Haberler

İlaç Sektörünün Geleceği, Katma Değeri ve İhracat Olanakları Biyoteknolojik İlaçlarda

Güncelleme:

CPhI Istanbul 2016 İlaç Fuarı, 1-3 Haziran tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde 25'den fazla ülkeden 200'ü aşkın katılımcı firma ile 40'dan fazla ülkeden 4 bin 500'ü aşkın ziyaretçiyi ağırladı.


CPhI 2016'da açıklanan 'Sektör Keşfi: Türkiye İlaç Sektörü 2016 Raporu', Sağlıkta Dönüşüm Programı ile 12 yılda müthiş bir dönüşüm sürecine giren ilaç sektörünün, küresel ilaç sektöründe esen rüzgarlarla birleşerek yıllar sonra ilk kez yüzde çift haneli büyüme rakamlarına eriştiğini ortaya koydu. Yüzde 15,6 büyüyen sektör değer bazında 15.87 milyar liraya ulaştı. Hacim ölçeğinde ise 1.87 milyar liralık kutu satışıyla yüzde 6,8 büyüme kaydetti.


Avrasya'nın en büyük ilaç fuarı CPhI İstanbul, üçüncü kez İstanbul Kongre Merkezi'nde ilaç sektörünü biraraya getiriyor. Bu yıl ilk kez özellikle Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkelerin de aralarında bulunduğu dünyanın çeşitli bölgelerinden alım heyetleri ile katılımcı firmalar arasında ikili görüşmelerin de yapıldığı fuarda Türkiye'de ilaç sektörünün üretim kapasitesi, teknoloji ve Ar-Ge'deki gelişmeler paylaşıldı. Yerli ve yabancı otoritelerin katıldığı seminerlerde de sektörde son dönemde yaşanan değişiklikler masaya yatırıldı.

CPhI Istanbul 2016, UBM EMEA (Istanbul) tarafından T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB'in destekleri, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın (İEİS) resmi ortaklığı ve DEVA Holding'in elmas sponsorluğunda düzenlendi.

CPhI Istanbul 2016 ve ilaç sektörünü değerlendiren Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Doç. Dr. Osman Arıkan Nacar, Türkiye'de ilaç tüketiminin yüzde 58'inin ithal ilaçtan karşılandığını, bu oranın aşağıya çekilmesi amacıyla desteklenen yerli işletmelerin üretiminin ve Ar-Ge yatırımlarının artması neticesinde, bir süre sonra ithal ilaç tüketiminin azalacağını söyledi. Yerli yatırımcıya sağlanan destekler sonrasında hem üretim hem AR-GE'ye yatırım yapan Türk firma sayısı artıyor ve ilaç üretiminin yanı sıra biyobenzer ürün geliştirme çalışmaları da hız kazanıyor. Yerli üretiminin artmasıyla Türkiye ilaç pazarında, özellikle yakın coğrafyasında söz sahibi olacak" dedi.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut ise, "Türkiye ilaç endüstrisi, son yıllarda Ar-Ge konusunda gittikçe artan bir heves ve çabaya sahip. Endüstrimiz, Ar-Ge yetkinliğini artırmayı ve özellikle biyoteknoloji alanında daha yüksek katma değerli ürünler üreterek, küresel bir ilaç üreticisi ve ihracatçısı konumuna gelmeyi hedefliyor. Son 5 yılda bu hedefler doğrultusunda umut verici gelişmeler kaydettik. Endüstrimizin yüksek motivasyonu, çabası ve teşvik sisteminin itici gücü, Ar-Ge sonuçlarımıza yansımaya başladı. 2010 yılında 4 olan akredite Ar-Ge merkezi sayımız 13'e yükseldi. 2010-2014 yılları arasında Ar-Ge harcamalarımız yaklaşık 2,5 kat artış gösterdi. Kamunun desteği ve endüstrimizin çabasıyla, sanayi dönüşümünü tamamlamış, Ar-Ge yetkinliğini artırmış, biyoteknolojik alanda söz sahibi, daha yüksek katma değerli ilaçlar üreten, net ihracat yapabilen küresel bir oyuncu olacağımıza içtenlikle inanıyorum." dedi.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ilaç pazarı, Türk ilaç üreticileri için öncelikli Pazar haline geldi…

