Haberler

İlk Köylü Kadın Milletvekili Satı Kadın Mezarı Başında Anıldı

TÜRK kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82'inci yıl dönümü, Ankara'nın Kahramankazan İlçesi'nde Türkiye'nin ilk 18 kadın milletvekilinden biri olan Satı Kadın mezarı başında anıldı.

TÜRK kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82'inci yıl dönümü, Ankara'nın Kahramankazan İlçesi'nde Türkiye'nin ilk 18 kadın milletvekilinden biri olan Satı Kadın mezarı başında anıldı.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümünde, ilk kadın milletvekillerinden Satı Kadın (Satı Çırpan) Ankara'nın Kahramankazan İlçesi'ndeki mezarı başında anıldı. Törene Satı Kadın'ın 83 yaşındaki kızı Bediha Emre'nin yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Kaymakam Engin Aksakal, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Ak Parti İlçe Başkanı Ali Yıldıztepe, CHP İlçe Başkanı Mahmut Ayhan, Satı Kadın ailesi ve çok sayıda davetli katıldı. Satı Kadın'ın mezarına çiçek bırakılması ile başlayan tören Kahramankazan Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Satı Kadın Evi önünde devam etti.

Belediye Başkanı Lokman Ertürk, 1934'te Türk kadınına Milletvekili Seçme ve Seçilme hakkı verilmesi ardından yapılan ilk genel seçimlerde okur-yazarlığı olmayan bir Anadolu kadınının, kıvrak zekası ve girişimciliği sayesinde milletvekili olmayı başardığını belirterek, şöyle dedi:

"Satı Kadın'ın tüm kadınlara örnek olmasını diliyorum. Satı kadını hak ettiği değere ulaştırabilmek için adına bir mahalle ve parka vermenin yanı sıra belediye olarak Satı Kadın adına bugün 5. Baskısı yapılan kitap hazırladık. Her yıl düzenlediğimiz etkinlikler sayesinde Satı Kadın, ders kitaplarında okutulup okullara ismi verilir konuma gelmiştir."

SATI KADIN KİMDİR

Satı Kadın, 5 Aralık 1934 tarihinde kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından yapılan ilk genel seçimde meclise girerek, 1935-1939 yılları arasında 5. Dönem Ankara milletvekili olarak görev yaptı. O yıl seçilen ilk 18 kadın milletvekili arasında yer aldı. 1956 yılında hayatını kaybeden Satı Kadın, aynı zamanda 'İlk köylü kadın milletvekili' olarak da anılıyor.

Kahramankazan'da Satı Kadın adına mahalle, Kazan Belediyesi tarafından yaptırılan müze, park ve bir de anıt mezar bulunuyor. Satı Kadın'ın adının verildiği ayrıca Etimesgut'ta bir kız meslek lisesi ve Altındağ'da bir ortaokul bulunuyor. Kazan Belediyesi tarafından yaptırılan Satı Kadın Müzesi, aynı zamanda meclise giren ilk 18 kadın milletvekili arasında adına müze yaptırılan ilk milletvekili olma özelliği de taşıyor.

- Kahramankazanankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Lale Karabıyık Lokman Ertürk Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title