Haberler

İki Bin Yıllık Agustus Tapınağı Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Köyü sınırları içinde yer alan ve kazı çalışmalarının yıl boyu devam ettiği Stratonikeia Antik Kenti'nde, 2000 yıllık olduğu tahmin edilen ve İlk Roma İmparatoru Agustus'un adını taşıyan tapınağın gün...

Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Köyü sınırları içinde yer alan ve kazı çalışmalarının yıl boyu devam ettiği Stratonikeia Antik Kenti'nde, 2000 yıllık olduğu tahmin edilen ve İlk Roma İmparatoru Agustus'un adını taşıyan tapınağın gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar başladı.

Helenistlik çağdan, Osmanlı dönemine kadar gelmiş geçmiş tüm medeniyetlerin izini taşıyan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarına öncülük eden Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat

Fakültesi

Öğretim Görevlisi

Prof. Dr. Bilal Söğüt, 2000 yıllık olduğu tahmin edilen Agustus Tapınağı'nın gün yüzüne çıkarılması için çalışmaların başlatıldığını belirtti.

Söz konusu tapınağın ilk Roma imparatorlarından Agustus'un adını taşıdığına vurgu yapan Kazı Başkanı Bilal Söğüt ;

"Stratonikeia Antik Kenti dünyada eşi olmayan bir antik kent. Çünkü burası dünyanın en büyük mermer kentlerinden biri olmasının yanı sıra Helenistlik Çağ'dan Osmanlı dönemine kadar gelmiş geçmiş tüm medeniyetlerin izini taşımaktadır.

Agustus Tapınağı ise çok önemli bir tarihi doku. Tapınakta kazı çalışmaları tamamlandığında restore ederek

rövelede

görüldüğü

hale getireceğiz.

Burada hem kazı çalışmaları yürütülüyor hem de tarihi dokular restore edilerek gelecek kuşaklara aktarılıyor. Aynı alanda

daha önceki tarihlere aitte

tapınaklar

çıkmasını bekliyoruz. Çıkarılan tüm eserler kayıt altına alınıp parça olanlar titiz çalışmalar sonucu birleştiriliyor" dedi.

"40 OLAN SAYI 100'E ÇIKACAK"

Ayrıca Prof. Dr. Bilal Söğüt yaz sezonunda çalışmaların daha geniş bir kadroyla devam ettirileceğini de belirtti. Stratonikeia Antik Kenti'ndeki çalışmaların çok yönlü olarak devam ettirildiğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Söğüt; "Stratonikeia Antik Kenti'nde 12 ay boyunca kazı çalışmaları devam ediyor.

Önümüzdeki günlerde öğrencilerin gelmesiyle

şu anda

40 olan çalışan sayısı 100'ün üzerine çıkacaktır" şeklinde konuştu ve Stratonikeia Antik Kenti efsanesi hakkında bilgi vererek; "M.Ö. 200-300'lü yıllarda Karia dönemlerinde zamanın kralı, güzelliğiyle dillere destan olan Stratonikeia'yı eş olarak seçmiş. Gel gelelim Stratonikeia, kralın oğlunun sevgilisiymiş ancak iki sevgili bu durumu krala açıklayacak cesareti bulamamış.

Oğul Antiochos hastalanmış, yataklara düşmüş. Ona şifa vermek için Mısır'dan gelen bir hekim Antiochos'un hastalığının aşkından kaynaklandığını anlamış ve bu durumu düzeltmek için kral gidip şöyle demiş: "Kralım oğlunuzun derdini anladım, benim karıma aşıktır!" O böyle deyince kral da "Benim oğlumdan önemli mi boşan oğlumla evlendirelim karını!" demiş. Hekim de "Böyle şey olur mu? Siz benim yerimde olsanız ne yapardınız?" diye sorunca kral hekimi ikna etmek için "Hemen karımı boşayıp oğlumla evlendirirdim." demiş. Hekim aldığı cevaptan memnun "O zaman doğruyu söyleyeyim, oğlunuz karınız Stratonikeia'ya aşıktır." deyince kral da sözünden dönmemiş ve karısını oğluyla evlendirmiş. Antiochos da büyük bir sevinçle karısı için bu kenti kurmuş" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bilal Söğüt Yatağan Muğla Roma Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title