Haberler

İkinci El Araç Piyasasına Seçim "Dopingi"

Güncelleme:

Genellikle kış aylarını durgun geçiren ikinci el araç piyasası, 1 Kasım seçimlerinin ardından ortaya çıkan ekonomik istikrar beklentisi nedeniyle hareketli günler yaşıyor.

BEHÇET ALKAN - Genellikle kış aylarını durgun geçiren ikinci el araç piyasası, 1 Kasım seçimlerinin ardından ortaya çıkan ekonomik istikrar beklentisi nedeniyle hareketli günler yaşıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, İkinci el araç sektöründe 7 Haziran ve 1 Kasım'da gerçekleştirilen seçimler belirleyici rol oynadı. 2015 yılının ilk 6 ayında hareketli bir dönem geçiren sektör, 7 Haziran seçimlerinin ardından ortaya çıkan belirsizlik nedeniyle durağan bir süreç yaşadı. Siyasi belirsizlik ve terör olayları nedeniyle döviz kurunda yaşanan artışın fiyatlara yansıması, olumsuz etki oluşturdu.

1 Kasım seçimlerinden sonra ortaya çıkan ekonomik ve siyasi istikrar tablosu ise ikinci el araç piyasasında yeniden hareketlilik yaşanmasına neden oldu.

TÜİK verilerine göre, nüfus oranı baz alındığında en çok araç bulunan ilk 15 il arasında yer alan Nevşehir'de, 253 araç satış galerisi faaliyet gösteriyor.

Nevşehir Galericiler Sitesi Başkan Yardımcısı Nihat Avşar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Kasım seçimlerinden önce insanların borçlanmaktan çekindiğini, yaz ayları boyunca birçok galericinin siftah yapamadığını belirtti.

Tek partili iktidar sonucunun ortaya çıkmasıyla piyasaya güven geldiğini ve satışlarda hissedilir derecede artış yaşandığını bildiren Avşar, "Türkiye'nin birçok yerine araç satışı yapan galerilerin yoğunluğuyla bilinen Nevşehir, ikinci el araç piyasasını belirlemede önemli rol oynuyor" dedi.

7 Haziran seçimleri öncesinde piyasalarda başlayan durağanlığın yaz aylarında da devam etmesinin galerici esnafını zor duruma düşürdüğünü aktaran Avşar, şöyle konuştu:

"Yaz aylarında ve bayram dönemlerinde ikinci el araç satışları çok yoğun olurdu. 7 Haziran seçimleri sonrasında hükümet kurulamaması nedeniyle genel anlamda durağanlık yaşandı. Birçok esnaf haftalarca siftah yapamadı, satışlar durmuştu. Kimse galerilere gelmiyordu. Ancak 1 Kasım seçim sonuçlarına göre tek partili iktidarın çıkmasıyla piyasaya güven geldi. Parasını bekleten insanlar araç almak için galerileri tercih edince birden yoğunluk başladı. Gözle görülür genel bir canlılık var, gün geçtikçe bu hareketlilik daha da artıyor. Her yıl yaz aylarında satışların çok olması nedeniyle araç fiyatları yükselir, kışın satışlar düşünce fiyatlar da düşerdi. Bu yıl tam tersi oldu. Geçmiş yıllara kıyasla, ikinci el araç fiyatlarının bu yıl kış aylarında düşmemesini bekliyoruz."

"İnternetten araç almak riskli olabilir"

Avşar, internet üzerinden satışı yapılan araçların fiyatlarının bilinçli olarak yüksek tutulduğunu da işaret ederek, galeri esnafında fiyatların internet ortamına göre daha düşük olduğunu kaydetti.

Galeri esnafının bir aracı alırken ayrıntılı incelediğini, satışa sunulmadan önce aracın hasar kaydı veya arızalarının tespit edildiğini ifade eden Avşar, internet sitesi üzerinden tanımadığı şahıstan araç alan tüketicinin aldatılma riskinin yüksek olduğunu öne sürdü.

Avşar, "Ticarette güven çok önemlidir. Özellikle ikinci el araç almayı düşünen vatandaşların galerileri tercih etmesi ileride doğacak bir sorunda muhatap bulmalarını kolaylaştıracaktır. İnternetten araç almak riskli olabilir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Nevşehir Alışveriş Otomobil Yerel Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title