Haberler

İlkadım'da "Geleceğimize Sahip Çıkalım" Projesi ile Atık Yağlar Toplanacak

Samsun’un İlkadım ilçesinde 31 ilkokulda 29 bin 809 öğrenciyi kapsayan ödüllü "Geleceğimize Sahip Çıkalım" adlı proje ile bitkisel atık yağların evlerde toplanması sağlanacak.

Samsun'un İlkadım ilçesinde 31 ilkokulda 29 bin 809 öğrenciyi kapsayan ödüllü "Geleceğimize Sahip Çıkalım" adlı proje ile bitkisel atık yağların evlerde toplanması sağlanacak.

İlkadım'da bitkisel atık yağların toplanması, çevre ve su kirliliğini önlemek, çevre bilincinin gelişmesini sağlamak, çevre için avantajlı bir enerji kaynağı olan biyodizele çevrilmesi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla "Geleceğimize Sahip Çıkalım" adlı projenin tanıtım ve imza töreni Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Proje imza töreni ile start aldı

Samsun Valiliği, İlkadım Belediyesi, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde İlkadım ilçesinde 31 ilkokulda eğitim gören 29 bin öğrenciyi kapsayan ve velilerine yönelik hazırlanan projenin protokolünü Samsun Vali Yardımcısı Ali Galip Saral, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen imzaladı.

Program Uzman Doktor Duygu Suvacı'nın bitkisel atık yağların geri kazandırıldığında ülke ekonomisine ve çevreye sağladığı katkılar ile ilgili sunumu ile başladı.

"Gayemiz çevresel zararları önlemek"

Sunumun ardından konuşan İl Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, bitkisel atık yağların toplanmasını ve geri kazanılmasını ulusal bir sorumluluk projesi olarak gördüklerini, gayelerinin çevre ve insan sağlığı açısından bilgilendirme, bilinçlendirme yerel yönetimler ve kamu kurumları ile iş birlikteliği içinde atık yağların maksimum oranda toplanmasını sağlayarak çevresel zararlarını önlemek olduğunu söyledi.

"Projenin küçük yaşlara indirgenmesi çok önemli"

İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, eğitimin hayatın her alanında olduğunu ifade ederek, bitkisel atık yağların toplanarak geri kazandırılması, çevresel risk faktörlerinin bertaraf edilerek küçük yaşlardaki zihinlerde farkındalık ve bilinç oluşturulmasını çok önemsediklerini kaydetti.

"Geleceğimize sahip çıkıyoruz"

Geçen sene 8 okulda başlattıkları projenin bu yıl daha geniş kapsamda olmak üzere 31 okulda devam ettirdiklerini söyleyen İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, "Bu projenin ilkini geçen yıl 8 okulumuzda gerçekleştirmiştik. Geçen yıl 2 bin 842 öğrenciye ve 117 öğretmenimize atık bitkisel atık yağlar hakkında eğitimler verilmiş ve kampanya süresi sonunda 2 bin 940 litre bitkisel atık yağ toplanmıştır. Bu atıkların 1 litresinin 1 milyon litre suyu kirlettiğini artık biliyoruz. Ayrıca bu atıklar mutfak giderlerine döküldüğünde şehrimizin altyapısı olan kanalizasyon borularını tıkamaktadır. Tıkanan borular açılamamakta ve değiştirilmesi gerekmektedir. Bu tıkanan kanalizasyon borularının değiştirilme maliyeti hepimizin cebinden çıkmaktadır. Bunun yanında bitkisel atık yağın karışmış olduğu bir atık suyu arıtmak zor ve masraflı bir iştir. Bu da ekonomik bir yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında bitkisel atık yağlar enerji kaynağı olarak değerlendirilebilir atıklardır. Bu atıklarla biyodizel üretimi yapılmaktadır. Üretilen biyodizel ile enerji elde edildiği gibi kirlilik yapan atık bertaraf edilmiş olmaktadır. Evlerimizde mutfak giderlerimize dökmüyoruz, çöpe atmıyoruz. Biriktiriyor ve okullarımıza teslim ediyoruz" dedi.

"Çevre kirliliğinin önüne geçecek"

Samsun Vali Yardımcısı Ali Galip Saral ise, "Proje ile çevre kirliliğinin önüne geçerek atık yağların geri kazandırılması ile hem doğanın koruyoruz hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Böylece doğayı, kanalizasyon sistemimizi korurken biyodizelle ile yakıt üretilmesine katkıda bulunuyoruz. Proje destek verecek öğrenci ve öğretmenlerimizin yanında proje ortaklarımız olan Samsun İl Müdürlüğü ve Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne olumlu katkılarından teşekkür ederim" diye konuştu.

180 gün sürecek olan ödüllü proje

Konuşmaların ardından 180 gün devam edecek olan ödüllü yarışmanın protokolü imzalandı. 31 ilkokulda 29 bin 809 öğrencinin kampanyaya katılacağı ödüllü yarışmada en çok bitkisel atık yağ toplayan ilk beş öğrenci ve öğretmenine bisiklet, ilk beş okula spor seti, ilk yüz öğrenciye kırtasiye seti verilecek. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

İlkadım Belediyesi Ali Galip Saral Erdoğan Tok Samsun Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title