Haberler

İlber Ortaylı: Kasabalı Mimarlar, Osmanlı Motiflerini Yapamaz

Güncelleme:

Tarihçi İlber Ortaylı, yeni Cumhurbaşkanlığı Köşkü ile ilgili Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını eleştirdi.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Oltaylı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara Söğütözü'ndeki Atatürk Orman Çiftliği'ne (AOÇ) yeni yapılan Cumhurbaşkanlığı Köşkü ile ilgili "Türkiye artık eski Türkiye değil. Mimari olarak Ankara bir Selçuklu başkenti mesajı vermemiz lazımdı. Binanın iç mimarisinde Osmanlı motiflerine dikkat ettik" açıklamalarını eleştirdi. Ankara'nın Selçuklu başkenti olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ortaylı, "Konya, Selçuklu başkentidir. Motifler ne kadar onu iyi bilmiyorum. Ama Osmanlı motifini falan kasabalı mimarlar yapamaz" değerlendirmesini yaptı.

"ANKARA, SELÇUKLU BAŞKENTİ FALAN DEĞİL"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir süre daha Çankaya'daki köşkte oturacağı, daha sonra yeni yapılan ve adının "Ak Saray" olması planlanan AOÇ içindeki binaya taşınacağı belirtilmişti. Erdoğan, NATO zirvesi için Galler'e giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, köşk hakkında bilgi vermişti. Erdoğan'ın köşkle ilgili açıklamalarını eleştiren Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ankara'da yeni köşkü uzaktan gördüğünü belirterek "Ankara Selçuklu başkenti falan değil. Konya, Selçuklu başkentidir, Konya'da da sarayın kalıntısı sadece muhafazaya alındı. Birkaç metre yüksekliğinde bir şeydir, yani saray kalıntısı yoktur. Saraya çok önem vermemişler. Kubadabad'da yine yıkıntı bir yazlık saray var" dedi. Ankara'nın Selçuklu başkenti olmadığının altını çizen Ortaylı, "Ama Selçuklu şehridir. İsteyen sarayı istediği gibi değiştirir. Kanun çerçevesinde yapabilir, kimse bir şey söyleyemez ama ananeler var, bunun bilinmesi gerekir" diye konuştu.

"KASABALI MİMARLAR YAPAMAZ"

Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Binanın iç mimarisinin de Osmanlı motifleri ile yapıldığı" yönündeki açıklamaları ise şöyle değerlendirdi:

"Yeni binaya hiç gidip bakmadım. Fotoğrafını gördüğüm kadarıyla da pek öyle iddialı gelmedi. Osmanlı'nın öyle sarayı yok. Biz Topkapı'yı gördük, mütevazı bir yerdir. Dolmabahçe'de falan da pek bir şey yok. Resimde gördüğüm kadarıyla yeni sarayda muhteşem büyüklük var. Motifler ne kadar iyi bilmiyorum, Osmanlı motifini falan kasabalı mimarlar yapamazlar. Öyle kolay değil ama beni de ilgilendirmiyor. Yaparlar otururlar, güle güle otursunlar." (Kaynak: Cumhuriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan İlber Ortaylı Selçuklu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (6)

ekrem bey:

ya hoca aklın başındamı senin? ne söylediğini niçin söylediğini ya çok iyi biliyorsun yada zırvalıyorsun. diğer yorum yazanlarda öyle . bu nasıl bir gerici zihniyettir yahu? c. başkanı o binayı sırtına alıp götürecek değil. ülkeye bir şeyler kazandırılıyor dünyaya yüz akı bir şeyler yapılıyor bu gericiler zır zır bağırıyor ! Allah sizi bildiği gibi yapsın!

6
22
yanıtYanıtla
AKKOYUN:

Haşmetlimiz buyurduysa Ankara Selçuklunun başkenti yapılmalıdır.

16
2
yanıtYanıtla
Türkiyem:

Şimdi Akpliler derler ki en büyük tarihçi Tayyip Erdoğan derler :)) Emin olun yorumlara bakın çıkıp bunu diyecekler :)) Akplilere göre Tayyip herşeydir. . ! Güya herşeyin iyisini bilir. . ! Ama meşhur bir söz vardır; herşeyi bildiğini iddia eden insan aslında hiçbir şey bilmiyordur. . !

10
5
yanıtYanıtla
TaTaR:

NİYE ZORUNUZA GİDİYOR ANLAMIŞ DEĞİLİM OSMANLI GİBİ OLSAK NE OLACAK GELDİĞİNİZ YERİ UNUTANLARA SÖZÜM BİZİM ECDADIMIZ OSMANLI BENZETMEK NEKELİME AYNISI OLSA BİZE GURUR VERİR . KEŞKE OSMANLIYA BENZESEK .

9
6
yanıtYanıtla
BİZ ADINI KOYDUK:

ANADOLUSARAY YADA TURKUAZ RENGİNE BOYASIN TÜRKUAZ SARAYI OLSUN BUGÜN AKSARAY ADI KONUR YARIN BAŞKASI GELİR HALKSARAYI ADINI VERİR NE GEREĞİ VAR ANADOLU VE TURKUAZ HERKESİN BENİMSEYECEĞİ İSİMDİR

12
0
yanıtYanıtla
mehmet yılmaz:

NE DİYO BU ADAM YAAAA. . . .

0
5
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title