Haberler

İlkadım'da 'Kadına Yönelik Şiddet' Paneli

İlkadım Belediyesi ve İlkadım Kent Konseyi İşbirliği ile Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evi’nde ’Kadına Yönelik Şiddet’ konulu panel düzenlendi.

İlkadım Belediyesi ve İlkadım Kent Konseyi İşbirliği ile Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evi'nde 'Kadına Yönelik Şiddet' konulu panel düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen 'Kadına Yönelik Şiddet' adlı panelde Psikolog Halise Mutlu, Sosyolog Yasemin Yücetar, Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdür Vekili Sosyal Hizmet Uzmanı Tuğba Talay, Elverenler Derneği (ELVİNDER) Başkanı Yeşim Gürsoy kadına yönelik yapılan şiddet ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İKTİDAR MÜCADELESİ

Panelin moderatörlüğünü yapan Sosyolog Yasemin Yücetar, şiddetin temelinin erkek ve kadın arasındaki yönetme gücünden kaynaklanan ilişkilere dayandığını ifade etti. Her iki cins arasında iktidar mücadelesi sonrası şiddetin ortaya çıktığını kaydeden Yücetar, "Erkek ve kadın arasında iktidar mücadelesi varsa bu durumun içinde şiddet potansiyeli vardır. Bu açıdan yapılması gereken iki cins arasındaki bu ilişkilere iktidar ilişki olarak değil eşitler arasındaki ilişkiler olarak bakmak gerekir" dedi.

"ŞİDDET TEK YÖNLÜ DEĞİLDİR"

Kadına yönelik şiddetin yalnız fiziksel olmadığını anlatan Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi(ŞÖNİM) Müdür Vekili Tuğba Talay, "Şiddeti halen fiziksel algılıyoruz. Aksine bir hakaret veya tehditte şiddettir. Bununla birlikte cinsel şiddetle de karşılaşıyoruz. Şiddet görenlerin yanı sıra şiddet uygulayanlarla da görüşerek şiddetin nedenleri arasında alkol, uyuşturucu ruhsal rahatsızlıkla var ise arkadaşlarımızla ön görüşme yaparak tedavi sürecine doğru götürüyoruz. Bizim en önemli farklılığımız mağdur olanların bize geldikleri zaman karşılarında uzman kişileri bulmalarıdır. Böylelikle daha etkin çözümler alıyoruz" diye konuştu.

"ŞİDDETİN EMNİYETİ VİCDANDIR"

Aile içinde gerçekleşen şiddetin çok değişik nedenleri olduğun ileri süren Psikolog Halise Mutlu, şiddetin emniyetinin 'vicdan' olduğunu vurguladı. Kadına yönelik yapılan şiddet temelinde farklı nedenler olduğunu kaydeden Mutlu, "Eğitimli bir insan da eşine şiddet uygulayabiliyor. Şiddetin cahili ve eğitimlisi olmaz. İş yerinde kibar bir kişi, evinde eşine sözlü ya da fiziksel şiddet uygulayabiliyor. Burada önemli olan eşler arasındaki sağduyulu yaklaşım ve iletişim önemlidir. Bu sebeple toplum olarak şiddetin emniyeti vicdandır" şeklinde konuştu.

"MİLLET OLARAK DEĞERLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ"

Türk milleti olarak toplumun öz değerlerini kaybettiğini söyleyen ELVİNDER Derneği Başkanı Yeşim Gürsoy şöyle konuştu: "Millet olarak vicdan ve merhamet duygusundan uzaklaştık. Değerlerimizi yitiriyoruz. Peygamber Efendimiz 1400 yıl önce Veda Hutbesindeki vasiyetinde 'Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah'ın emaneti olarak aldınız ve onların namusunu kendinize Allah'ın emriyle helal kıldınız' buyuruyor. Görüldüğü gibi Peygamberimizin kadın hakları konusundaki tavsiyesi nettir."

Hızla gelişen teknoloji sebebiyle internet kullanımı ve TV ekranlarındaki bazı dizi programlarla şiddet eğilimlerini tetiklendiğini ifade eden Gürsoy, "Devletin bilinçli internet kullanımı ve TV ekranlarını şiddet içerikli yayınlardan arındırarak eğitici programları teşvik etmelidir" ifadelerini kullandı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İlkadım Belediyesi Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title