Haberler

İki Kadının 50 Keçi ile Başlayan Ortaklığı Fabrika Yolunda

Güncelleme:

Tokat'ta 2.5 yıl önce 50 keçi ile süt ve süt ürünleri üretimine başlayan Hülya Solmaz ile Canan Tek, fabrika kurmak amacıyla AB hibe projesi hazırlığına başladı.

Tokat'ta 50 yaşındaki Hülya Solmaz ile 39 yaşındaki Canan Tek ortak olup 2.5 yıl önce 50 keçi ile süt ve süt ürünleri üretimine başladı. Keçi sayısını kısa sürede 450'ye yükselten kadınlar, süt ve süt ürünleri fabrikası kurmak amacıyla AB hibe projesi hazırlığına başladı.

15 BİN LİRA KREDİ ÇEKİP 20 KEÇİ SATIN ALDI

Tokat'ta eşini 15 yıl önce kaybeden 4 çocuk annesi Hülya Solmaz ile evli 2 çocuk annesi Canan Tek örnek bir iş birliğine imza attı. Kent merkezinde yaşayan Hülya Solmaz, 3 yıl önce internette kadın girişimcilere KOSGEB'den kurs açıldığını öğrendi. Kursa katılan Solmaz, sertifikasını aldıktan sonra kültür mantarı yetiştirmeye karar verdi. Fakat yaptığı araştırmalar sonrası hayvancılığa yönelen Solmaz, bankadan 15 bin lira kredi çekerek 20 keçi satın aldı.

GÜNDE 200 KİLO SÜT ELDE EDİYORLAR

Satın aldığı keçileri 6 ay boyunca kent merkezinde kiraladığı bir ahırda besleyen Solmaz, daha sonra arkadaşlarının vasıtasıyla Kemalpaşa köyünde yaşayan ve burada kendilerine ait ahırda 30 keçi besleyen Canan Tek ile tanıştı. Hülya Solmaz ile Canan Tek birlikte çalışmaya karar verdi. Hülya Solmaz kendisine ait keçileri köyün yaylasında bulunan ahıra taşıdı. İki kadın bu süre içinde keçilerden ürettikleri süt ve peynirlerin satışını gerçekleştirdi. İşlerinde başarılı olan iki kadın, 2.5 yıl süre içerisinde 50 olan keçi sayısını 450'ye yükseltti. Günde yaklaşık 200 kilo süt alan kadın girişimciler işlerini daha da büyütmeye karar verdi.

"AMACIMIZ FABRİKAYA DÖNÜŞTÜRMEK"

Hülya Solmaz bir şeyler yapmak için çeşitli girişimlerde bulunduğunu ve en son keçi üretimine karar verdiğini belirterek, "Ortak arkadaşlarımızın vasıtasıyla Canan Hanım ile tanıştık. Ben açık bir şekilde, 'Aynı şartlarda yürüyeceksek, birbirimize destek olacaksak bir araya gelelim' dedim. Böylelikle birbirimizi tanıdık. Daha sonra baktık ki, birbirimizin eksiğini tamamlıyoruz. Onlar 30 ben ise 20 keçi ile başladım, şimdi bu sayı 450 oldu. Ama hep sabrettik, iki bayan olarak hep omuz omuza verdik. Şimdi süt verimi olan 250 keçiyi sağıyoruz. Hemen hemen günde 200 kilo günlük süt elde ediyoruz. Onu da peynire dönüştürüyoruz. Peynir satışlarımız şu anda çok güzel. Çünkü damak tadını yakaladık. İstanbul'a bile peynir gönderiyoruz. Şu anda talepleri yetiştiriyoruz. Ama yetiştiremeyeceğimiz zaman da olacak. Ama bizim hedefimiz daha da büyümek. AB hibesi almak. Amacımız bu işi fabrikaya dönüştürmek ve markalaştıracağımız ürünlerin satışını yapmak." dedi. Eşi ve çocukları ile köyde yaşayan Canan Tek ise, birlikte çalışmanın kendileri için daha faydalı olduğunu belirterek, "Bayanlar her şeye uyum sağlıyor. Birlikte olunca çalışmak daha iyi oluyor." diye konuştu.

HİBE İÇİN HAZIRLANIYORLAR

Şu andaki üretim ile ayda 7 bin lira kazanan kadın girişimciler, AB hibesi almak için çalışmalarını sürdürüyor. Yakında hibe için proje sunacaklarını belirten kadın girişimciler, almayı planladıkları 200 bin liralık hibe ile ile fabrikayı oluşturacaklarını söyledi. Kadın girişimciler, şu an henüz marka ismi belirlemediklerini de dile getirdi. - Tokat


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tokat Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (65)

HIYARLI BABA:

doğudada pkk şerefsizi olmasa dünyayanın hayvancılığı çifçiliği yapılır memleketimde

29
7
yanıtYanıtla
ANTİ SAÇMALIK:

pkk yı biz kurduk Apo yakalandıktan sonrada pkk bitmiştir tabela örgütüne dönüşmüştür. Böylesi daha ucuz olduğu için bölgede ajanlar ve onların uşakları eylem yapıyor pkk yaptı diyor tıpkı ABD nin kendiyaptığı terör eylemlerini Elkaide yaptı dmeesi gibi. . AYAKTA UYUYUN SİZ. .

yanıt8
yanıt10
DOĞRUCU:

ÇALIŞANA İŞ ÇOK ÇALIŞMAYANA BAHANE ÇOOOOK

29
3
yanıtYanıtla
ülkücü Mobil-ANDROID:

iyi birşey miş gibi yazmışlar kredi çekip yapılmış ne diyelim faize allah çok versin mi diyelim başbakan gibi?

15
11
yanıtYanıtla
MİSAFİR:

Bİ KEREDE LİMON SIKMA KREDİ ÇEKMESE YAPAMAYACAK KADINLAR DESTEK OLMUŞ KISKANMA NOLUR İSTE SENİNDE OLUR

yanıt0
yanıt0
CUKUROVALIYIZGARDAŞ:

iste boyle haberler yapin insanlara faydasi olan ise yarayan insanlarin haberini yapin esra erol gibi zuhal topal gibi gereksiz luzumsuz insanlara faydasi olmayan gerzeklerin degil..bu habere 4 yildiz

26
0
yanıtYanıtla
t.çoşkun:

eksik etekler iş kurmuş yalannnn, aklı uzun saçı kısalar bir iş beceremez

3
22
yanıtYanıtla
hanzo DAŞRIRIN:

kadınlardan bir cacık olmaz, erkek akıl hocaları vardır

yanıt1
yanıt17
Hamiyet:

kesin bir erkek akıl vermiştir. karıların aklı ermez

yanıt1
yanıt13
ekümettin:

YALAN OLDU fabrika, keçilere kıran girdi

yanıt1
yanıt6
Tüm 65 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title