Haberler

İlk Bin İhracatçı Firma Belli Oldu (2)

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜPRAŞ'ın bu yıl 3 milyar 742 milyon dolarlık ihracatla birinci sırada yer aldığını bildirdi.

Büyükekşi,TİM'in "2014 Yılı İhracat İlk 1000 Envanteri Sonuç Raporu"nun tanıtım toplantısında, firmaların zorlu kos¸ullara ragˆmen istihdama yaptıkları katkının oldukc¸a pozitif bir gelis¸me olarak go¨ze c¸arptığını ifade etti.

I·lk bin ihracatc¸ı firmanın yatırım yapmaya ve istihdam artıs¸ına devam ettiğini belirten Büyükekşi, özellikle ikinci 500'de ciddi bir sıc¸rama go¨zlemlediklerini söyledi.

Büyükekşi, Türk markalarının ku¨resel pazarlardaki bilinirligˆinin arttığını dile getiren Büyükekşi, "Bunun en bu¨yu¨k go¨stergesi, tanıtım harcamaları. I·kinci 500'u¨n her kulvarda yaptıgˆı atılımları ve yatırımları oldukc¸a mu¨spet buluyoruz. Bu atılımların devamının ihracatta yeni markalar yaratmamızı ve yeni s¸ampiyonlar c¸ıkarmamızı sagˆlayacagˆına inanıyoruz" diye konuştu.

Büyükekşi, I·lk 500 ihracatc¸ı firma bu¨nyesindeki tescilli marka sayısının 8 bin 919, ikinci 500'de ise 6 bin 752 olduğunu aktardı. Büyükekşi, ilk 500 ihracatc¸ı firmanın 4 bin 452, ikinci 500 ihracatc¸ı firmanın da 2 bin 118 adet uluslararası marka tescili yaptığını bildirdi. Büyükekşi,  şunları söyledi:

"TÜPRAŞ bu sene 3 milyar 742 milyon dolar ihracatı ile en fazla ihracat yapan firma oldu. İkinci sırada 3 milyar 465 milyon dolar ihracat ile Ford bulunuyor. Üçüncü sıradaki Oyak-Renault ise 3 milyar 20 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. 2014 yılının üretici ihracatçı firma sıralaması TÜPRAŞ, Ford Otomotiv, Arçelik, TOFAŞ, Toyota, HABAŞ, Bosch, BSH, Eti Maden ve İÇDAŞ olarak şekillendi. İhracatı en hızlı artanlar; Ciner İç ve Dış Ticaret, Roketsan, Aves Enerji.? En çok kar açıklayan şirketler, (karlılığını bildiren 684 firma içerisinden) İskenderun Demir Çelik, Enka İnşaat, Ereğli Demir ve Çelik?. En fazla yatırım yapan firmalar TÜPRAŞ, TOFAŞ ve Ford Otosan. En fazla istihdam sağlayan, (İstihdam verisi bildiren 853 firma arasından) Enka, Arçelik ve Ford Otosan oldu. I·lk 500 ihracatçı firmanın yıl sonu Euro kuru tahminlerinin ortalaması 2,89 oldu. I·kinci 500'de ise bu oran 2,90 olarak go¨zu¨ku¨yor. I·lk 500 ihracatçı firmanın yıl sonu dolar kuru tahminlerinin ortalaması 2,56 oldu. I·kinci 500'de ise bu oran 2,60'a c¸ıkıyor. 2015 yılı ihracatında ilk 500 firmamızın ortalama ihracat artıs¸ o¨ngo¨ru¨su¨ yüzde 9 iken, ikinci 500'de bu oran yüzde12'ye yu¨kseliyor. Euro/dolar paritesinin bu seneki etkilerine ragˆmen firmalarımızın miktar bazında o¨nemli ihracat artıs¸ları o¨ngo¨rmesi, bilhassa senenin ikinci yarısına yo¨nelik umutlarımızı artırıyor."

İhracatın tabana yayılması ve orta o¨lc¸ekli ihracatc¸ıların yaptıkları atakların artarak sürmesini umduklarını vurgulayan Büyükekşi, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalas¸maya firmaların daha fazla odaklanmalarını memnuniyetle kars¸ıladıklarını dile getirdi.

(Bitti)

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Büyükekşi Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title