Haberler

İKMM'de Gündem Kadın ve Siyaset

Güncelleme:

İzmir Küçük Millet Meclisi'nin Kasım ayı toplantısında, yerel yönetimler ve kadın adaylar konusu ele alındı.

İzmir Küçük Millet Meclisi (IKMM)'nin Kasım ayı toplantısında, yerel yönetimler ve kadın adaylar konusu ele alındı.

İKMM İzmir Temsilcisi Pervin Mısırlıoğlu moderatörlüğünde, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde gerçekleşen toplantıya çeşitli sivil toplum kuruluşu, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz ve AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema da katıldı.

Toplantıda, ' Yerel Seçimler ve Yerinden Yönetim Kadın Dostu Olarak Bilinen İzmir, Kadın Adaylar Konusunda Nasıl Bir Politika İzleyecek?' teması tartışmaya açıldı.

Toplantıyı açan İKM İzmir Temsilcisi Pervin Mısırlıoğlu, "Kadın dostu kent İzmir ironi mi? Kadın adayların desteklenmesi önemli. Kimsenin bize dost olduğu falan yok. Kadınların amazonluğu İzmir'de bizi biraz öne çıkarıyor gibi. Yerel seçimlerde nasıl bir politika izleyecek İzmir'de?" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Sakine Öz de, kadınların sorumluluk almada erkeklerden daha iyi durumda olduğunu ve siyasette erkeklerle eşit koşullarda bulunması gerektiğini belirtti.

KADINLARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER VAR ANCAK YETERSİZ

Sakine Öz, sorumluluk konusunda kadınların erkeklerden üstün olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınların eşit koşullarda siyasette olmasına inanıyorum. Merkezi yönetimin kadınların rahatça siyaset yapabilme ya da çalışma hayatında olabilmesini sağlayabilmesi için kanunlar düzenlenmesi gerekir. Bazı düzenlemeler var ama yeterli değil. Bunu kadınların siyasette ya da yöneticilik makamlarında yeterince olmamasıyla görüyoruz."

ÖNEMLİ OLAN KADINLARIN GÖRÜNEBİLMESİ DEĞİL YETKİLERİNİN OLMASI

Kadınların siyasette sadece 'vitrin' olarak kullanılmaması yetki verilmesinin kadınların temel mücadele ilkelerinden biri olması gerektiğine dikkat çeken CHP'li Sakine Öz de, sözlerine şöyle devam etti: "Kadınların görünebilmesi değil yetkilerinin olması gerekli. Vitrin olmak için değil söz sahibi olmak için siyasete atılmalı kadınlar. Başörtülü bir mimar arkadaşım vardı, AK Parti'ye hizmet etmeyi benimseyen bir arkadaşımızdı. Belediye meclis üyesi seçimlerinde ağlıyordu. Kendisi yerine başı açık bir kişinin seçildiğini söylemişti. Önemli olan yetkiyi de alabilmek. Kadınların kotaya ihtiyacı olabilir ama eşit haklar ve yetki sahibi olması daha önemli. "

DAHA FAZLA KADIN SİYASETÇİ

AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema da, kadınların yerel ve genel siyasette daha fazla yer alması için hükümet olarak birçok düzenleme ve adım atıldığını dile getirdi. Siyasetteki kadın oranının artırılmasının ilk şartının eğitim, diğerinin de kadının ekonomik bağımsızlığının sağlanması olduğunu belirten AK Partili Vekil Nesrin Ulema, eğitim ve kadın istihdam oranının artırılması için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

KADINLARA ÜNİVERSİTE MEZUNU OLUP OLMADIĞI NİÇİN SORULUYOR

Milletvekili Ulema, kadınların siyasete atılırken üniversite mezunu olup olmadığının sorulmasına karşın, erkeklere bu sorunun sorulmamasının dahi ayrımcılık olduğunu vurguladı. Kadınların seçilebilir yerlerden aday gösterilmesinin şart olduğunu belirten Ulema, şöyle konuştu: "Ülke olarak bir gerçeğimiz var. Siyasette kadın sayısını artırmak istiyorsak destekleyici politikaları hayata geçirmek zorundayız. Kadınlar siyasette sıkışık alanda kendilerine yer açmak için birtakım artılara sahip olmak zorunda. Kız çocuklarımızın eğitim oranını artırmak durumundayız. İlköğretim çağında okulla buluşan kız çocuğu sayısı yüzde 99 seviyesine geldi. Ortaöğretimde yüzde 43'ten yüzde 70 seviyesine çıkardık. Kadınlarda üniversite mezunu mu değil mi diye bakılıyor. Ama erkeklerde bakılmıyor. Kadını arka planda bırakmak için eğitim seviyesi sorularak geri planda bırakılıyor. Yükseköğretimdeki kız çocukların oranı da yükseliyor. 81 ilde üniversite açıldı, kendi ilinde olmadığı için kız çocuklarının üniversite eğitimi almasının önündeki engeller kalkıyor. Yükseköğretimdeki kız öğrenci oranını yüzde 35'e çıkardık. Bunlar önemli başarılar. Bunlar yeterli mi? Asla değil. İkinci aşamada düşünmemiz gereken kadınların istihdam oranını artırmak olmalı. Siyasette söz sahibi olacaksa ekonomik anlamda da bağımsız olmalılar." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Nesrin Ulema Sakine Öz Ak Parti İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title