Haberler

İkinci Kez Göçük Altından Kurtuldu Ama İki Arkadaşı Şanslı Değildi- Ek

Chp'li VEKİLLERDEN OCAKTA İNCELEME Balıkesir'in İvrindi İlçesi'nde, madenin yeni açılan bacasında meydana gelen toprak kaymasında 2 işçinin ölmesi, 2 işçinin de yaralanması üzerine Soma Maden Kazası Araştırma Komisyonu üyeleri CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özer'i harekete geçirdi.

Chp'li VEKİLLERDEN OCAKTA İNCELEME

Balıkesir'in İvrindi İlçesi'nde, madenin yeni açılan bacasında meydana gelen toprak kaymasında 2 işçinin ölmesi, 2 işçinin de yaralanması üzerine Soma Maden Kazası Araştırma Komisyonu üyeleri CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ile CHP Manisa Milletvekili Özgür Özer'i harekete geçirdi. Komisyon Üyesi milletvekilleri Havutça ve Özer, bugün saat 15.30 sıralarında, CHP Balıkesir İl Başkanı Muzaffer Mavuk ile birlikte toprak kaymasının yaşandığı Zerda Madencilik Şirketi'ne ait Antimuan Ocağı'na geldi. Bursa'dan gelen Çalışma Bakanlığı iş müfettişleri ile şirketin teknik sorumlularından bilgi aldı. Namık Havutça, gazetecilerin bölgeye girmesini istemeyen iş müfettişleri ile kısa bir süre tartıştı. Daha sonra kazanın meydana geldiği alanda inceleme yapan komisyon üyeleri, açıklamada bulundu.

SOMA'DAN DERS ALINMAMIŞ

Madenlerde tedbir alınmadığı sürede insanların ölmeye devam edeceğini belirten Balıkesir Milletvekili Havutça, "Olay yerinde şunu bir kez daha gördük. Çalışma Bakanlığı'nın Soma'daki faciadan ders almadığına tanık olduk. Böyle giderse, iş ve işçi sağlığı konusunda gereken tedbirler alınmazsa, mevzuat uygulanmaz ise işçilerimiz ölmeye devam edecek. Soma kazasından sonra yüzlerce insanımız hayatını kaybetti biz bunu komisyonlarda, gerek çalışma, gerek enerji bakanlıklarına bağıra bağıra söylüyoruz. Soma'da 301 yurttaşımız hayatını kaybetti. Soma'ya Geldiniz, bir daha olmayacak dediniz. Şunu yapacağız, bunu yapacağız dediniz ama insanlar ölmeye devam diyor. Bu ne zamana kadar devam edecek? İnsanlarımız buradan çıkan madenden değerli değil mi? Ben Çalışma Bakanlığı'na sesleniyorum. İnsanlarımız neden ölüyor? İş sağlığı tedbirleri güvenlik önlemleri uzmanlar tarafından neden alınmıyor? Üzüntü içerisindeyiz. Bir kez daha Çalışma Bakanı'na, Enerji Bakanı'na sesleniyorum. Eğer gerekli tedbirleri almazsanız, madenlerde insanlar karıncalar gibi ölmeye devam edecek" dedi.

"YİNE KATİL AYNI TAŞERON"

Ölümlerin büyük çoğunluğunun ülkedeki sistemden kaynaklandığını belirten CHP Manisa Milletvekili Özgür Özer, "Maden alanını burada bir başkası kiralamış. Rödövans usulü bir şirkete vermiş. Şirket de işi taşerena vermiş. Taşeron kendi köyünden getirdiği 8 kişi ile birlikte son derece güvenliksiz bir yerde orman sınırına dayanmış bir yerde iş makinesi ile orayı kazıyor. Aldığı madence zengin karışımı bir yere yığıyor. İşçiler de onun içinde maden arıyor. Sırtları dönük şekilde çalışırken iş makinesinin altını boşalttığı yerden bir toprak kayması oluyor. İki işçi burada hayatını kaybediyor iki işçi yaralanıyor. Gördüğümüz yerde ilk akla gelen pisipisine bir ölüm. Yine katil aynı; taşeron. Ruhsat başkasında rödövans izni başkasında o da taşerona vermiş. İş makinesini de taşeron kullanıyor. Ölen işçilerin orada yemekleri kalmış. 4 kişinin kanını gördük orada. Hayatlarını noktalamışlar bir parça antimuan madeni elde edebilmek için. Çok ilkel şartlar var. Ben, Güney Afrika'da 30 yıl önce kölelerin çalıştırıldığı maden ile bu maden arasında bir fark göremiyorum. Bu konuda ciddi bir araştırma yapılması lazım. Suçlular cezalandırılmalı ama esas suçlu Türkiye'deki sistem. Ölen ölüyor. Kalan bu vahşi sistemin devam etmesine yeterli oluyor maalesef. Sistem değişmeden madenler devlet elinde ve sıkı devlet denetiminde işletilmeden sonuca ulaşılmaz. Burada insanlar ilkel şekilde ekmeklerini ararken ölmüşler. Konuyu meclise taşıyıp araştırma komisyonuna bilgi vereceğiz. Ölenlerin öldüğü ile kalmaması lazım" diye konuştu. - Nde

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Namık Havutça Balıkesir Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title