Haberler

İlker Başbuğ: Kürt Devletini İran ve Türkiye Engeller

Güncelleme:

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Başbuğ, "Irak'ta bağımsız Kürt devletinin kurulmasını engelleyebilecek bir güç var mı? Var, Türkiye ve İran" dedi.

Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral İlker Başbuğ, MEB Şura Salonu'nda, Gazi Üniversitesi Tarihte Liderlik ve Liderlik Araştırmaları Topluluğunca düzenlenen "Milli Siyaset ve Terörle Mücadele" konferansında konuşma yaptı. Başbuğ, " Irak'ta bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasını engelleyebilecek bir güç var mı? Var, Türkiye ve İran. Bu iki ülke Irak'ın kuzeyinde bağımsız Kürt devletine karşı olduğu sürece, ABD bu oluşuma yeşil ışık yakmaz. Onun için bu iki ülkenin bu konudaki pozisyonunu muhafaza etmeleri lazım." dedi.

"BANA GÖRE ANA NEDEN, SURİYE VE IRAK'TAKİ GELİŞMELER"

Başbuğ, MEB Şura Salonu'nda, Gazi Üniversitesi Tarihte Liderlik ve Liderlik Araştırmaları Topluluğunca düzenlenen "Milli Siyaset ve Terörle Mücadele" konferansında yaptığı konuşmada, Irak ve Suriye'deki gelişmelerin Türkiye'deki terör olaylarıyla bağlantılı konular olduğunu belirtti.

Türkiye'deki terör eylemlerinin sonlandırılmasının, Suriye ve Irak'taki gelişmelere bağımlı olduğunu ifade eden Başbuğ, "Terör örgütünün geçen yıl Temmuz ayında yeniden eylemlere başlamasının nedeninin iyi anlaşılması gerekiyor. Çok neden sıralayabilirsiniz ama bana göre ana neden, Suriye ve Irak'taki gelişmelerdir. Size şu mesaj veriliyor, 'Sen Suriye'deki olaylara, koridora müdahale etmek mi istiyorsun. Senin içinde ben öyle sorunlar yaratırım ki sen kafanı kaldırıp Suriye'deki olaylara bakacak gücü bulamazsın." değerlendirmesini yaptı.

"RUS UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ KONUSUNDA TÜRKİYE HUKUKSAL AÇIDAN HAKLI"

Başbuğ, Rus uçağının düşürülmesi konusunda Türkiye'nin hukuksal açıdan haklı olduğu ancak bu olayın Türkiye'nin Suriye politikasındaki inisiyatifini elinden aldığı görüşünü paylaştı.

"IŞİD'İN TERK ETTİĞİ YERLERE KÜRTLER GELİYOR"

Türkiye'nin, Suriye meselesinde İran, Rusya ve merkezi hükümetle beraber hareket etmesi halinde Suriye'de etkili olabileceğini savunan Başbuğ, "Tabii ABD ile de çatışacak değilsiniz elbette. Bu politikanın revize edilmesi lazım. İran ile bir parça edildi ama esas politikayı esir alan Rusya ile olan ilişkileriniz. Ümit ediyorum, bekliyorum ki Türkiye-Rusya ilişkileri de yakın zamanda normal durumuna döner, dönmesi lazım. Aksi takdirde biz Suriye konusunda etkili olamayız." diye konuştu.

"IRAK'TA MUSUL'A DİKKAT EDİLMESİ GEREK"

Irak'ta ise Musul'a dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Başbuğ, bu kentin de yakın zamanda IŞİD'in elinden alınacağını söyledi. Başbuğ, bu adımın Irak'ın geleceğini belirleyeceğini aktararak, ağırlıklı olarak Şiilerden oluşan merkezi hükümetin buraya girmeyeceğinin konuşulduğunu dile getirdi. İlker Başbuğ, şöyle devam etti:

"IRAK'TA BAĞIMSIZ BİR KÜRT DEVLETİNİN KURULMASINI ENGELLEYEBİLECEK GÜÇLER: TÜRKİYE VE İRAN"

"Bugüne kadar yaşananlar bunu gösteriyor, IŞİD'in terk ettiği yerlere Kürtler geliyor. Her yerde aynı şey yaşanıyor. Aynı şey Musul'da da mı yaşanacak. Olabilir, büyük ihtimalle. Böyle olursa Irak'ın kuzeyinde bağımsız Kürt devletinin kurulmasında son adım atılmış olur. Son nokta ne? Irak'ta bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasını engelleyebilecek bir güç var mı? Var, Türkiye ve İran. Bu iki ülke Irak'ın kuzeyinde bağımsız Kürt devletine karşı olduğu sürece ABD bu oluşuma yeşil ışık yakmaz. Onun için bu iki ülkenin bu konudaki pozisyonunu muhafaza etmeleri lazım. Şu hataya düşülmesin, 'Kurulsun bir Kürt devleti, biz de hami oluruz...' Tarihi bir hata olur. 1923'te TBMM'de Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediklerini unutmayın. Bu yanılgı olur, büyük hata olur."

