Haberler

İlber Ortaylı: Kürt'üm Dersin Olur Biter

Güncelleme:

'Türkiyeli' kavramını doğru bulmadığını belirten ünlü tarihçi İlber Ortaylı, "Ne demek Türkiyeli! Kürt'üm dersin olur biter." dedi.

Hürriyet'ten Zeynep Miraç'a açıklamalarda bulunan ünlü tarihçi İlber Ortaylı, Türk kimliğinin bir şuur olduğunu açıkladığı röportajında son yıllarda sık sık kullanılan Türkiyeli kavramına karşı çıktı.

İşte röportajdaki bazı bölümler:

"Konuştuğu dil Türkçeyse Türktür." Bu kadar mı?

- O kadardır. Başka kıstas da kullanılmaz. Çok çok anasıyla babasının konuştuğu dil denir. Sovyetler Birliği'ndeki bir sürü Rus böyle oluşur. Bir Estonyalıyla bir Özbek evlenir, çocuk Rus olur. Çünkü o ikisi evde başka şey konuşamazlar.

Siz zaten Türkiyeli kavramına da itiraz ediyorsunuz...

- Böyle bir kavram olmaz. Bu, bir coğrafyaya, üstelik geç konmuş bir addır. Türkiyeli gibi bir kavram kurnazlık. Sovyetler Birliği'nde bir zorunluluk, bir sopa olduğu halde hiç kimse de "Ben Sovyetim" demedi. Gerçekçi değil Türkiyeli lafı. Bir de Türkiye'nin azınlık gruplarında ikilik vardır. Kimliğini açıkça söylersin, ben buyum dersin. Söyleyebilse söyleyecek...

Onun sorunu, beni ilgilendirmiyor. Ama kimliğini açıklayanı ya dövüyorlar ya sövüyorlar.

- Nereye dövüyor? "Ben Kürt'üm" dersin biter. Buna takmayın, yok Türkiyelilik yok bilmem ne... Orada o kadar Türk yaşıyor, Almanyalıyım diyor mu?

Türklük nedir?

- Türk olmak şuurdur. Türküz demektir, o kadar. İtalyanız, Almanız gibi... Biz de Türklük şuuruna tarihin itelemesiyle eriştik. Yoksa 'Müslümanız'dı o kimlik. Biz imparatorluğumuza Roma diyoruz, İtalyanlar da Türklerin ülkesi Turchia diyor. Bütün Avrupa'da öyle geçer, başka türlü bilmezler.

Neden ülkenin adı Rumeli değil de Türkiye oldu?

- Biz Türkiye demedik buraya, Rumeli dedik. Türkiye'yi İtalyanlar dedi. Devletin resmi adı Türkiye ve 20. yüzyılın olayıdır. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Yaşam

İlber Ortaylı Hürriyet Türkiye Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (249)

O.D.U.N Adam:

Ben Türk''üm, Hangi renkten, dilden, dinden olursa olsun Türk Irkçısıyım diyenler beğensin.

9
48
yanıtYanıtla
kürdüm ölene dek kürt kalacam:

kürdüm lan inkar mi edeyim çekemeyen cehennemin dibine bu türkler kadar faşist bir ırk yok ya siz bunları dayatmasanız bu savaş olmaz bencil olmayın diğer etnik gruplara karşı saygılı olmayı öğrenin

27
25
yanıtYanıtla
tüh:

kürt diye bir ırk yoktur. süryani, arap, keldani, arami gibi halkların devşirmesidir. aşiretleri araştırın gerçekler gün yüzüne çıkacaktır

28
24
yanıtYanıtla
BU ÜLKE KÜRTLERE KALACAKTIR:

TÜRK DIYE BIR IRK YOKTUR YA YUNANSNIZ YA BULGAR YA RUS GÖÇMENI SINIZ YADA KIRIMDAN GELMİŞ NE OLDUĞUNUZ BELLİ DEĞİLDİR

21
26
yanıtYanıtla
işin dogrusumobilWeb@haberler.com:

Dost acı söyler ama gerçeği söyler. Kürtler son tahlilde salak olmasa kendilerine aşılanan kürdistan devleti hayaliyle emperyalizmin ve sömürgecliğin oyuncağı ve taşeronu olmazlar,her türlü hainlik, düşmanlık ve alçaklık yapmayı kendilerine mübah saymazlardı.

28
18
yanıtYanıtla
:

TÜRK DIYE BIR IRK YOKTUR TÜRKIYE ADINIDA ITALYANLAR KOYMUSTUR

18
28
yanıtYanıtla
zxMobil-ANDROID:

ben kürdüm ve TURKİYELİYİM sayin Ortayli elinde geliyorsa aksini isbatla. sizin ince oyunlariniza artik kimse gelmiyor.

28
17
yanıtYanıtla
turan alpmobilWeb@haberler.com:

Kürt diye bir ırk yoktur hatta ırk diye bir şey yoktur. Dünyada iki çeşit insan vardır müslümanlar birde gayrimüslimler yani müslüman olmayanlar. Bu hayat geçici ebedi hayat için tarafinizi seçin kürtmüsünüz müslüman mı

9
33
yanıtYanıtla
doğruya doğru:

arkadaşlar kürt kimliği zaten uydurma aşiretlere bakarsan anlarsınız çoğu ya süryani ya arami ya keldani ya arap ya ermeni yada acemdir kürtler bunların devşirme melezleridir.

23
19
yanıtYanıtla
Metin Olcayalp Mobil-IOS:

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

17
23
yanıtYanıtla
Tüm 249 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title