Haberler

İlk Kez Ekilen Stevia Bitkisinin Hasadına Başlandı

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, ilk kez emekli albay Selahattin Güvenç tarafından 2 dekar alanda ekilen stevia bitkisinin hasadına başlandı.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, ilk kez emekli albay Selahattin Güvenç tarafından 2 dekar alanda ekilen stevia bitkisinin hasadına başlandı.

Ana vatanı Arjantin ve Paraguay olan stevia bitkisi Burhaniye iklimini sevdi. Bitkinin diyabet ve obezitenin önlenmesi için umut olduğu bildirildi. Burhaniye -Edremit yolunun kenarında Burhaniye Kaymakamlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün desteğiyle ekimi yapılan stevia bitkisinin yöre şartlarına çok uygun olduğu bildirilirken, yaygınlaştırılacağı açıklandı. Hasat edilen bitkinin yaprakları ayrılarak kurutulmaya başlandı.

Üretici Selahattin Güvenç, "Ana vatanı Arjantin. Ancak bunun anavatanı artık Türkiye. Buranın toprağını ve iklimini çok sevdi. Biz Prof. Dr. Kenan Turgut ile Akdeniz Üniversitesi'nde 2 buçuk yıl ekimi ve adaptasyonu konusunda çalışma yaptık. Onun kontrolünde üretime karar verdim. İlk defa Burhaniye'de ektim. Kaymakamlık ve Tarım Müdürlüğü'nün desteğiyle üretime başladım. Burası

Türkiye'de lokomotif olacak. Artık diyabet hastaları için şeker problemi yok. Sağlıklı bir hayatları olacak. Obeziteler için çok önemli. Çünkü kalori sıfır. Çocuklar için çok önemli. Bundan böyle çocukların diş mineleri çatlamayacak. Sağlıklı hayata hoş geldiniz" dedi.

Tarımda alternatif ürünler peşinde olduklarını bildiren kaymakam Ali Uslanmaz da, "Burhaniye ilçemizde tarımda alternatifler arıyoruz. Stevia şekerin ana maddesi. Sıfır kalorisi var. Şekerden 25 kat daha tatlı. Diyabetliler için çok önemli. Bitkinin yaygınlaştırılması ve Burhaniye'de tanınması için kaymakamlık olarak bütün imkanlarımızı seferber ettik" dedi.

Bakanlığın kanunla verdiği görevlerin dışında bazı araştırmaları olduğunu bildiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Engin Sancı, "Stevianın yöreye uygun olduğunu gördük. Kaymakam bey maddi ve manevi desteği veriyor. Yetiştiricimizle iş birliği halinde çalışacağız. Önemli bir ürün. Yetiştiriciliği artıracağız. Uygun olan ilçelere yaygınlaştıracağız. Diyabet hastalarının ihtiyacını karşılayacak. Yetiştiricimize teşekkür ediyoruz. Bu bitkiyi ülke genelinde yaygınlaştırmak istiyoruz" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Balıkesir Burhaniye Arjantin Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title