Haberler

İlber Ortaylı: Ne Başkanlığı Kardeşim Ya, Burası Uruguay mı?

Güncelleme:

Ünlü tarihçi İlber Ortaylı, katıldığı TV programında başkanlık sistemiyle ilgili "Ne başkanlığı kardeşim ya? Burası Uruguay mı? Bizde başkanlık sistemi olmaz "dedi.

CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayan ünlü tarihçi Ortaylı, konu başkanlık sisteminin Türkiye'de işleyip işlemeyeceğine gelince olay yaratacak açıklamalar yaptı.

Türkiye'nin önemli tarihçilerinden İlber Ortaylı, ülke gündeminden düşmeyen 'Türk tipi başkanlık sistemi' tartışmalarına ilişkin net konuştu: "Ne başkanlığı kardeşim ya? Burası Uruguay mı?"

"ÇÖKER O SİSTEM"

İlber Ortaylı, "Ne başkanlığı kardeşim ya? Burası Uruguay mı? Bizde başkanlık sistemi olmaz. Canı başkan olmak istiyor olsun ama Türkiye o sistemi kaldırmaz. Çöker o sistem, daha çok çatışmayı artırır sadece" diye konuştu.

Seçim sonuçlarının çok büyük bir sürpriz yaratmayacağını savunan Ortaylı, seçimler nezdinde başkanlık sisteminin de halk tarafından onaylanacağını kaydetti.

"BU SEÇİMDE DE AMAN CANIM OLUR"

"Bu millet darbe anayasasına yüzde 92 verdi, başkanlık sistemi için de aynısını yapar" diyen Ortaylı, 'aman canım' düşüncesinin seçimlerde galip geleceğini söyleyip, "Bu seçimde de aman canım olur. Bu ülke küçük dünyaların büyük umutların ülkesi" dedi

Ortaylı şöyle devam etti: "Halkın ödeyeceği borçları, kredileri, küçük dünyaları ama büyük hayalleri var. 'Aman canım verin gitsin', 'aman canım' diye ev kadınları, kahvedeki adamlar söyler. Daha da önemli adamlara yakışmaz böyle şeyler ama maalesef bu 'aman canımlar' Türk siyasi hayatı için bir önem taşıyor" dedi.

"HİTLER ALMANYASI ÖRNEĞİ"

Bu noktada hayli ilginç biçimde sözü Hitler Almanyası'na getiren Ortaylı, günümüz Türkiye'si ile benzerlikler kurarak sözlerine şöyle devam etti:

"1933'teki Almanya'daki insanlar ne yaptı sanıyorsunuz. Hitler tarihin en korkunç totalitarizmiyle iktidara geliyor ve hep destek görüyor. Ne zamana kadar? Karşısındakiler birleşene kadar. İşte bu aman canım düşüncesidir. İşsizlerden çok işini kaybetmek istemeyen küçük burjuvalar bu kararı verir."

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

İlber Ortaylı Hakan Çelik Türkiye Uruguay Medya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (387)

gökhan:

tarihi bilenler, tarihi yazanların işine karışmasın(nokta)

85
92
yanıtYanıtla
VASIF ERAK:

İ Ş K İ L L İ – E F K A R…. ! ! ?TARİHÇİ OLMAK MÜNECCİMBAŞI OLMAK DEMEK DEĞİLDİR . HER YENİLİK VE GELİŞMİŞLİK ATILIMINA UYULAMAYACAĞI FETVASINI HER FIRSAT VE VESİLEDE ORTAYA ATARAK ; BULUNDUĞU TOPLUMU KÜÇÜK DÜŞÜRMEK VE YETENEKSİZ GÖSTERMEK ; YAPANIN PAYESİNİN YÜKSELMESİNİ DEĞİL BEKLEMEK AKSİ TEPKİLERE YOL AÇAR . BAŞKANLIK SİSTEMİNİ TATBİK EDENLERDEN YAPILACAK TETKİK VE ARAŞTIRMALAR SONUCU TOPLUMUMUZA HAS ÖZELLİKLERİ DE BİRLEŞTİRMEK SURETİYLE ORTAYA KONACAK ÖRNEK NEDEN BAŞARILI OLMASIN ? SIRF TEKLİF EDENE ŞAHSİ EMPATİ MAHSULÜ OLAN BU TÜRDEN YAKIŞIKSIZ RED VE İTİRAZLARIN TUTKUNLARINA HİÇDE HAYIR GETİRMEYECEĞİ MUHAKKAKTIR . BU BÖYLE BİLİNE .

2
148
yanıtYanıtla
zeki:

tayyip yerine ilber hoca ülkeyi yönetse, 1 yılda almanyayı geçeriz. . ama tayyip gibi allah bismillah deyip milleti uyutan adam varken, ilber hoca gibi bir bilimadamına kim oy verir

61
68
yanıtYanıtla
adam:

Daha demokrasiyi benimsememis insanlarimiz. Birakin kendi haklarini savunmayi, hakkini isteyeni büyük önderlerinin nefretine göre kinc etmek isteyen bu millet baskanligi nasil kaldiracak? Amerika disinda baskanlik sistemi demek hep diktatörlük demek. Tayyip''in baskanlik sistemini neden istedigini bilmiyormu AKP secmenleri?;-) Adamin derdi Türkiye olsaydi, su anda kin ve nefret dolu kutuplasmis bir ülkemiz olmazdi. Anlamiyorum ben artik bu baskanligi savunan insanlari. Okuyun önce, arastirin. Coban da yolunu kaybedebilir, beyin sizin calistirin. Burda sacma sapan yorumlari okumaktan yoruldum be.

54
68
yanıtYanıtla
NBC Mobil-IOS:

İlber Ortaylı sen bu yuz'den işte aydinsin herkesin korktuğu bir ortamda düşüncelerin özgürce söyledin için ayrıca tebrik ediyorum

53
66
yanıtYanıtla
SivaslıMobil-IOS:

Ya sen kimsin ilber cahilmisin nesin

61
54
yanıtYanıtla
Viyanalım,:

Tarih''den anlamayan herif, Siyaset yapıyor. :)))

61
53
yanıtYanıtla
BABAHAKKI:

Adam sonuna kadar haklı, bu cahil halka anlatamazsın hocam, boşuna çeneni yorma.

47
60
yanıtYanıtla
Sen iyisinmobilWeb@haberler.com:

uctunmu ucuyon ha sakalli hoca...sen de istedigini alamadin hükümete galiba. ..

33
74
yanıtYanıtla
Yunus:

Önünü eşkiyaların kesitiği bir eren demiştir ki ''sizin düşmanınızı yenmeye gidiyorum'', eşikiyalar sorar, ''kimdir bizim düşmanımız'', eren cevap verir ''CEHALET''. Cahile laf anlatmaktansa akıbetini görmeyi tercih etmelisiniz arkadaşlar. Akıbeti görmeden anlamazlar. Dilber hocayı tebrik ediyorum. Aklı olanlar çok iyi anlıyor.

47
59
yanıtYanıtla
Tüm 387 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title