Haberler

Ikby'deki Referandum Süreci

IKBY'deki Türkmen ve Hristiyan milletvekilleri, Parlamento toplantılarını boykot etme kararı aldı ITC Milletvekili Maruf: "Kürdistan Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu'nun 9 üyesi, 5 partiden seçildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Türkmen ve Hristiyan milletvekilleri, Parlamento toplantılarını boykot etme kararı aldı.

Kürt bölgesini bağımsızlığa götürecek süreci yürüteceği ifade edilen "Kürdistan Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu"na Türkmen ve Hristiyanlardan üye alınmaması tepkilere neden oldu. Azınlık kotasının uygulandığı 5'i Türkmen, 6'sı Hristiyan 11 milletvekili, bugün bir basın açıklaması yaparak IKBY Parlamentosu toplantılarına katılmayacaklarını duyurdu.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kürdistan Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu'nun 9 üyesinin, 5 partiden seçildiğini, Türkmen ve Hristiyanların ise görmezden gelindiğini söyledi.

"Komisyona önerdikleri üyeler kabul edilene kadar Türkmen ve Hristiyan milletvekillerinin, Parlamento oturumlarına katılmayacağını" belirten Maruf, "Seçim komisyonu tasarısının 5. maddesinde 'üyelerin ikisi Türkmen ve Hristiyanlardan' seçilecek deniliyor. Ancak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi, İslami Birlik (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi (Komela) bu maddeyi ihlal etti. Sayın Mesut Barzani'den devreye girerek bu yanlışı düzeltmesini istiyoruz" dedi.

Maruf, Kürt bölgesini bağımsızlığa götürecek süreçten Türkmen ve Hristiyanların dışlandığını, bunun öteden beri savunulan birlikte yaşama kültürüyle de çeliştiğini kaydetti.

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla kurulan komisyonda, KDP'nin 3, KYB ve Goran'ın ikişer, Yekgirtu ve Komela'nın ise birer üyesi bulunuyor. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Mesut Barzani Ahmet Aydın Erbil Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title