Haberler

Cumhuriyet Tarihine Can Verecek! İlk Milli Fırkateynin Yapımına Başlandı

Güncelleme:

Türk Deniz Kuvvetleri tarafından tasarımı yapılan, hayali Mustafa Kemal Atatürk'e kadar dayanan milli fırkateynin yapımı resmen başladı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, milli imkanlarla yapılan ada sınıfı 4 korvetin ardından 5'inci gemi olarak milli fırkateynin yapımına başlandığını duyurdu. 2021 yılda hizmete girmesi planlanan gemi için Bostanoğlu, Cumhuriyet tarihimizde can vereceğimiz, ilk özgün Türk fırkateyni olacaktır. Bunun kolay başarılmadığını, geminin fiziksel varlığının arkasında yüksek bir kararlılık olduğunu da ifade etmem gerekir." ifadelerini kullandı.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TEMELLERİNİ ATMIŞTI

Bostanoğlu, İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda, tasarımı Türk Deniz Kuvvetleri personeli tarafından yapılan, İ sınıfı fırkateynlerin ilk gemisi "İstanbul Fırkateyni"nin inşa başlangıç törenindeki konuşma yaptı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Mükemmel ve kaadir bir donanmaya sahip olma" hedefi doğrultusunda, 1960'lı yıllarda dış politikada yaşanan gelişmeler sonucunda, 1965'te donanma cemiyetinin kurulması ile başlatılan "Kendi Gemini Kendin Yap" kampanyasıyla Türk Savunma Sanayii'nin yeniden ivme kazanmasının temellerinin atıldığını anlatan Bostanoğlu, "Kendi gemimizi yapma tutkusu ile hurda tanklardan alınan motorlarla inşa edilen çıkarma araçları ile Kıbrıs Barış Harekatı'nın yapılması mümkün oldu. 1967'de başlatılan projeyle hayata geçirilen Berk ve Peyk refakat muhripleri, Doğu Akdeniz'de inşa edilen ilk modern muharip gemiler oldu.Bu gemiler ile başlayan muharip gemi inşa etme süreci, 2000'li yıllara kadar yabancı tasarımlarla, hazır gemi inşa planlarıyla devam etti." diye konuştu.

CUMHURİYET TARİHİNE CAN VERECEK İLK ÖZGÜN TÜRK FIRKATEYNİ

Bostanoğlu, 2003'ten itibaren MİLGEM kapsamında çalışmalarına başlanan ada sınıfı korvetlerin Türk Savunma Sanayii'nde gerçek anlamda bir dönüm noktasını teşkil ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:

"Halen hizmette olan Heybeliada ve Büyükada korvetleri ile inşası devam eden Burgazada ve Kınalıada korvetlerinden kazandığımız tecrübe ile dizayn ettiğimiz İstanbul Fırkateyni, Cumhuriyet tarihimizde can vereceğimiz, ilk özgün Türk fırkateyni olacaktır. Bunun kolay başarılmadığını, geminin fiziksel varlığının arkasında yüksek bir kararlılık olduğunu da ifade etmem gerekir. İstanbul Fırkateyni, Deniz Kuvvetleri'nin kendine, devletine ve sanayisine duyduğu güvenin somutlaşmış ifadesidir. Fırkateynimiz İstanbul, biz denizcilerin, Cumhuriyet'in ilk yıllarında kıt kaynaklara rağmen şanlı Yavuz'un onarılması ve yurt dışından savaş gemisi alınması için destek sağlayan aziz milletimize olan vefa borcudur. Aslında fırkateynimiz İstanbul, asla vazgeçmediğimiz ve hiç bitmeyecek bir hayalin, hayata geçecek halidir."

"VATANDAŞIN HAKLARINI KÜRESEL ÖLÇEKTE SAVUNACAK BİR GÜCÜ HAYAL ETMEK VE GELİŞTİRMEKLE MÜKELLEFİZ"

Deniz Kuvvetleri'nin 21'inci yüzyılın güvenlik ortamına, ülkesini ve milli çıkarlarını, açık denizlerden itibaren muhafaza edebilecek bir kuvvet hedefiyle hazırlanması gerektiğini vurgulayan Bostanoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Zira doğumunun 100'üncü yılına yaklaşırken Türkiye Cumhuriyeti, küresel ve bölgesel ölçekte pek çok güvenlik sınavından geçmektedir. Bu olgu tarih boyunca gerçek ve mevcut olmakla birlikte, henüz başlarında bulunduğumuz 21. yüzyılda aktörleri, yöntemleri, şiddeti ve vuku bulma sürati ile daha çetin bir karaktere bürünmüştür. Bu sebeple biz bahriyeliler, mavi vatanın hudutlarını her koşulda savunan yılmaz bekçiler olmanın yanı sıra, vatandaşlarının haklarını ve ülkesinin menfaatlerini, küresel ölçekte savunacak bir gücü hayal etmek, geliştirmek ve ona hayat vermekle mükellefiz. Bu, çetin bir mücadeledir. Bu mücadelenin bütün bedellerini milletçe göğüslüyoruz ve kimsenin şüphesi olmasın ki göğüslemeye devam edeceğiz."



TASARIMI 2 YILDA TAMAMLANDI

Milli imkanlarla yapılan ada sınıfı 4 korvetin ardından 5'inci gemi olarak fırkateyn sınıfı gemi yapılacak. "İstanbul" adı verilen gemi, Türkiye'nin ilk milli fırkateyni olma özelliğini taşıyacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, İ sınıfı fırkateynin tasarımını, ada sınıfı korvet dizaynını esas alarak yaklaşık 2 yılda tamamladı.

2021'DE HİZMETE GİRİYOR

İ sınıfı fırkateynlerin boyu ve menzili ada sınıfı korvetlerden daha uzun olacak. İ sınıfı fırkateynler İstanbul'dan Somali veya Yemen'e yakıt ikmali yapmadan ulaşabilecek. Gemiye Dikey Atım Sistemi (DAS) ile su üstü ve hava hedeflerine karşı "Evolved Sea Sparrow Missile" (ESSM) güdümlü mermi atma kabiliyeti kazandırılan fırkateynlerin, ESSM güdümlü mermi entegrasyonuyla hava hedeflerine karşı kullanılabilecek güdümlü mermi sayısı 21'den 64'e, menzili ise 5 kilometreden 18,5 kilometreye çıkartılacak. Fırkateynin inşasının 3 yıl 10 ay içinde tamamlanması, geminin 2021'de hizmete alınması hedefleniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Heybeliada İstanbul Haliç Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title