Haberler

İlk Kürtçe Üniversite Geliyor

Güncelleme:

Türkiye'nin eğitim dili Kürtçe olan ilk üniversitesi Diyarbakır'da kuruluyor. Adı da "Amed" olacak.

Resmi Gazete'de yayınlanarak kuruluşu tescil edilen Mezopotamya Vakfı'nca Diyarbakır'da Türkiye'nin eğitim dili Kürtçe olan ilk üniversitesinin kurulması için çalışmalara başlandı.

KURUCULARI ARASINDA ŞİVAN PERVER DE VAR

Kurucuları arasında ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver'in yanı sıra insan hakları savunucuları, iş adamları ve akademisyenlerin de bulunduğu, merkezi Diyarbakır'da bulunan vakıf tarafından kurulacak üniversitede Türkçe ve İngilizce'nin yanı sıra ilerleyen süreçte Ermenice ve Süryanice de eğitim verilmesi planlanıyor.

Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Selim Ölçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıl önce çalışmalarını 15 kişiyle başlattıkları ve 200'ü aşkın kurucu üyeye ulaştıkları vakfın resmen kurulduğunu söyledi.

ÇOK DİLLİ EĞİTİM KURUMLARI

Dr. Ölçer, vakıf olarak bölgede çok dilli, başta üniversite olmak üzere muhtelif seviyelerde eğitim kurumları oluşturmak için çaba içerisinde olacaklarını belirterek, yasalar çerçevesinde çalışmaların sürece paralel bir biçimde gitmesi için emek sarf ettiklerini söyledi.

ÜNİVERSİTENİN ADI "AMED" OLACAK

"Eğitim dili Kürtçe olan Türkiye'nin ilk üniversitesinin adı büyük ihtimalle 'Amed' olacak" diyen Ölçer, Kürt diline katkıda bulunmak ve anadilde eğitim vermek için yola çıktıklarını vurguladı.

Dr. Ölçer, şunları kaydetti: "Tescil edilen Mezopotamya Vakfı'nın resmiyeti için 23 Haziran'da kongreye gidiyoruz. Bu süreç tamamlandıktan sonra mülkiyet edinmek ve bağış toplamak gibi çalışmalara ağırlık vereceğiz. Akademisyenler toplantılar yapacaklar. Bu kapsamda bazı etkinlikler için de karar alınacak. Çalışmalarımız sürece paralel bir şekilde olumlu gidiyor. İlerleyen süreçte tespit edilecek kurucu rektör ve mütevelli heyetince üniversitenin kurulması için Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) başvuruda bulunulacak. YÖK'ün onay vermesinin ardından konu Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacak. Tasarının mecliste yasalaştırılmasıyla üniversite kuruluşunu tamamlamış olacak. Kurulacak üniversite Kürt kültürünü ve değerlerini yaşatacak yeni imkânlar yaratacak."

Kaynak: AA / Güncel

Şivan Perver Mezopotamya Diyarbakır Türkiye Eğitim Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (89)

Mustafadege61@hotmail.com:

ne büyük iş kürtçeymiş adam gibi islam ile ilgili bir okul kursalar ya ülkeyi bataklığa çeviriciler onların zihniyeti değilmi attıkları molotoflarla onları yakmak lazım kürtçeymiş ....bayram etsinler büyük başarı topunu yok etmek lazım

19
57
yanıtYanıtla
RECEPsanayici@hotmail.com:

molotof atmışlarsa senin gibi osmanlı cariylerinin cocuklarının yuzunden atmışlar onları kabulenmedigin icin AL BUNU OKU BELKİ KAFAN BASAR çanakalede türklerin yanında kürtlerde ingilizlere karşı savaştı gel görki bugun ingilizce dersi zorun kürce derside böluculuk

yanıt0
yanıt0
kürtgs.tarik.gs@hotmail.com:

lan eyer bir yabanc okul açılsayd kimseni kıkı çıkmazdı kürçe kelimsin tahmulunuz yok bir yerinizmi sızladı yaranızmı var bişeylermi batıyor suzu rahatsız olanlara

yanıt0
yanıt0
buketbetul-65@hotmail.com:

KUŞ BEYİNLİ ..!!!

yanıt0
yanıt0
Mustafadege61@hotmail.com:

ben trabzonluyum ve asla böyle bir şey olsun istemem din dil ırk bir olmalı ayrı değil ortak olan her şey güzeldir ayrı olan bataklık gibidir unutmayın ...bunların amacı okul dil öğrenmek öğretmek değil amaç ülkeyi karıştırımak ülke bütünlüğünü bozmak nasıl bir zihniyetsiniz ya....

30
41
yanıtYanıtla
Tuncay Hocatuncayturunc1@hotmail.com:

Üniversiteden mi korkuyorsun kardeş? Eğitim zarar vermez rahat ol

yanıt0
yanıt0
zazazaza@hotmail.com:

tuncay hocayı destekliyorum eğitimden zarar gelmez. dinimizde bilgilenin diyor zaten

yanıt0
yanıt0
recepsanayici@hotmail.com:

çanakalede türklerin yanında kürtlerde ingilizlere karşı savaştı gel görki bugun ingilizce dersi zorun kürce derside böluculuk

47
14
yanıtYanıtla
gayseriliad09@live.nl:

Hayirli olsun. Diyarbakir'da, cumhuriyet'e, vatana, millete bagli, Kürt dili ile bir üniversitenin zamani geldi. Memlekete faydali insanlar yetisir insallah.

42
12
yanıtYanıtla
amaraguneszuhre@hotmail.com:

Dogru ama biz kürdüz bizimde bayragimiz olsun istiyoruz bizim yasli nenelerimiz türkce anlamiyorlar yani hakkimizdir tütklerin dilini elinden almiyoruz ki sadece kendi dilimize sahip olmak istiyoruz

36
8
yanıtYanıtla
Tüm 89 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title