Dünyanın en büyük etkinlik organizatörlerinden biri olan UBM EMEA (Istanbul) tarafından düzenlenen CPhI Istanbul'un üçüncü yılında bölgede ilaç şirketlerinin ortak buluşma noktası olduğunu belirten UBM EMEA (Istanbul) Pazarlama Müdürü Hande Yılmaz, "Bu yıl CPhI ıstanbul 2016'da 25'den fazla ülkeden 200'ü aşkın katılımcı firmayı yer alıyor. Ayrıca 40'dan fazla ülkeden 4 bin 500 ziyaretçi bekliyoruz. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden yoğun ziyaretçi katılımımız dikkatleri üzerine çekiyor. CPhI Istanbul 2016'da ziyaretçi ve katılımcılarımız takip edebilecekleri uluslararası konuşmacılarımızın yer aldığı onlarca etkinliğimiz bulunuyor" dedi.

Türkiye ilaç üretim üssü ve merkezi olabilecek potansiyele sahip…

CPhI Istanbul 2016 katılımcıları Koçak Farma CEO'su ve Genel Müdürü Hakan Koçak ile Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Berat Battal, ilaç sektörünün son durumunu değerlendirdi. Koçak Farma CEO'su ve Genel Müdürü Hakan Koçak, Türkiye'nin; Avrupa, Afrika ve Asya coğrafyasının ortasında gelişen ekonomisi, istikrarı ve alt yapısıyla güvenli bir lojistik ve ticari merkez konumunda olup, bölgesinde ilaç Ar-Ge ve üretim üssü olabilecek koşullara sahip olduğunu belirtti. Koçak, "Türkiye ilaç sanayinin uluslararası standart ve kalitede katma değeri yüksek yenilikçi ürünler üretmesi ve Türkiye'nin ilaç üretiminde üs haline gelmesi, güçlü bir Ar-Ge yapılanması ve yeni yatırımlarla mümkündür" dedi.

Bakanlıkla imzaladıkları protokol kapsamında yerli aşı üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Berat Battal, "Ülkemiz yılda ortalama 800 milyon dolar değerinde aşı ithal ediyor. Bu nedenle siyasi erkin tasarruf ve destekleri, yerli ilaç ve aşı üretimini arttırmak yönünde. Bu yaklaşımı çok olumlu ve doğru buluyoruz" dedi.

Avrasya'nın en büyük ilaç fuarı CPhI İstanbul, üçüncü kez İstanbul Kongre Merkezi'nde yapıldı…

Avrasya'nın en büyük İlaç Konferans ve Fuarı olma ayrıcalığına sahip CPhI Istanbul 2016, fuar esnasında düzenlediği konferanslar ile de sektördeki yatırım ve iş fırsatları, yasal mevzuat ve politikalar, üretim, AR-GE, yeni teknolojiler, tedarik zinciri gibi ana konu başlıklarını masaya yatırırken, yeni pazarları ve bölgenin iş potansiyelini mercek altına aldı. Konferans programında Girişimcilik, Yenilikçilik ve Ar-Ge Faaliyetlerine Dayandırmak Suretiyle Türkiye'yi Küresel İlaç Üretim Merkezi Olarak Konumlandırmak; Değişen Pazar Dinamiklerinin Değerlendirilmesi; Etkin Büyüme ve Yatırım Stratejileri Kullanarak MENA Bölgesinde Güçlenmek; Büyük İlaç Sanayinin Sıcak İlgi Alanı Olarak Ortadoğu ve Kuzey Afrika konuları ilgi çeken başlıklar olarak öne çıktı.