"TERÖRLE MÜCADELE YASASINI LÜTFEN ÇIKARTIN"

Başbuğ, terör sorununun devletin terörle, güvenlik güçlerinin de teröristle mücadelesiyle çözülebileceğini, tek kuvvetin mücadelesiyle sorunun çözümünün mümkün olmadığını vurguladı. Başbuğ, devletin, politikalarıyla terör örgütüne katılımların önüne geçmesi gerektiğine dikkati çekti.

Terörle mücadelenin bir yasal dayanağı bulunması gerektiğini ifade eden Başbuğ, toplumsal olaylara karşı yapılan ve çok zayıf olan 5442 sayılı İl İdareleri Kanunu ile terörle mücadelenin hukuksal dayanağının sağlanamayacağını, terörle mücadele yasası çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

İlker Başbuğ Türkiye İran Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (134)

ANADOLU:

NE ALLATIYON PAŞA PAŞA KÜRTLERİNDE YAŞAMA HAKKININ OLDUĞUNU ALLAH EMREDİYOR SEN KİMSİN

26
17
yanıtYanıtla
KÜRŞAT:

KÜRTLERİ SANKİ SİZ YARATINIZDA TÖBE ESATAFURULLAH YAŞAMA HAKINI TAİN EDİYORSUNUZ ALLAH BUNU HESABINI SİZE SORUYOR AMA ANLAMIYORSUNUZ

27
16
yanıtYanıtla
PSİKAYATRİST:

BUNLARIN GÖZLERİNİ KÜRTLER ÖYLE BİR KORKUTMUŞ Kİ ALLAH SİZİ İNANDIRSIN BUNLAR AZRAİLDEN ÇOK KÜRTLERDEN KORKUYORLAR. . BAZILARI KORKU NÖBETLERİ GEÇİRİYOR:. KİMİSİ GECELER RÜYALARINDA KÜRT KABUSLARI İLE UYANIYORLAR. . BEN SİZE SÖYLÜYÜM BU KÜRT FOBİSİ ARTIK NE SİYASİ NE SOSYAL BİLİM AÇISINDAN AÇIKLANABİLİR BİR HADİSE OLMAYI ÇOK AŞTI GEÇTİ BİLE. . BU HADİSE ARTIK BİR PSİKOLOJİK VAKA HALİNE BÜRÜNDÜ. .

31
11
yanıtYanıtla
HARBİ KÜRT:

sen git ağlama duvarını öp siyasetle ne işin var

21
21
yanıtYanıtla
...:

AĞLAMA DUVARI AYNI ZAMANDA MECİDİAKSA''NIN DA DUVARIRIR . . . CAHİL ADAM

yanıt18
yanıt2
yazik bu millete:

Gercekten turklerin kurtlerle alip veremedigi nedir anlamis degilim herkes size sirtini donuyor ama kurtler sizin yaninizda ayrica bircogumuz akrabayiz araplar devlet kursa sorun degil kurtler kurunca deliriyosunuz hemde turk topraklarinda olmadigi halde

26
9
yanıtYanıtla
eczacı:

yazık senin gibisine. her gün can alan terör olayları yapan çoluk çocuğu katleden onları yetim öksüz bırakan kürtler değilmi.

yanıt9
yanıt35
Beko:

Kafan mı güzel dostum. Sen eline silahı alıp bu vatanın evladı askerini vur, sonra Türkleri suçla. Ermeni, den farkınız ne?

yanıt6
yanıt0
TÜRK MİLLETİ:

ULAN ALLAHTAN KORKMAZ KULDAN UTANMAZ, YAZDIĞI KİTAPLARDA; ALLAHLIĞINI İLAN EDEN VE NAMAZA TİYATRO DİYEN KAFİR APONUN KAFİR PKK KULU, YAPMADIĞINIZ HANGİ İHANET, KALLEŞLİK VE ALÇAKLIK KALDI ULAN? UTANMADAN BURDA ANIRIYORSUN? YÜZ YÜZ DEĞİLKİ DOMUZ MEŞİNİ OLMUŞ. . . . . . . ŞEHİTLERİN AHI YETER SİZE. . . . CEHENNEME ODUN OLACAKSINIZ. . . . .

yanıt2
yanıt0
URFALI63:

Nedir bu Türk düşmanlığı anlamıyorum Türkler olmasa ne bayrağınız olur ne devletiniz ne tarihte sizler olursunuz Türk düşmanlığı yapan hainlere bu lafım

30
5
yanıtYanıtla
Tüm 134 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title