlelere daha fazla erişmek yatırımcılara erişmek yatırımcı hakları gibi birçok konuyu gündeme getiriyor olacağız. Asıl zor olan yatırımcısı seferberliği. Asıl hedefimiz 2023'te bin şirket ve asgari 7. 5 milyon yatırımcı "şeklinde konuştu.

" 2011'İN İLK YARISINDA BÜYÜK HALKA ARZLAR GELECEK "

Erkan İMKB'deki tadilatla ilgili rakamın sorulması üzerine, rakam vermekten kaçınarak, "İMKB kendi kendine , kendi bütçesiyle bunu yapabilecek düzeyde.ö yanıtını verdi.Erkan çeşitli büyük şirketlerin halka arz yapacaklarından da bahsederek, "2011'in ilk yarısında biz büyük halka arzların geleceğini düşünüyoruz. Yabancı talebinin canlı olması lazım. Ortamın biraz daha iyileşmesini bekliyorlar. Zaman zaman da geldiklerinde çok iyi halka arzlar yapabiliyorlar.Dolayısıyla bu farkındalık artıyor. 2011 yılının da biz büyük şirketler için de iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz.ö dedi. Erkan 2011'deki halka arz sonucunda elde edilecek hasılat ile ilgiliolarak ise, "Bu düşündüğümüz büyük şirketler halka arz yaparsa rakamın 10 milyar liranın üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Muhafazakar bir tahminle asgari 10 milyar üzerinde olacak diye tahmin ediyoruz ama bu çok erken bir tahmin .ö diye yanıt verdi.

" MERKEZ BANKASININ YAPISI ÇOK FARKLIDIR "

Merkez Bankasının İstanbul'a taşınmasıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Erkan, "Merkez Bankası'nın mekanı çok da önemli değil Finans merkezlerinin toplanması için bir çalışma başlatılmıştı. MB 'nin duruşunun ne olacağı konusunda hiçbir fikrim de yok bilgim de yok. Merkez Bankasının Ankara'da olmasıyla İstanbul'da olmasıyla ilgili bütün bankaların olduğu yerde bir sinerji olacaktır.Bu onların vereceği karardır. Onların düşüncesi. Merkez Bankasının yapısı çok farklıdır. En iyi kararı siyasiler ve Merkez Bankası verecektir. "dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title