Haberler

İlerleyici Sinir Sistemi Hastalığı: ALS

Güncelleme:

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü, Dr. Fatih Mehmet Aslan, Amyotrofik Lateral Skleroz'un (ALS) ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı olduğunu kaydetti

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü, Dr. Fatih Mehmet Aslan, "21 Haziran Dünya ALS Günü" nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Amyotrofik Lateral Skleroz'un (ALS) ilerleyici bir sinir sistemi hastalığı olduğunu belirten Aslan, "Hastalık omurilik ve beyin sapındaki motor nöronların yani sinir hücrelerinin kaybından kaynaklanmaktadır. Bunun sonucunda kaslarda kuvvet kaybı, erime ve incelme görülür. Hastalık motor nöronları etkisiz hale getirerek sinir sistemini felç etmekte ancak beynin zihinsel ve entelektüel faaliyetlerini genellikle etkilememektedir" dedi. Hastalığın sebebinin tam olarak bilinmediğini belirten Dr. Aslan, "Tüm vakaların yaklaşık %10'unun genetik geçişli olduğu saptanmıştır. Ayrıca; tarım ilaçları ve ağır metaller gibi çevresel toksinler, travma, viral enfeksiyonlar, otoimmünite, vitamin eksikliği, hormonal bozukluklar gibi çeşitli faktörlerden şüphelenilmektedir" diye konuştu.

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Dr. Aslan hastalığın belirtilerini ise şekilde anlattı;
"Hastalık kas güçsüzlüğü ile başlar. Kas zafiyeti genelde kol ve bacaklardan başlar ve yavaş yavaş diğer kas gruplarına yayılır. Konuşma, yutma, çiğneme ve nefes alma kasları iş göremez hale gelir. Kol ve bacaklar kasları incelir ve zamanla kullanamaz. Kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler olabilir. Kaslardaki iş görememenin derecesi ve hastalığın ilerleyişi hastadan hastaya değişir. Solunum kaslarının giderek daha fazla etkilenmesi ve buna bağlı solunum güçlüğü hastalıkta gelinen son aşamadır. Bu dönemde hastanın hızlı ve yakın tıbbi desteğe ihtiyacı vardır."

HARTALIĞIN TANI VE TEDAVİSİ

ALS'nin Tanı Yöntemleri ve Tedavisi ile ilgili bilgi veren Dr. Aslan, "Hastalık pek çok kas ve sinir hastalığı ile karışabildiği için teşhis uzun zaman alabilir. Teşhiste MR, EMG gibi görüntüleme yöntemlerinden, kas örneği ve kan tetkiklerinden yararlanılır. ALS'nin henüz kesin tedavisi yoktur. Yeni ilaçlar üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir. İlaç dışında hastanın mümkün olduğunca rahat ettirilip, normal yaşantısını devam ettirecek tedbirlerin alınması önemlidir. Hastalar genellikle soluk alma kaslarının etkilenmesi ile soluk almakta zorluk ve nefes alamama, ayrıca yutma kaslarının etkilenmesi ile beslenememe ve susuz kalma gibi nedenlerle yaşamlarını yitirirler. Eğer hastalarda bu kaslar etkilenmez ise daha uzun süre yaşarlar" dedi.

Kaynak: Temsilci / Yerel

Mehmet Aslan Diyarbakır Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title