Haberler

İkinci El Konut Piyasasında Hareketlilik Beklentisi

Ufuk Kırabalı - Büyükşehirlerde konut satışında uygulanan KDV oranının, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ruhsatlandırılan projeler için arsa değerine göre yüzde 18'e kadar çıkarılmasıyla ikinci el konut piyasasında, gelecek yıl başından itibaren...

Ufuk Kırabalı - Büyükşehirlerde konut satışında uygulanan KDV oranının, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ruhsatlandırılan projeler için arsa değerine göre yüzde 18'e kadar çıkarılmasıyla ikinci el konut piyasasında, gelecek yıl başından itibaren ciddi bir hareketlilik yaşanması bekleniyor.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası (İZEKO) Başkanı Mesut Güleroğlu, yeni konutların satışında bu yıl başında yürürlüğe giren KDV düzenlemesinin etkilerini ve emlak piyasasındaki son gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Yeni konut satışında daha önce 150 metrekarenin altı konutlarda yüzde 1, 150 metrekare ve üzeri konutlarda ise yüzde 18 olarak hesaplanan KDV oranında, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren ruhsatlandırılan projeler için konut metrekaresi yerine arsa değerini esas alarak yeni bir düzenlemeye gidildiğini anlatan Güleroğlu, buna göre 1 Ocak'tan itibaren ruhsat alınarak yapımına başlanan konutlarda, arsa vergi değeri 500 liraya kadar olan yerlerden yüzde 1, 500-1000 lira arasında olan yerlerden yüzde 8, 1000 lira ve üzeri olan yerlerden ise yüzde 18 KDV alınacağına işaret etti.

Yeni yapılan konutlara yeni KDV uygulasasının alıcı için bir maliyet artışına neden olacağını, benzer bir uygulamanın söz konusu olmadığı ikinci el konut piyasasına olumlu etki edeceğini ifade eden Güleroğlu, "Bu düzenleme inşaatların maliyetine daha yeni yansımaya başlayacak, yani 2014 başlarında bu yansıma olacak. Haliyle gelecek yıl başından itibaren ikinci el konutlarda şu anda durağan olan piyasada, ciddi bir hareketlenme olacağını çok açık ve net söyleyebilirim. Çünkü, ikinci el konutlarda KDV ortada yok" dedi.

-"Konut kredilerindeki düşüş alıma yöneltiyor"-

Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün de hem sıfır hem de ikinci el konut piyasasına olumlu yönde etki yaptığını belirten Güleroğlu, şunları kaydetti:

"Piyasalara baktığımızda son 3 aydan bu yana, konut kredisinde 0,70'in altına düşen faiz oranları var. Vatandaş da bu konuda inanılmaz derecede alım yönünde hareket ediyor. Belki bir kısım daha bekleyen bir grup var. Bununla birlikte 0,70'in altı, 0,68-0,69 arası uygulanan faizler söz konusu olmaya başladı bankalar arasında. Faizin, 2,05'lerden, 1,00'lardan 0,68'lere inmesi inanılmaz. Bu, herkesin çok rahat ev edinebilmesi, daha az faiz ödemesi ve uzun vadede vatandaşa çok büyük imkanlar sağlayan bir durum."

Yayıncı: Serdar Yılmaz - İZMİR

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Güleroğlu İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title