Haberler

Ikby'deki Siyasi Krizden Çıkış Yolları

BAĞDAT (AA) İDRİS OKUDUCU - Bağdat'taki Kürt milletvekilleri IKBY'deki siyasi krizin çözülmesi ve bunun neden olduğu protesto gösterilerinin sona ermesi için çeşitli alternatifler sunuyor.

BAĞDAT (AA) İDRİS OKUDUCU - Bağdat'taki Kürt milletvekilleri IKBY'deki siyasi krizin çözülmesi ve bunun neden olduğu protesto gösterilerinin sona ermesi için çeşitli alternatifler sunuyor.

?Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Irak Parlamentosu Milletvekili Şahevan Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, parti binalarına saldırma ve yaşanan taşkınlığa neden olduğunu düşündükleri Goran Hareketi'nin bu saatten sonra muhalif bir parti olarak yoluna devam etmesinin en doğru karar olacağını ifade etti.

"Goran taraftarları KDP binalarına saldırıp ateşe verdiler" diyen Abdullah, "KDP, bu virüsün tüm Kürdistan bölgesine yayılmadan önce engellenmesi gerektiği ve yeni bir hükümetin kurulması için diğer siyasi partiler ile tekrar görüşme kanısında" dedi.

Abdullah, bölgedeki siyasi krizle ilgili, Goran'ın bu saatten sonra hem iktidarda yer alıp hem de muhalefet rolü oynamasının mümkün olmadığını söyledi.

IKBY'de Erbil ve Süleymaniye'den müteşekkil iki ayrı yönetimin tekrar ortaya çıkmasının mümkün olmayacağını vurgulayan KDP'li milletvekili Abdullah, "Goran'ın peşine düştüğü böyle bir bölünmeyi ortaya çıkaracak gücü yok" söyledi.

-"Barzani çekilsin"

Goran (Değişim) Hareketi Irak Parlamentosu Milletvekili Sirvan Abdulvahit ise, "Kürdistan'da siyasi krizin sona ermesi için memur maaşlarının ivedilikle ödenmesi ve başkanlık süresi dolan Mesut Barzani'nin geri adım atması gerekiyor" dedi.

Abdulvahit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KDP'nin her şeyden önce hareketlerine yaptığı saldırılardan ve Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammet ile milletvekillerin Erbil'e girişine izin vermemesinden dolayı özür dilemesini istedi. Türkiye üzerinden ihraç edilen petrol gelirinin şeffaf bir şekilde tüm bölge halkına dağıtılması gerektiğini de savunan Abdulvahit, "Ayrıca Mesut Barzani'nin bu saatten sonra hiçbir başkanlık sıfatı kalmamıştır" ifadelerini kullandı.

Irak Parlamento Başkan Yardımcılığı görevi IKBY'de KDP ile yaptığı anlaşma gereği Goran Hareketi'nde bulunuyor. Ancak KDP, IKBY'deki son gelişmeler sonrası Goran'a ait bakanları kabineden  azletmesinden sonra Bağdat'ta da Parlamento Başkanlığı Yardımcılığını Goran'dan geri almak istiyor.

Bunun üzerine Abdulvahit, "Bağdat'ta KDP'nin isteği gibi Parlamentosu Başkan Yardımcısı Aram Şeyh Muhammed'in görevden alınması söz konusu olamaz. Böyle bir karar almak isteseler bile, Bağdat'ta onlara kulak verecek kimse olmayacak çünkü KDP burada sevilen bir parti değildir" değerlendirmesinde bulundu.

-KYB'nin tutumu

Goran ve KDP arasındaki gerginliğin çözülmesi için arabulucu konumunda olduklarını anlatan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Irak Parlamentosu Milletvekili Şivan Davudi, "KYB olarak bu sorunun çözülmesi için üzerimize düşen görev çok daha ağırdır çünkü KDP ile Goran'ı bir araya getirmek için 'arabulucu' konumundayız. Bizim için en önemlisi, Kürdistan'ın bir ve tek parça halinde kalmasını sağlamaktır" şeklinde konuştu.

Bölgedeki protesto ve krizin bir anda patlak vermediğini belirten Davudi, şunları kaydetti:

"Bu şekilde bir patlamanın yaşanacağını tahmin edebiliyorduk. Bölgede ekonomik krizinin yanı sıra siyasi bir krizin içerisine de girildi. Sorunlar hukukla çözülebilirdi ancak kaba kuvvete başvurarak çözülmeye çalışıldı."

"KDP tarihi bir hata içerisinde"

"KDP'nin tarihi bir hatanın içerisinde olduğunu" öne süren, İslami Toplum Partisi (Komel) Irak Parlamentosu Milletvekili Zana Sait, seçimlerden ikinci büyük parti olarak çıkan Goran'ın hükümet dışı bırakılmasının doğru olmadığını anlattı.

Sait, şöyle devam etti:

"Bu krizden kurtulmanın iki yolu vardır. Erken seçime gitmek veya geniş katılımlı bir hükümet kurmak. Bu iki alternatif sorunun yasal olarak nasıl çözüleceğini işaret ediyor. Siyasi partilerin binalarına ve kurumlarına yapılan saldırıları şiddetle kınıyoruz ancak halkın kendi şikayetlerini meydanlara çıkarak ifade etmesi de en doğal hakkıdır. İkinci bir seçim yapılmadan Goran'ın bu şekilde hükümet dışı bırakılmasına razı olamayız."

-"Sorunun kaynağı Maliki"

Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) Milletvekili Adil Nuri de, bölgede yaşanan kriz ve protestoların kaynağının Irak eski Başbakanı Nuri el-Maliki olduğunu savunarak, Maliki'nin IKBY'li memurların maaşlarını ödenmeyerek siyasi krizin çıkmasını planladığını dile getirdi.

Nuri, "Bölgemiz çok hassas bir süreçten geçiyor ve yaklaşık bin kilometrelik sınırını DAEŞ ile paylaşıyor. Irak merkezi hükümet ile de birçok sorun varken, Kürtlerin kendi aralarında bu çatışmalara ve anlaşmazlıklara girmesi felakete kapı açacaktır" diye konuştu.

KYB kontrolündeki Süleymaniye ili ve ilçelerinde maaş sorunu ve başkanlık krizini protesto amacıyla gösteriler düzenleniyor. Gösterilere katılanların bu bölgede güçlü olan Goran Hareketi'ne mensup oldukları belirtiliyor. IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP) yapılan açıklamada, şiddete başvurulan gösterilerin sorumlusu olarak Goran Hareketi ve lideri Noşirvan Mustafa gösterilmişti.

Barzani'nin görev süresi 20 Ağustos'ta dolmuş ancak daha sonra alınan kararla 2017'ye kadar uzatılmıştı. Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına karşı çıkan Goran Hareketi ayrıca başkanın yetkilerinin kısıtlanmasını, başkanın halk tarafından değil, parlamentoda seçilmesini talep etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title