Haberler

Ilısu Projesi'nde Hedef 2014

Güncelleme:

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin tamamlanma tarihini bir yıl erkene alarak 2014 olarak belirledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, GAP kapsamında yapılan yatırımların en önemlilerinden biri olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin tamamlanma tarihini bir yıl erkene alarak 2014 olarak belirledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, GAP kapsamında yapılan yatırımların en önemlilerinden biri olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralinin tamamlanma tarihini bir yıl erkene alarak 2014 olarak belirledi. Başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamının kalkınmasına katkıda bulunacak olan Ilısu Projesi tamamlandığında, üreteceği yıllık ortalama 4 milyar kWh enerji ile ülke ekonomisine yılda 400 milyon dolar katkı sağlayacak. Dicle Nehri üzerinde 141 metre yüksekliğinde inşa edilecek olan Ilısu Barajı ve HES

işletmeye alındığında, 45 milyon metreküplük

gövde hacmi açısından Türkiye'nin ikinci kurulu gücü bakımından da 4. büyük barajı olacak.

Ilısu Barajı ve Hes'in yapılmasını takiben Cizre Barajı ve HES de hizmete alınacak. Böylece Cizre-İdil ovalarındaki 660 bin dekar tarımsal arazinin modern şartlarda sulanması sağlanacak. Bu alanların sulanması ile tarımsal verim 6 kat artacak ve bölge ekonomisine dolayısıyla da ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacak. Ayrıca Ilısu Barajı inşaatı müddetince direk ve dolaylı olarak toplamda 4 bin kişiye çalışma imkanı yaratılmış olacak. Dicle Nehri akımlarını ekonomik ölçüler dahilinde düzenleme yeteneğine sahip yegane depolama tesisi olan ve şu an itibariyle yüzde 45 gerçekleşme seviyesinde bulunan Ilısu Barajı ve HES Projesi, GAP'ın en önemli kilit projelerinden birisi olacak.

Baraj yapımı ile Hasankeyf ilçesinin çok az bir kısmı baraj suları altında kalırken, tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Hasankeyf'te tarihi ve kültürel varlıklara sahip en önemli yer olan 'Yukarı Şehir' ise su altında kalmayacak. Ilısu Projesi'nin maksimum su kotundan etkilenmeyen Yukarı Şehir, bu alanın yeniden düzenlenmesi ile birlikte içindeki kültürel varlıkların sergileneceği bir 'Arkeolojik Park ve Açık Hava Müzesi' olarak hizmete sunulacak. Barajdan etkilenmeyen Yukarı Şehir'de onlarca tarihi eser kazılar tamamlanıp uygun bir çevre düzenlemesi ve modern bir müzecilik anlayışıyla arkeolojik park içinde teşhir edilecek.

Baraj sularından etkilenecek olan Aşağı Şehir'de ise kültür eserlerinin ortaya çıkarılmasına yönelik kazılara devam ediliyor. Ilısu Projesi içinde tarihi varlıklar için bütçe ayrılmasıyla, mevcut eserlerin korunmasının yanı sıra yeraltındaki eserlerin gün ışığına çıkarılması imkanı da sağlanmış olacak. Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında yeniden yerleşim çalışmaları ise hızla devam ediyor. Yeni Ilısu Köyü altyapı tesisleri ve sosyal donatıları ile bölge halkına sağlıklı bir yaşam alanı sağlanacak. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Ilısu Dicle HES Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title