Haberler

Ikby'de Üzümlü Sınır Kapısı Sevinci

Başbakan Binali Yıldırım'ın müjdesini verdiği ve geçtiğimiz hafta yeniden geçişlere açılan Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) sevinçle karşılandı.

Duhok'a bağlı Amediye Kaymakamı İsmail Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye ve Irak vatandaşlarının 25 Ağustos'tan itibaren Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı'ndan geçiş yapmaya başladığını belirterek bu gelişmenin IKBY için memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Sınır kapısının 2 yıldır terör olayları nedeniyle kapalı olduğuna dikkati çeken Mustafa, tekrar açılmasının iki ülke arasındaki ticaretin canlanmasına ve sosyal dayanışmanın güçlenmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

"Halk için büyük bir hizmet"

IKBY hükümetinin yolcuların güvenli ve rahat bir yolculuk yapması için her türlü önlemi aldığını dile getiren Mustafa, " Vatandaşlarımız tıpkı İbrahim Halil-Habur Sınır Kapısından olduğu gibi buradan da geçiş yapabilecek artık. Bu kapı bölge halkı için büyük bir hizmettir." diye konuştu.

Mustafa, Üzümlü-Serzer kapısının Amediye kazasından 25 kilometre uzaklıkta ve oldukça stratejik bir bölgede açıldığına vurgu yaparak, yakın bir gelecekte vatandaşların buradan önemli bir kazanç elde edeceğini dile getirdi.

Kanimasi Nahiye Müdürü Sami Uşane de sınır kapısının kendileri için her açıdan önemli olduğunu ifade ederek, "Irak ve bölgedeki terör olayları nedeniyle geçişler bir süredir durmuş vaziyetteydi. Tekrar açılmış olması bizler için mutluluk vericidir. Halkımız bu kararı büyük bir sevinçle karşıladı. Çünkü halkımız her açıdan bu adımdan istifade edecek ve bölgemize de büyük katkıları olacaktır." görüşlerini paylaştı.

Uşane, terör örgütü Pkk'nın varlığı ve devam eden terör olayları nedeniyle hali hazırda sadece sivil geçişlere izin verildiğini ancak önümüzdeki yıldan itibaren de ticari araçların geçiş yapabileceğini açıkladı.

Güvenliğin sağlanması için de Türkiye ile detaylı bir çalışma içerisinde olduklarına işaret eden Uşane, "Duhok ile Hakkari valiliği yolcuların güvenli bir şekilde seyahat etmesi için her türlü tedbiri alacak. Her gelişmeden anında karşı tarafı bilgilendirecek ve herhangi bir olumsuz durumun meydana gelmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Pkk bölge huzuru için tehdittir"

Pkk varlığının bölge huzuru ve istikrarına her açıdan tehdit oluşturduğuna işaret eden Uşane, şunları kaydetti:

"Pkk sınır kapısı ve bölgemiz için bir tehdittir. Çünkü bu örgüt buralarda olduğu sürece halkın kaygısı ve korkusu bitmiyor. PKK buradan uzaklaştırılırsa halkımız rahatlayacak ve huzur içinde yolculuk yapabilecektir. Sınır kapısından da bu şekilde daha fazla istifade edebileceğiz. Bu tehdidin ortadan kalkması için Kürdistan bölgesi ile Türkiye arasında güçlü bir işbirliği şarttır."

Türkiye'nin elektronik vize uygulamasını kaldırmasının ve yeni sisteme geçmesinin Irak vatandaşları için sıkıntı oluşturduğuna vurgu yapan Uşane, e-vizenin tekrar başlatılması durumunda günde 200 binden fazla vatandaşın sınır kapılarından geçiş yapacağını belirtti.

Terör olayları nedeniyle bir süredir kapalı olan Çukurca Üzümlü Sınır Kapısı, bölgede güvenliğin sağlanmasının ardından 25 Ağustos'ta 16 personelle yeniden hizmete girmişti. Hakkari Valisi Cüneyt Orhan Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Üzümlü bölgesindeki Gümrük Müdürlüğünün 2015 yılının mayıs ayında faaliyete girdiğini hatırlatmıştı.

Burada görev yapan 8 personelin Yüksekova ilçesine dönüşü sırasında terör örgütü mensuplarınca kaçırıldığını ve bir ay sonra serbest bırakıldığını anımsatan Toprak, şu bilgileri vermişti:

"Tabii bu olayın yaşanması üzerine güvenlik sıkıntısı sebebiyle Gümrük Müdürlüğümüz kapatılmıştı. Fakat şu anda tekrar Gümrük ve Ticaret Bakanlığının aldığı bir kararla 8'i Yüksekova ilçemize bağlı Esendere Kapısı'ndaki görevlilerimizden, 5'i Van'ın Kapıköy Gümrük Müdürlüğünden, 2 polis memuru Çukurca Kaymakamlığımızdan, bir de maliyeci görevlendirilerek 16 personelle çalışmalarımıza başladık."

Toprak, sınır kapısından girişlerin pasaportla yapıldığını, pasaportları olmayanlardan şartları tutanların da Çukurca Kaymakamlığı ve Irak'ın Amedi Kaymakamlığı tarafından verilen idari izin belgeleri ile 3 günü geçmemek üzere ziyaretler gerçekleştirebileceklerini ifade etmişti.

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş ise sınır kapısının tekrar açılmasının kendilerinde ayrı bir heyecan yarattığını kaydetmişti.

Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa ise sınır kapısının yeniden açılmasının Hakkari halkına ve esnafına büyük mutluluk verdiğini söylemişti.

Kaynak: AA / Politika

Türkiye Çukurca Üzümlü PKK Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title