Haberler

İkizce'de Fındıkta Verimi Artırma Çalışmaları

Güncelleme:

Fındıkta verimi arttırmaya yönelik İkizce Ziraat Odasının başlattığı projenin sonuçları örnek bahçede değerlendirildi.

Fındıkta verimi arttırmaya yönelik İkizce Ziraat Odası'nın başlattığı ve Giresun Fındık Araştırma İstasyonu, Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İkizce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün de desteklediği projenin sonuçları örnek bahçede değerlendirildi.

Fındıkta verimliliği artırmaya yönelik İkizce Ziraat Odası tarafından 6 dönümlük fındık bahçesinde başlatılan çalışmaları incelemek ve değerlendirmek üzere program düzenlendi. Programa İkizce Kaymakamı Yusuf Turan, Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı, Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Ziraat Odası başkanı Uğur Cörüt, İkizce Ziraat Odası Başkanı Hasan Çalık, ziraat mühendisleri ve üreticiler katıldı.

DÖNÜM BAŞINA ALINAN ÜRÜN 100 KG

Programda ilk açıklamayı yapan Ordu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, fındıkta Türkiye'nin lider ülke olduğunu ancak verim konusunda lider ülkeye yakışmayacak düzeyde olduklarını belirtti. Yılmaz; "Fındığın ilimiz, ilçemiz, bölgemiz ve ülkemiz için ne ifade ettiğini biliyoruz. Dünya Fındık üretiminin yüzde 75'ini ülkemiz gerçekleştiriyor ve fındık ihracat geliri 2,7 milyon dolar olan bir üründür. Ordu ilinde ise 120 bini aşkın üreticimiz fındıktan geçimini sağlıyor. Bu yüzden fındık bizim için son derece önemli ve vazgeçilmez bir ürün, bizlerde sorumluluk ve yükümüzün ne kadar ağır olduğunun farkındayız. Bu konuda gerek Ziraat Odalarımız ve müdürlüklerimizle çalışmalar yürütmekteyiz. Biz bunları yaparken her zaman üniversitemizi ve Giresun Fındık araştırma İstasyonu'ndan destek almaktayız. Fındık üretilen diğer ülkelerde, dönümden alınan ürün 400 kilogramı bulmuşken, ilimizde ve ülkemizde 100 kilogramlardan bahsediyoruz ve hatta 100 kilogram ürün aldığımız bahçelerden iyi ürün aldığımızı düşünüyoruz. Kesinlikle bu verimin arttırılması gerekiyor. Bunu da Giresun Fındık Araştırma İstasyonu, Üniversitemiz ve Ziraat Odalarımız ile beraber yaptığımız çalışmalarla kalite ve verimliliği arttıracağız. Nasıl ki fındık üretiminde Dünya üretiminin yüzde 75'ini gerçekleştiriyorsak, lider ülke konumundaysak, verim ve kalitede de lider bir ülkeye yakışır seviyeye gelmek için çalışıyoruz" dedi.

"ÜRETİMİ VERİMLİLİKLE ARTTIRMALIYIZ"

Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı ise fındık mahsulünün pazarlanmasında bir sıkıntı olmadığını belirterek, ihtiyacı karşılamak için yeni alanlara fındık dikmek yerine mevcut bahçelerde verimin arttırılarak fazla mahsul alınması gerektiğini belirtti kızılcı açıklamasında, "Fındıkla ilgili en büyük sorunumuz verim düşüklüğü. Fındıkta ülke ortalamamız 88 kilogram, ancak bu Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde 72 kilograma kadar düşüyor. Fındık üretiminde Dünya birinciliğimiz var ancak verimlilikte ise dünya sonunculuğumuz var. Biz ülkemizde fındık alanlarını arttırmadan, verimliliği arttırarak bu üretimimizi arttırmak istiyoruz. Biz bu projeyi çok önemsedik çünkü bizim çiftçimiz, tarımdaki yenilikleri komşusunun bahçesinde görerek kabulleniyor sonrasında ise kendisi de yapmak istiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüz ve Ziraat Odamız bize böyle bir talepler geldiğinde seve seve her türlü yardımı yapacağımızı ifade ettik" diye konuştu.

İLK YAPILMASI GEREKEN TOPRAK TAHLİLİ

İkizce'deki örnek bahçeden sorumlu Giresun Fındık Araştırma İstasyonu personeli Ziraat Mühendisi Ömür Duyar, programa katılanlara verimliliği arttırmaya yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Ömür Duyar yaptığı bilgilendirmede, "Bahçemize ilk olarak toprak tahlili yaptık. Yaptığımız tahlil sonuçlarında bahçemizde 9 tane bitki besin elementinin eksik olduğunu gördük. Biz bunları diğer gübre kombinasyonları ile toprağa verdik. Burada ki bahçemizde dal sayımız oldukça fazlaydı. Her bir dal için yaşam alanı oluşturmaya çalıştık. Biz bunları yaparken aynı zamanda bundan sonrası için yaprak analizleri ile bunu destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Programın sonunda protokol üyeleri bahçeyi gezerek fındık topladı. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yusuf Turan Giresun İkizce Ordu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title