Haberler

Ikby'de Seçime Doğru

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin seçim öncesinde benzin fiyatında yüzde 50 indirim yapması, petrolü siyasilerin bir numaralı propaganda malzemesi haline getirdi Muhalefet partileri, benzinin seçimlerden sonra daha pahalıya satılacağını ileri sürüyor Bazı istasyonların fiyatların yükseleceği beklentisiyle stok yaptığı iddia edilirken, 15 gün önce benzinin litresi için 80 cent ödeyen halk indirim kararından memnun

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 21 Eylül'de yapılması planlanan seçimler için hazırlıklar devam ederken, benzin fiyatlarında yapılan indirim petrolü seçim kampanyasının başlıca malzemesi haline getirdi.

IKBY, geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla benzin fiyatının 80 centten (1000 Irak dinarı) 40 cente (500 Irak dinarına) düşürüldüğünü açıklamıştı.

Alınan karardan sonra halk daha önce pahalıya aldığı benzini bütçesine uygun bir fiyatla almaya başladı. Ancak kararın seçime sayılı günler kala alınması beraberinde yeni bir tartışma getirdi. Siyasi partiler, petrol fiyatlarında yüzde 50 indirime gidilmesinin seçim yatırımı olduğunu ve 21 Eylül'deki milletvekili seçimlerinden hemen sonra benzinin fiyatının yeniden artacağı eleştirisinde bulunuyor. İktidarın iki ortağı Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) bu yöndeki suçlamaların asılsız olduğunu, benzinin düşük fiyattan satılacağını belirtiyor.

Benzin fiyatlarındaki indirimin ardından Erbil'de bazı petrol şirketlerinin benzin satışını durdurduğu gözlenirken, bazı istasyonların sadece motorin satışı yaptığı dikkati çekiyor. Benzin satışını durduran şirketlerin, seçimlerin ardından fiyatların yükseleceği beklentisiyle stok yaptığı iddia ediliyor.

Petrol fiyatları, kampanya döneminin ana malzemesi olmaya ederken halk uygulamadan son derece memnun. Firas Muhammed isimli Kuzey Iraklı, IKBY hükümetinin kararının halk tarafından olumlu bulunduğunu söyledi. Bölgede petrol çıkarıldığını, bu yüzden de indirimin isabetli bir karar olduğunu kaydeden Muhammed, "Muhalefet seçimden dolayı düştüğünü söylüyor, bu konu bizi ilgilendirmez. Halk için atılmış güzel bir adım" dedi.

Hacı Refik isimli Kuzey Iraklı ise yaşadıkları bölgede zengin petrol yataklarının bulunduğunu kaydederek, "Seçimden dolayı benzinde indirime gidildiği söylentisi var. Ben öyle düşünmüyorum. Hükümetin aldığı çok güzel bir karar" diye konuştu. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Eylül Erbil Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title