Haberler

Ikby'deki "Başkanlık Krizi"

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, "Eğer başkanlık krizini çözecek bir yasa çıkarılmaz veya erken seçim yapılmazsa Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin 2 yıl daha görevinde kalarak, 4 yıllık süreyi tamamlamasını istediklerini belirtti.

Hawrami, KDP'ye yakınlığıyla bilinen Zagros TV'deki bir programda yaptığı açıklamada, partisinin başkanlık krizi konusundaki tavrını, çok net şekilde ortaya koyduğunu söyledi.

Parlamentodaki diğer partilerin "başkanlık krizinde" ortak bir çözüm bulamamaları halinde erken seçime gidilmesini istediklerini açıklayan Hawrami, "Ancak Kürdistan bölgesinin ekonomik şartlarından dolayı Yüksek Seçim Kurulu, kısa bir süre içerisinde seçim yapılamayacağını bildirdi. Başkanlık krizini çözecek bir yasa çıkarılmaz veya erken seçim yapılmazsa, Mesut Barzani'nin 2 yıl daha başkanlık görevinde kalıp, 4 yıllık süreyi tamamlamasını istiyoruz" dedi.

"Bu konjonktürde 'kendi elleriyle' başka krizler çıkarmak"

Bu iki yıllık sürede siyasi tarafların başkanlık için bir yasa hazırlayabileceğini belirten Hawrami, "Başkanlığın yetkilerini sınırlandırma konusunda talep ettikleri ve önerdikleri her şeyi gözden geçirip masaya oturabiliriz. KDP her şeyin yasal bir çerçevede çözülmesinden yanadır" ifadelerini kullandı.

İsim vermeden Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ile Goran Hareketi'ni eleştiren Hawrami, iki partinin hazırladığı "başkanlık yasa tasarısı"nı 23 Haziran'da parlamentoya sunmasıyla "siyasi krizin" başladığını, KYB'nin bu tutumuyla KDP ile yaptığı stratejik anlaşmayı "ayaklar altına" aldığını savundu.

Hawrami, bölgenin zor bir dönemden geçtiğini, bu konjonktürde "kendi elleriyle" başka krizler çıkarmanın anlamsız olacağını vurguladı.

Peşmergenin, bin kilometreyi aşan bir sınırda DAEŞ'le mücadele ettiğini anlatan Hemin Hawrami, Bağdat hükümetinin de Kürt bölgesini "ekonomik olarak ablukaya almak istediğini" iddia etti. Böyle bir ortamda diğer siyasi partilerin söz konusu ağır şartları kulak ardı ettiklerini ifade eden Hawrami, başkanlık krizinden sonra tüm siyasi partilerle ilişkilerini tekrar gözden geçirdiklerini sözlerine ekledi.

Kürt bölgesinde Mesut Barzani'nin görev süresi 20 Ağustos'ta doluyor. Bu tarihten önce siyasi partilerin bir araya gelerek parlamentoda ortak bir karar alması gerekiyor. Barzani'nin lideri olduğu KDP, Barzani'nin görev süresinin uzatılmasını ve iki yıl sonra yapılacak başkanlık seçiminin halk oyuyla gerçekleştirilmesini istiyor. KYB, Goran Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına temkinli yaklaşıyor. Üç parti Barzani'nin görev süresinin uzatılması karşılığında, yetkilerinin kısıtlanmasını ve oylamanın parlamentoda yapılmasını talep ediyor.

Kaynak: AA / Güncel

Yüksek Seçim Kurulu Mesut Barzani Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title