Haberler

İletişimciler İçin Medya Etik Kitabı

Güncelleme:

Gazeteci – Yazar Emine Dolmacı'nın kaleme aldığı ' 28 Şubat'ın Haber Dükkanı / Yalanlar Üstüne' isimli kitabı gazeteciler, iletişim fakültesi öğrencileri, basın ve halkla ilişkiler ajansları, iletişim danışmanları, internet medyası, sosyal medya uzmanları ve araştırmacılar için medya etiği konusunda önemli bir başvuru kaynağı.

60 OLAY, 60 HABER İNCELENDİ

Pozitif Yayınları'ndan çıkan kitapta, 1992-2013 yılları arasında basında (gazetelerde) yayımlanmış medya etik kurallarını ihlal eden 60 olay ve 60 haber inceleniyor. 28 Şubat sürecindeki haberlerin ağırlıklı olarak yeraldığı kitapta ayrıca ölüm oruçları, kanlı cezaevi müdahaleleri ile Gezi Olayları haberlerinden örnekler veriliyor.

Kitapta, sadece gazeteci ve gazetelerin medya etiğine aykırı haberleri değil mahkemeler ile Basın İlan Kurumu ve Basın Konseyi gibi kurumların tartışmalı cezaları, kararları, çelişkili uygulamaları örnekleriyle inceleniyor.

17 ARALIK SONRASINI YAZMAYA BAŞLADI

17 Aralık sonrasını da medya etiği açısından yazmaya başlayan Dolmacı'nın son kitabı, yeni başlayanlar için meslek ilkelerinin hiçe sayıldığı bu yeni süreci anlamak için iyi bir klavuz niteliğinde.

"BEN BU KİTAPTAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM"

Türkiye'de medya etiği denilince akla gelen ilk isimlerden Gazeteci – Yazar Alper Görmüş'ün önsözüyle yayımlanan kitapta Görmüş ve gazeteciler kitapla ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi:

Gazeteci – Yazar Alper Görmüş:

"…Bu önsözü bir itirafla bitireyim: Ben, mesleğinin son on beş yılında özellikle medya eleştirisi ve medya ahlakı üzerinde çalışan bir gazeteci olarak biliniyorum. Fakat bu kitaba konu olan meselelerle ilgili olarak ne kadar bilgisiz olduğumu ancak kitabı okuyunca anlayabildim.

Ben bu kitaptan çok şey öğrendim; hiç kuşkum yok ki, kitabı okuyanlar da çok şey öğrenecekler ve çok şaşıracaklar!"

"GAZETECİLER NEDEN SINIFTA KALIYOR?"

Gazeteci–Yazar Oral Çalışlar (Radikal Gazetesi Yazarı):

"28 Şubat 1997 müdahalesinde elinizdeki kitapta da görüldüğü gibi bizim gazetecilik mesleğimiz kötü bir sınav verdi. Aslında bu açıdan bakıldığı zaman gazetecilik, hiçbir zaman parlak bir geçmişe sahip olmadı.

"Büyük medya", "ana akım medya", merkezî iktidar gücünün parçası olarak şekillendi. Bu Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında da böyleydi, İsmet İnönü iktidarında da, hatta Adnan Menderes iktidarında da… Tabii asıl darbeler döneminde.

Bağımlılık, asıl olarak darbeler ve müdahaleler döneminde arttı. Bu nedenle 28 Şubat döneminde de ağır bir bunalımdan geçti medya. Tabii her baskı döneminin de aktörleri ortaya çıktı.

Türkiye açısından belki de en ilginç olanı, her daim baskı rejiminin, askerlerin, bürokrasinin yanında yer almayı becerebilenlerin hâlâ medya üzerindeki büyük etkileridir.

Emine Dolmacı'nın kitabını bu açıdan da okuyabiliriz. "Dün bunu söyleyenler, bugün ne yapıyorlar?" sorularına cevap bulabiliriz.

Demokrasinin olgunlaşmadığı ülkelerde medya, rejimin kötü bir kopyası olarak fotoğrafa yansıyor. Bu kitaptaki resim de budur."

"MEDYA, MEDYAYI SORGULUYOR"

Gazeteci–Yazar Bülent Korucu (Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmeni):

"Demokrasi sınavında karnesi zayıf bir medya ortamında yaşıyoruz. Yakın tarihimiz, sefer görev emrini alınca itirazsız koşan gazetecilerle dolu. 28 Şubat postmodern darbesi bunun en uç örnekleriyle kayıtlara geçti.

'Silahsız kuvvetler'in ön saflarda çarpıştığı günlerde gazeteciler, öncü birlik gibiydi. "Yargı, bunlardan hesap sormayacak mı?" tartışmalarının arasında gazeteci Emine Dolmacı, önemli bir çalışmaya imza atıyor. Yargının görev alanı ayrıca tartışılabilir ama öncelikle bu bir meslek suçu ve entelektüel cinayet. Ve gazetecilerin bu sorgulamayı, meslek pertevi ile yapmaları gerekliydi. Dolmacı'nın kitabı söz konusu boşluğu doldurmaya aday."

"ŞAHİT OLMAK…"

Gazeteci–yazar Abdurrahman Dilipak (Yeni Akit Gazetesi Yazarı):

"Bizler zamana ve mekâna şahit olmakla emrolunduk.. Hiç kimse dünyada olup bitenleri görmezden, duymazdan, bilmezden gelme hakkına sahip değildir… Bu dünyada yaptıklarımızdan da, yapmadıklarımızdan da hesaba çekileceğiz. Sonuçta bu hal ve hareketlerimizle ya kendi cennetimize sırtımızda tuğla taşıyor olacağız ya da kendi cehennemimize sırtımızda odun!

Emine Dolmacı, bir kadın gazeteci olarak şahitlikte bulunuyor… Haksızlıklar karşısında susmuyor… Bizim yaşadıklarımız bizden sonrakiler için baht kaynağı olsun diye, övgü ve sövgüden öte, bir gazeteci olarak toplumun gören gözü, işiten kulağı, hayrın sesi olma sorumluluğunu yerine getiriyor. Gelecek nesiller tarihî gerçekleri bu tanıklıklardan damıtacak… Emine Dolmacı'yı kutluyorum…"

Kaynak: Bültenler / Güncel

Emine Dolmacı Alper Görmüş 28 Şubat Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title