Haberler

İlla ki sezaryen, artık yok

Güncelleme:

"İlk doğum sezaryen oldu, ikinci ve sonraki doğumlar da sezaryen olur" görüşü, kuralı geçerliliğini yitirdi


İlk doğumun sezaryenle gerçekleşmesinin, sonraki doğumlar için sezaryen kararını etkileyen en sık sebeplerden biri olduğunu belirten Jinekoloji Uzmanı Opr. Dr. Nihal Danaoğlu, "Eski sezaryenlerde rahim yukarıdan aşağıya dikilirdi, yırtılma riski yüksekti. Şimdi tercih edilen yatay kesilerle yırtılma riski çok daha düşük. Sezaryenden sonra vajinal doğumda başarı oranı yüzde 60-80 ve yararları risklerine göre daha üstün gelmektedir. Pek çok ülkede artık anne adaylarına sezaryen sonrası vajinal doğum öneriliyor" dedi.

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUM MÜMKÜN MÜ?

Sezaryen doğum oranlarındaki artış sağlıkta en çok tartışılan konular arasında yer alıyor. Oranın, Dünya Sağlık Örgütü tarafından konulan yüzde 5-15 hedefine çekilmesi için çeşitli öneri ve önlemler gündeme getirilirken, İzmir Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nihal Danaoğlu, bu oranı artıran nedenleri anlattı. Danaoğlu, ilk gebelik yaşının yükselmesinin, doğum sayılarının azalmasının, sosyo-ekonomik düzeyi yüksek anne adaylarının daha çok sezaryeni tercih etmesinin, sezaryen oranlarını artıran nedenler olduğunu söyledi. Danaoğlu, "bir diğer önemli neden ilk doğumun sezaryenle olması. İlk doğumunu sezaryenle yapan kadının ikinci ve sonraki doğumlarını da sezaryenle yapması eskiden 'şart, zorunluluk, kural…' gibiydi. Oysa Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) mümkün" diyerek, şöyle konuştu:

ÜLKELER SSVD'A YÖNLENDİRİYOR

"Sezaryen, hamile bir bayanda bebeğin vajinal yoldan değil de karın boşluğunun cerrahi olarak açılıp, doğurtulması işlemidir. Sezaryen endikasyonlarının en sık sebeplerinden biri ilk doğumun sezaryenle olmasıdır. Sezaryen ne kadar usulüne uygun yapılırsa yapılsın, mutlaka rahimde bir yara izi bırakır. Bu yara izi de ne kadar iyileşirse iyileşsin, yeni bir gebelikte rahim yeniden büyümeye başladığında ve özellikle de doğum eyleminde ortaya çıkan çok güçlü kasılmaların etkisiyle yırtılmaya eğilim gösterebilir. Bu yırtılma riski rahim yukarıdan aşağıya kesildiği eski sezaryenlerde daha yüksektir. Günümüzde tercih edilen alt segment ya da yatay kesilerde bu yırtılma riski çok daha düşüktür. 1995 yılında American Collage of Obstetricians and Gynecologists, sezaryenden sonra vajinal doğum için bir kılavuz yayınlamıştır. Buna göre başarı oranı yüzde 60-80'dir ve sezaryen sonrası vajinal doğumun yararları risklerine göre daha üstün gelmektedir. Dünyadaki verilere göre de Amerika'da yüzde 19.9, Norveç'te yüzde 5.7, İsveç'te yüzde 53 oranında anne adaylarına sezaryen sonrası vajinal doğum önerilmektedir. Vajinal doğumlarda doğum sonu kan transfüzyonu riski, enfeksiyon riski ve üriner ve barsak yaralanması riski daha azdır. Annede doğal bir doğumu başarmanın verdiği psikolojik tatmin oluşur."

ANNE ADAYININ İSTEKLİ OLMASI GEREKİR

Öte yandan Opr. Dr. Danaoğlu, SSVD'un gerçekleşmesi için gerekli koşullardan birkaçını; "anne adayının istekli olması, pelvis kemik yapısının normal doğum yapmaya uygun olması, uterusta şekil bozukluğu ya da önceki doğumlarında uterus yırtılması gibi durumların olmaması" olarak sıraladı. Opr. Dr. Danaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sezaryen sonrası vajinal doğumunu en önemli kriterlerinden biri de doğum takip edilen hastanede acil sezaryen koşullarının bulunması ve kan transfüzyon olanağının olmasıdır. SSVD kararı her anne adayının, bireysel olarak değerlendirilmesinden sonra, kar-zarar oranı göze alınarak, hekimiyle birlikte vermesi gereken ve gebelik ve de doğum sürecinde değişebilecek bir karardır. Hekim ya da merkez, uygun, yüksek donanımlı olanaklara sahip olmayabilir, uygun ekip olmayabilir ve SSVD yaptırmıyor olabilir. Dolayısıyla anne adayının böyle bir düşüncesi varsa, gebeliğin başında bunu hekimiyle tartışmalı ve olanaklar doğrultusunda beraber karar verilmelidir."


Kaynak: Bültenler / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title