Haberler

İmder Başkanı Öztoygar Açıklaması

Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı ve Avrupa İnşaat Ekipmanları Komitesi (CECE) Yürütme Kurulu Üyesi Halil Tamer Öztoygar, geçen yıl Rusya ve Türkiye dahil olmak üzere Avrupa'da 135 bin iş ve inşaat makinesinin satıldığını bildirdi.

İMDER'den yapılan açıklamaya göre Öztoygar, CECE'nin iş makineleri sektörüne yönelik yaptığı "2014 Yılı Avrupa Piyasaları Ekonomik Raporu" araştırmasının sonuçları ile sektöre dönük değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa inşaat ekipmanları sektörü için 2014 yılının sorunlu ama iyi geçtiğini, 2015'in ise stabil bir yıl olacağını bildiren Öztoygar, Avrupa piyasasındaki satışların geçen yıl 2013'e kıyasla yüzde 9 artış gösterdiğini, ihracatta ise hafif bir artış gözlemlendiğini dile getirdi.

Bunun pozitif bir gelişme olduğunu vurgulayan Öztoygar, şunları kaydetti:

"Piyasalar hala 2007 yılındaki rekor seviyenin altında. Avrupa'da bu sene büyük farklılıklar oluştu. Güney Avrupa'nın çok düşük seviyelerde kalmasına karşın, İngiltere ve Almanya gibi ülkeler, kriz öncesindeki dönem seviyesine yaklaştı. Avrupa'da endüstri bir yıl içinde tam olarak ekonomik döngüyü tecrübe etti. Yazın yaşanan iyileşmenin uzaması, sene sonuna kadar devam etti. Avrupa'da ülkeler arasında büyük ayrımlar oldu. İngiltere'de satışlar, 2013 yılına kıyasla yüzde 30 artış gösterdi. Fakat Türkiye ve Rusya kötü bir yıl geçirerek, piyasalarında yüzde 25 ve 37'lik daralma görüldü."

"2015 yılı için tahminler çok kötü değil"

İMDER Başkanı Öztoygar, geçen yıl Rusya ve Türkiye dahil olmak üzere Avrupa'da 135 bin adet iş ve inşaat makinesinin satıldığını bildirdi.

Büyük ekipman satışlarının 2014'te artış gösterdiğini fakat maden ocaklarındaki zayıflık, altyapı yatırımlarının azlığı ve Rusya'daki krizin satış miktarlarını önemli ölçüde etkilediğini vurgulayan Öztoygar, 2015'e yönelik şu ifadeleri kullandı:

"Aslında 2015 yılı için tahminler çok kötü değil. Yıl içerisinde piyasalar kendini toparlama devam edecektir ama bunun boyutu sorgulanabilir. Avrupa inşaat endüstrisi iyileşme yolunda, inşaatın 3 sektöründe de pozitif büyüme öngörülmektedir. Maden ve maden ocakları talebi biraz canlandırabilir. Politik krizlerdeki belirsizlikler hala devam etmektedir. Rusya-Ukrayna krizi, Avrupa endüstrisi için en etkili olanıdır. Avro krizinin göz kırpması, müşterilerin yatırım yapmasına engel olabilir. 2015 yılı için en gerçekçi senaryo, Avrupa piyasasının sabit kalması veya az bir artış göstermesi olacaktır. İnşaat ekipmanları ve yol ekipmanları üreticileri 2015 için olumluyken, beton ekipmanları üreticileri 2015 ile ilgili olarak kararsız kalmaktadır."

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title