Haberler

İlerleyen Yaşına Rağmen Okuma Azmini Yitirmedi - Sakarya

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Sabahaddin Tüysüz'ün ders çalışmasından detaylar Sabahaddin Tüysüz ile röportaj Komşusu Mustafa Şahin ile röportaj - Sakarya'da maddi yetersizlik nedeniyle okuyamayan ve imam olma isteğini gerçekleştiremeyen 71 yaşındaki Sebahaddin Tüysüz, açıköğretimden liseyi bitirdikten sonra üniversiteyi de tamamlayıp bu hayali gerçekleştirmek istiyor Tüysüz: "Maddi bakımdan durumumuz zayıftı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Sabahaddin Tüysüz'ün ders çalışmasından detaylar

Sabahaddin Tüysüz ile röportaj

Komşusu Mustafa Şahin ile röportaj - Sakarya'da maddi yetersizlik nedeniyle okuyamayan ve imam olma isteğini gerçekleştiremeyen 71 yaşındaki Sebahaddin Tüysüz, açıköğretimden liseyi bitirdikten sonra üniversiteyi de tamamlayıp bu hayali gerçekleştirmek istiyor

Tüysüz:

"Maddi bakımdan durumumuz zayıftı. Benim de hayallerim vardı. İmam olmak istiyordum ama gençken okuyamadım. Yaşlandıktan sonra bu işlere başladık. Gençler örnek alsın okusunlar"

" Olabilirsek vaiz, imam olursun bakalım buna ömrümüz yetecek mi? Okumanın yaşı yok. Gençken imam, vaiz olmak istiyordum olamadım ama şimdi gerçekleştirmeye çalışacağım"

İBRAHİM YOZOĞLU - Sakarya'nın Hendek ilçesinde yaşayan ve maddi imkansızlık nedeniyle okuyamayan 71 yaşındaki Sebahaddin Tüysüz, önce liseyi ardından da ilahiyat fakültesini bitirip imam veya vaiz olmanın hayalini kuruyor.

Hendek ilçesine bağlı Puna Mahallesi'nde kardeşinin evinde yaşayan Tüysüz, 1977'de İstanbul Kartal'da Kur'an kursunu bitirdikten sonra, 2001 yılında açık ilköğretim okulu diplomasını aldı. Okuma azmini hiç yitirmeyen Tüysüz, açıköğretimden liseyi okumaya başladı. İki dönemlik kredisini de tamamladıktan sonra liseyi de bitirecek olan Tüysüz, ardından üniversite sınavlarına girmek için derslerine çalışıyor.

Mahallelinin "örnek insan" olarak tanıdığı Tüysüz, evinde derslerine çalışıyor, camide Kur'an okuyor kahvehanede ise gazete okuyarak küçüklerden çok büyüklere örnek teşkil ediyor.

Tüysüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan beri okumaya heves ettiğini ancak maddi imkansızlıklar yüzünden okuyamadığını söyledi.

İstanbul'da 32 yaşındayken Kur'an kursunu bitirdikten sonra 56 yaşında da açıktan ilköğretimi bitirdiğini anlatan Tüysüz, "Ortaokul diplomasını başarıyla aldım. Liseyi de bitirmeye gayret ediyorum. Okuyabilirsem üniversiteyi de okumak istiyorum. Okumaya devam ettim. 'Okuyabildiğim kadar okuyacağım' dedim kendime. Okuyamazsam ne yapayım" diye konuştu.

Fabrikada çalışıp emekli olduktan sonra okumaya karar verdiğini dile getiren Tüysüz, kendisinin de meslek sahibi olmak istediğini ancak okuyamadığını ifade etti.

"Hayallerim vardı"

Tüysüz, geçmişte maddi bakımdan durumlarının iyi olmadığını aktararak, şöyle devam etti:

"Benim de hayallerim vardı. İmam olmak istiyordum ama gençken okuyamadım. Yaşlandıktan sonra bu işlere başladık. Gençler örnek alsın okusunlar, adam olsunlar. Yarın büyüdüklerinde meslek sahibi olsunlar. Doktor olsunlar, öğretmen olsunlar, müftü olsunlar. Üniversitede okusunlar, İlahiyat okusunlar her şey olurlar. Bir meslek sahibi olurlar. Kimi fabrikaya girer iş yerlerinde çalışır, kimisi okur müdür olur, doktor olur, hakim, savcı, avukat olur her şey olur. Okumayan da hayatında zorluklar çeker ve çekiyor. Okusaydık bir şeyler olurduk. Okumayınca, çalışmayınca kahve köşelerinde kaldım. Okuyabilirsem üniversiteyi okuyacağım. Gereken puanı alabilirsem İlahiyat Fakültesini bitirmek istiyorum. Olabilirsek vaiz, imam olursun bakalım buna ömrümüz yetecek mi? Okumanın yaşı yok. Gençken imam, vaiz olmak istiyordum olamadım ama şimdi gerçekleştirmeye çalışacağım."

Tüysüz'ün yengesi Zehra Tüysüz ise Sebahaddin dedeye 14 yıldır evinde baktığını belirterek, "Gençlere örnek olsun diye kitaplar aldı okumaya başladı. Sınavlara gittiğinde hastalandığı için okumasını istemedim. Okumaya kendisi karar verdi, biz de 'Sen bilirsin' dedik. Etraftakilerin tuhafına gidiyor ama gençlere örnek oluyor" dedi.

Çocuklardan ziyade büyüklere örnek oluyor

Mahallelilerden Mustafa Şahin de Sabahaddin dedeyle sürekli görüştüklerini aktardı.

Sebahaddin dedenin camide, kahvehanede, evinde sürekli kitap okuduğunu anlatan Şahin, "Liseyi bitirip üniversite okuma hayalleri var. Bize de tavsiyede bulunuyor 'Siz de okuyun' diyor. Büyük olarak ağabeylik yapıyor bize. Her gün okur ve okumaktan bahseder. Bizim için her zaman örnek adamdır. Kalabalık ortamda hep o okur. 'Kitap okudum, sınava hazırlanıyorum' sürekli muhabbeti bu. Çocuklardan ziyade büyüklere, bizlere örnek oluyor. 'Diplomayı alacağım' diyor kararlı. Camiye bir saat önce gider Kur'an okur, okumayı seviyor. Yani hem bu dünyaya hem öbür dünyaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Sakarya Kartal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title