Hedef Ülkelerde Yatırım ve İş Fırsatları' toplantıları alıcılarla üreticileri buluşturdu…

Türkiye'de ilk kez düzenlenen 'Hedef Ülkelerde Yatırım ve İş Fırsatları' toplantıları ile CPhI Istanbul 2016, katılımcılarına ve ziyaretçilerine, pazar istihbaratı başta olmak üzere stratejik danışmanlık hizmeti sağladı. Fuar, üç gün süreyle Ürdün, İran, Mısır, Türkiye ve Cezayir gibi gibi ülkelerden alım heyetleri ile Türk ilaç firmalarını buluşturarak ticari görüşmelere sahne oldu. Ayrıca hem Lübnan hem de İran Sağlık Bakanlığı'ndan temsilciler de fuar sırasında Türk katılımcılar ile biraraya geldiler.


İlaç Sektörünün öncü kadınları "CPhI İstanbul 2016 İş Kadınları Kahvaltısı"nda güçbirliği yaptı…

Kadın yönetici istihdamı açısından liderliği göğüsleyen ilaç ve sağlık sektörünün kadın liderleri, hemcinslerini sektörde desteklemek amacı ile İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen CPhI Istanbul 2016 İlaç Fuarı'nda bir araya geldi. Etkinlikte Amrop International Yönetici Ortağı Prof. Dr. Yeşim Toduk'un moderatörlüğünde, Eczacıbaşı Sağlık Grubu Başkanı Elif Çelik, Merck Group Global Ticari Operasyonlar Başkanı Elçin Elgün, Sanofi Pasteur AMESA Bölge Başkanı Emay Aly, Abdi İbrahim İş Geliştirme Direktörü Elif Elkin başarı öyküleri ile deneyimlerini paylaştı. Konuşmacılar, ilaç sektöründe özellikle liderlik seviyesinde Avrupa'ya oranla çok fazla kadın olduğuna dikkat çekti. İlaç ve sağlık sektöründe Türkiye'de kadınların önünün açık olduğu belirtilirken, kadınlara yükselmek için risk almaları ve öne çıkmaktan çekinmemeleri tavsiyelerinde bulunuldu.


CPhI Istanbul 2016, ilaç ve sağlık sektörünün önde gelen CEO'larını ve fikir liderlerini "C Suite Meet Up" etkinliğinde bir araya getirdi.

Volitan Consulting Türkiye CEO'su Turkay Ufuk Esen'in moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe, Boehringer Ingelheim Ortadoğu, Türkiye ve Afrika 3. Parti Üretim ve Dış Tedarik Zinciri Bölümü Başkanı Mohammed Fayez Monir, Daiichi Sankyo Türkiye Genel Müdürü Dr. İlker Özbay ve Fortune Turkey Yayın Direktörü Cüneyt Toros konuşmacı olarak katıldı. İlaç sektöründeki fırsatlar ve zorluklara dair konuların tartışıldığı ve çözümler arandığı panelde, Türkiye'de ilaç sektörünün mevcut durumu ve geleceği, gelişmekte olan ülkelerin dünya ilaç sektöründeki durumu, sektörün ihracat potansiyeli, sektörün sürdürülebilirliği, fiyatlandırma tarafında yapılması gerekenler ile yakın coğrafyada ilaç sektörü için ortaya çıkabilecek fırsatlar ele alındı.


Sektöre dair önemli firma ve kurumlar CPhI Istanbul'a destekçi oldu…

CPhI Istanbul 2016, UBM EMEA (Istanbul) tarafından T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun (TİTCK) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB'in destekleri, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın (İEİS) resmi ortaklığı ve DEVA Holding'in elmas sponsorluğunda düzenlendi.


Fuar, DEVA Holding'in elmas, Nobel İlaç'in platin ve Helba İlaç ile BD Medical Pharma ve CCCMPHIE'nin altın sponsorlukları ile gerçekleşti. Koçak Farma, Pharmactive, Vem İlaç ve Infa Group gümüş, Analitik Kimya, Mustafa Nevzat, Şanlı İlaç, BD Medical Pharma, Infoset, Harman Finochem, Nosch Labs PVT, Pharma Action, Softi Gel Procaps, Symbiotica, Promo Pharma da diğer sponsorlukları üstlendi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sağlık Bakanlığı Kuzey Afrika Avrasya Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title