Haberler

Ikby'den Daeş Saflarına 500 Kişi Katıldı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Diyanet İşleri Bakanlığı Sözcüsü Merivan Nakşibendi, 2013'ten bugüne yaklaşık 500 Kürt gencinin terör örgütü DAEŞ saflarına katıldığını belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Diyanet İşleri Bakanlığı Sözcüsü Merivan Nakşibendi, 2013'ten bugüne yaklaşık 500 Kürt gencinin terör örgütü DAEŞ saflarına katıldığını belirtti.

Nakşibendi, Erbil kentindeki ofisinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Terör örgütü DAEŞ, 2013 yılında yavaş yavaş hareketlenmeye başlaması ve farklı hücre tipi örgütlenmeler sayesinde bölgedeki bazı gençleri yanına çekmeyi başardı. Bakanlık olarak Kürdistan'daki emniyet kurumlarından aldığımız bilgilere göre 2013'ten bugüne yaşları 13 ile 25 arasında değişen 500 Kürt gencinin örgüte katıldığı tespit edildi" ifadelerini kullandı.

DAEŞ'in 10 Haziran 2014 yılında Musul kentini ele geçirmesinden sonra Peşmerge güçleri ve militanlar arasında çatışmaların meydana geldiğini belirten Nakşibendi, "Bu süreçte örgüte katılan yaklaşık 270 Kürt militan, Peşmerge güçleri veya uluslararası koalisyon güçlerinin hava saldırıları sonucu öldürüldü. Özellikle çok sayıda militan Şengal'in (Sincar) ve diğer bölgelerin geri alınmasında çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdi. Bunun yanında örgütün güvenmediği veya Peşmergeler'e bilgi sızdırdığından şüphelenilen 30 Kürt militanın infaz edildiği" bilgisini paylaştı.

150 Kürt militan teslim oldu

Örgütün yavaş yavaş kırılmaya başlamasıyla birlikte Peşmerge güçlerine teslim sürecinin başladığının altını çizen Nakşibendi, "DAEŞ'e katılan 500 militandan yaklaşık 150'si direk veya ailelerin vasıtasıyla Peşmerge güçlerine teslim oldu. Söz konusu kişiler ilk önce ön soruşturmaya tabi tutuldu. Herhangi bir suça karışmadıkları tespit edilince, normal hayata dönmelerine izin verildi ancak suç işlemiş ya da örgüt tarafından herhangi bir saldırı yapmak için gönderildiği şüpheli militanlar gözetim altında tutuluyor. Bunun yanında normal hayata dönenlerin radikal fikirlerden kurtulmaları için Diyanet Bakanlığı olarak dini eğitimler veriyoruz" dedi.

Örgüt saflarında halen 50 Kürt militan var

DAEŞ'ten vazgeçmeyip halen onların yanında savaşmaya devam eden militanlara da değinen Nakşibendi, "Örgüte katılıp geri gelmeyi reddeden yaklaşık 50 Kürt militanı var. Aileleri geri gelmeleri için büyük bir çaba içerisinde ancak bir sonuç çıkmadı" ifadelerini kullandı.

DAEŞ, bünyesindeki Kürtler'e güvenmiyor

Peşmerge güçlerine teslim olan militanların verdiği ifadeleri göre DAEŞ'in Kürt militanlarına güvenmediğini aktaran Nakşibendi, "Teslim olan militanlar iki Kürt militanın aynı kontrol noktası veya cephede bile savaşmadığını belirttiler. Kürtlere iyi gözle bakılmadığı gibi üst düzey bir sorumluluk verilmediğini de öğrendik" diye konuştu.

Radyo yayını kesildi

Kürt bölgesinde şiddete teşvik edici fikirlerin yayılmaması için bir dizi çalışma yaptıklarının anlatan Nakşibendi, "Şiddet içerikli kitapların yayınlanması engellendi veya bu kitaplar toplatıldı. Bunun yanında Kürdistan'daki tüm camilerdeki kitaplar tek tek incelendi. Örgütün Musul'daki radyo yayınlarının durdurulması için de Ulaştırma Bakanlığı ile çalışma yapıldı ve şu anda bölgede o radyo çalışmıyor" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Erbil Musul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title